SMB 3 haalt weer uit

dinsdag 11 december 2018
Maandag 10 december ging SMB 3 naar café Groenewoud om de SOS strijd (derde competitieronde) aan te gaan met het team van UVS 4. Café Groenewoud, de vroegere speellocatie van SMB, oogde vertrouwd. Nog steeds donker, wiebelige stoeltjes en krap bemeten tafeltjes, schaakcafé sfeer in het voorgedeelte bij de bar. We speelden in ons team deze keer met twee invallers. Jacques van der Meer verving Eline Koch, Lucas de Jong nam de plaats in van Bart Stroucken. We kwamen net als bij de voorgaande externe wedstrijden prima uit de startblokken.


Aan het laatste bord speelde onze team leider Paul van Deemen tegen Jaap Stork, een oude bekende van SMB. Na een rustige opening liet Jaap bij de 11e zet zijn loper zomaar instaan en dit cadeautje liet Paul zich uiteraard niet ontgaan. Met dit materiële overwicht van een vol stuk kon Paul vervolgens gemakkelijk spelen. Eerst wat stukken ruilen en dan afwikkelen naar winst. Ik geloof dat het tegen 21.30 uur al uit was.

Daarna volgde het tweede winstpunt op het 7e bord bij Erik Kastermans. Erik verraste zijn tegenstander met de begin zet b2-b4, een zet die tot aparte stellingen kan leiden en, op ons niveau, goed speelbaar is. Er volgden de nodige verwikkelingen op het bord en er ontstond in het middenspel een ongeveer gelijke stand. Totdat zijn tegenstander een, na naderhand bleek, vergiftigde randpion sloeg. Erik veroverde in de verwikkelingen erna de kwaliteit. In het eindspel wat ontstond (2 torens, dame, koning, 4 pionnen van Erik versus 1 toren, paard, dame, koning, 6 pionnen van zijn tegenstander) had het erg spannend kunnen worden maar de UVS-er maakte een blunder en verloor zijn toren en toen was het uit.

In mijn partij aan bord 5 viel het derde winstpunt. Ik speelde tegen Arjan Schoonen. Die maakte met zwart in een Siciliaanse partij al op de 3e zet een fundamentele fout waardoor hij met een kreupel paard kwam te zitten. Op de 10e zet kreeg ik vervolgens nog eens een paard cadeau voor een pion. Eigenlijk was de partij toen al beslist. Ik verzuimde echter meteen prachtige winnende combinaties uit te voeren bij de 24e en 33e zet (zag ik bij de na-analyse) waardoor de partij zich nog lang onnodig voortsleepte. In het eindspel speelde mijn tegenstander nog op pat, maar met twee gepromoveerde dame pionnen en een paard van mijn kant had dat geen enkele kans. Al met al, makkelijke partij.

Naast mij op bord 6 speelde Jacques van der Meer een solide partij tegen Guus Leufkens. Ik zag uit mijn ooghoeken hoe Jacques al snel een pion voorkwam. Rustig, zonder veel risico te nemen bouwde hij zijn stelling goed uit en veroverde allengs meer pionnen. In het eindspel zag ik dat hij er drie meer had. Tijdsdruk, waar Jacques soms in terecht komt, was er ook niet dus hij schoof de partij professioneel en adequaat uit. Aldus het 4e winstpunt binnen halend.

Naast mij aan bord 4 speelde Marinus tegen de enige vrouwelijke deelneemster. Het leek hier gelijk op te gaan. De dames en paarden verdwenen van het bord. Marinus kwam echter achter (loper tegen een toren).Er ontstond een eindspel van 2 torens, koning, 4 pionnen tegen toren, loper, koning en 4 pionnen. Heel moeilijk te houden voor Marinus, dacht ik. Een kwestie van tijd of de dubbele kracht van de vijandelijke torens geeft dan de doorslag. Bovendien rukte zijn tegenstandster op met een vrijpion. Marinus bleef echter onverstoorbaar en wist deze vrijpion te blokkeren met zijn loper. Verder kon hij eigenlijk geen vin verroeren op het bord. Schaakblindheid van de UVS-er bracht redding. Ze liet plots zomaar een van haar torens door de loper slaan. Daarna was het over en uit. Een glunderende Marinus als eindresultaat.

Heel mooi, maar toen kwam de boodschap binnen dat Lucas had verloren op bord twee. Ik heb helaas niets meegekregen van deze partij en Lucas niet meer kunnen polsen. Partij houden we tegoed.

Dan de partij van Peter Groenewald op bord 3 tegen Thomas Berghuis. Peter vertelde het volgende erover: "Ik kwam in het middenspel onder druk te staan omdat mijn tegenstander met dame en toren drukte op veld f2. Uiteindelijk wist ik hieronder uit te komen, vooral ook omdat mijn tegenstander heel veel tijd gebruikte en in tijdnood terecht kwam. Ik had nog iets van 1 uur op de klok en hij 5 minuten. Die tijdsdruk werd hem fataal. Hij nam verkeerde beslissingen en ik won achtereenvolgens 1 pion en een stuk. In het eindspel was die materiele voorsprong voldoende voor een mataanval op zijn koning. Met nog 5 seconden op de klok gaf hij op."

De laatste die nog bezig speelde was Valentijn op bord 1 tegen Dirk van Nuland, een oud SMB-er. Er kwam voor Valentijn weer (net als de vorige externe partij tegen ASV) een Koninsgambiet op het bord. Een kolfje naar zijn hand. Zijn tegenstander ruilde zijn dame tegen enkele lichte stukken van Valentijn. Toch geen goede beslissing want in de partij bleek er onvoldoende materiële support om het Valentijn moeilijk te maken. Deze zette rustig al zijn stukken goed neer, hij had de keuze uit vele goede zetten terwijl zijn tegenstander gevangen zat in een web van penningen. Deze gaf, mede onder tijdsdruk, vlak voor het vallen van zijn vlag op.

Eindstand UVS4-SMB3: 1-7.

Waren wij nou zo goed of zij zo zwak? Het zal wel ergens in het midden liggen. In ieder geval hebben we een verbluffend aantal bordpunten tot nu toe in de competitie gescoord (20 in 3 wedstrijden). De sterkere tegenstanders moeten nog komen maar dat ons team goed meedoet met deze mooie cijfers is duidelijk. Het jaar 2018 hebben we prima afgesloten, 2019 gaan we met veel speelvertrouwen in; de testcases die nog volgen zullen laten zien of we echt mee gaan doen voor de titel.

Frans Drummen