home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Alweer spannend

verslag SMB 2 - ESV 1 11/12/2018, maandag 17 december 2018
Op 11 december ontvingen we de koploper van de 1e klasse D van de SOS competitie. Het zou een zware klus worden en dat werd het ook. We begonnen weliswaar goed maar het zou zeer spannend blijken te zijn.

20.28: Het eerste punt was binnen met als maker: Rolf: "Ik speelde met zwart een soort geweigerde Aljechin, wat resulteerde in een mijn inziens gelijkwaardige stelling. Alhoewel Wit het loperpaar had, dacht ik voldoende tegenspel te kunnen ontwikkelen op de langere termijn. Mijn tegenstander speelde ietwat weifelend (12.Lb2, 15.Lc1, 17.Lb2) en liet een noodzakelijk opstoot van één van zijn centrumpionnen achterwege, waardoor mijn tegenspel gemakkelijker op gang kwam dan verwacht. Na het omspelen van een extra paard naar de koningsvleugel, kon ik zowaar d6-d5 spelen en enkele zetten later een paard op f4 posteren. Toen wit de vreselijke zet 18.Dd2 speelde, kon ik mijn dame naar g5 brengen met de dubbele dreiging mat op g2 of dameverlies (Ph3+). Wit haalde de laatste dreiging uit de stelling met Kh1, waarna na één uur spelen het 1e punt kon worden genoteerd voor SMB 2. Nooit gedacht dat zo'n 'mooie zet uit de schaakboekjes' een keer bij mij op het bord zou komen."

9.10: Thom speelde remise waarna Désiré dat niet op zich liet zitten: "Pieter en Désiré hadden van bord en kleur verwisseld om de Edese voorbereiding te doorkruisen, waarin ze slaagden. Désiré kwam goed uit de opening en kreeg al snel een remise-aanbod dat hij aannam, gezien de stand op dat moment (1,5-0,5) en het feit dat Pieter inmiddels een pion had buitgemaakt."

Maar om 21.30 volgde een tegenvaller: Jaap leed een nederlaag in een Aangenomen Koningsgambiet. "Na veel nadenken kon Zwart een stand bereiken die gelijke kansen bood. In het vervolg bleek Zwart echter niet in staat om voldoende weerstand te bieden aan Wits gezonde zetten. Zwart werd onder de voet gelopen, verloor in 24 zetten, verliet in verwarde toestand het pand en verdween thuisgekomen met een fles whisky in de kruipruimte." Zo dat was klare taal, maar het was wel 2-2 nu.

Om 21.40 was het de beurt aan Henk: "In een variant van de Hollandse verdediging moest ik direct na de opening het spel compliceren om het initiatief te behouden. Met een pionoffer wist ik een sterk paard op e5 te krijgen. Met mijn dame op b3 hield ik zijn damevleugel in bedwang. Ik wist met actief stukkenspel een mataanval te ontwikkelen, maar mijn tegenstander ontsnapte met een eeuwigschaakcombinatie." Stand 2,5-2,5.

22.00: Onze eerste bordspeler beëindigde zijn partij: "Ik kreeg tegen Martin Roseboom de verwachte opening op het bord, echter koos hij wel voor een andere variant. Aangezien hij nogal snel speelde vreesde ik in een huisvariant terechtgekomen te zijn. Dat bleek niet het geval en nadat ik op eenvoudige wijze een pion cadeau kreeg wist ik met nauwkeurig spel de compensatie te nivelleren. Later won ik nog een tweede, derde en vierde pion. Dat is natuurlijk lekker spelen. Mijn tegenstander vond van niet en gaf op." Dat voelde comfortabel, een 3,5-2,5 stand in ons voordeel en met nog twee partijen te gaan die in ons voordeel leken te staan.

Maar Geurt die voordeel had liet zich verrassen: "Mijn tegenstander speelde het Wolga Gambiet en offerde een pion. Voor zover ik het kan bekijken speelde ik correct tegen en behield een klein voordeel. 24.Kf3 was een blunder, waardoor de kansen keerden. 3 zetten later gaf ik mijn dame weg, hetgeen niet de uitslag van de partij, maar alleen de lengte ervan beïnvloedde." Stand 3,5-3,5.

Maar goed onze invaller aan bord 4 Jan Kersten stond gewonnen vonden we allen, zodat we snel in een goed humeur naar huis zouden kunnen gaan. Maar zoals dat vaker gaat wil dat weleens langer gaan duren dan gedacht. En u begrijpt dat de laatste partij zich weer in een grote belangstelling kon verheugen (zie foto). Jan stond gewonnen maar verwisselde een paar zetten (volgens mij dan, HG) waardoor de tegenstander aan een matnet kon ontsnappen. Maar uiteindelijk bleek het materieel voordeel voldoende voor de winst. Zo wonnen we met 4,5-3,5 en zijn nu (even) de trotse leiders in 1 D.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?