home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Workshop schaken Montessorischool

woensdag 16 januari 2019
Donderdag 10 januari hebben Henny Goverde en ondergetekende een schaak-workshop gegeven op de Montessori basisschool aan de Heyendaalseweg. Leuk om te doen. De workshop, die we al een aantal jaren bij basisscholen geven, is een korte introductie en uitleg over het schaakspel en de spelregels, ook uitleg op een demonstratiebord met eenvoudige spelanalyses.

Het belangrijkste doel van de workshop is echter om te proberen een "schaakvonk" te laten overslaan bij de kinderen en ze de "leukheid" van het spel te laten ervaren. Doel van de inzet is dus promotie van het schaken, uiteraard hopen we dat er misschien een bepaalde doorstroom naar onze jeugdafdeling plaatsvindt, maar dat is echt een zaak van lange adem.

De workshop duurt ongeveer 1 uur, 20 minuten uitleg/introductie en daarna gaan de kinderen onderling lekker schaken. Zo ook nu. We hebben de workshop bij de Montessori school verzorgd voor twee klassen van ongeveer 25 kinderen. Druk, maar erg gezellig en zinvol. De helft van de kinderen kon al een beetje schaken, sommige zelfs best al goed.

Grappig om te merken dat in een klas de twee Nijmeegse schaakclubs al goed vertegenwoordigd waren en wel in de personen van Anne, dochter van onze SMB voorzitter, en van twee kleinkinderen van de UVS voorzitter. Deze kinderen verloochenden hun schaakgenen niet en wonnen superieur hun partijtjes.

Eigenlijk alle scholieren kenden een enthousiasme voor het spel waar wij als grijze senioren vaak te weinig van laten zien. Voorbeelden:
* Een jongetje sprong na zijn gewonnen partijtje heupwiegend en juichend, met de handen omhoog, op zijn stoel.
* Een ander kind vertelde glunderend dat hij in een partij vier pionnen tot dame had weten te promoveren, weer een ander riep trots dat hij de meester (die meedeed) verslagen had.
* Op het eind van de workshop was er een jongetje (ongeveer 10 jaar) die de stelling van een nog niet uitgespeelde partij spontaan met zijn mobieltje vastlegde. "Dan kunnen we het thuis verder uitspelen."

Het laat zien dat schaken kinderen aanspreekt. Op een heel frisse manier gaan deze op in het spel. Bij het komende Nijmeegse schoolschaaktoernooi van SMB op 2 februari aanstaande is dat vast en zeker weer te zien. Moe maar voldaan gingen Henny en ik naar huis. Een volgende workshop (basisschool Brakkenstein) zit in de planning.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?