home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 1 op de sukkel

door Hans van Leeuwen, woensdag 13 februari 2019
Zo goed als het voor SMB 1 in de eerste 3 rondes ging (6 matchpunten), zo matig is het in de 3 rondes daarop gegaan (1 matchpunt). Dankzij dat ijzersterke begin is er volgens een kenner in het geheel geen reden tot zorg. Hoe deze negatieve trend in de laatste 3 rondes echter moet worden doorbroken, is de grote vraag.

Afgelopen zaterdag, 9 februari, was het in ieder geval nog niet best, met fors verlies tegen Paul Keres 3 (Utrecht). SMB 1 moest het opnieuw stellen zonder Jaap, maar Huub Jansen viel goed in: “Vanuit een vertrouwde opening, de ruilvariant van het Slavisch, kreeg ik met wit enig initiatief en een goed speelbare stelling in het middenspel. Mijn stukken stonden wat actiever en de witveldige loper van mijn tegenstander bevond zich nog immer binnen de keten zonder veel uitzicht op meer dan die van een solide verdediger. Het moment dat ik met een actieve zet lijnen op de damevleugel ging openen, deed ik vergezeld gaan van een remiseaanbod dat meer werd ingegeven door het ratingverschil met mijn tegenstander en een optimistische inschatting van de nog lopende partijen dan door mijn waardeoordeel over de eigen stelling - ik stond beter, maar durfde niet helemaal goed. Daar komt het op neer.”

Jaap en Ilya vormen het fundament van SMB 1. Als ze meedoen, voelt het hele team zich sterker. Maar als de een er niet is en de ander loopt tegen een zeldzame nederlaag aan dan wordt het heel moeilijk.

Ilya, Guus en ondergetekende verloren. De rest speelde remise.[Stelling na 18. ... Tb8]


Ikzelf speelde wat te passief. Toen ik met een pionnenstorm richting mijn koning te maken kreeg, had ik geen tegenspel. Het had allemaal nog best mee kunnen vallen als ik de drie pionnen voor mijn koning maar allemaal op hun oorspronkelijke veld had laten staan, wat natuurlijk de bedoeling was om te voorkomen dat er lijnen geopend zouden worden, maar door een tamelijk ernstige inschattingsfout meende ik toch een van die pionnetjes te moeten opspelen (zie diagram links), met fatale gevolgen.

19. b3?(?)Guus (met Wit) leek in het verre eindspel remise te kunnen houden (zie diagram links). Een idee voor Zwart hier is om de witte Koning op de achterste rij te houden, met de eigen koning naar de pion en loper te lopen en vervolgens met de toren de loper of de pion te slaan. Steeds krijgt Wit dan echter de oppositie. Als de pion in de diagramstelling een rij lager had gestaan, had deze manier wel gewerkt. De manier om de diagramstelling te winnen is via verticale afsnijding van de koning, zie hieronder.


Hoe Guus precies verloren heeft, heb ik niet meegekregen.

Overigens speelde in de dependance van het Utrechts Stedelijk Gymnasium ook Paul Keres 1, 2 en 4 thuis. Paul Keres 1 speelde tegen Groningen, dat met 3 GM’s naar Utrecht was afgezakt. Te zien was er dus genoeg.

Hans van Leeuwen

wachtwoord vergeten?