home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Een fikse dreun

verslag van SMB 2 - Velps SV 1, maandag 18 februari 2019
Op 12 februari ontvingen we de Velpse Schaakvereniging. Konden we bij aanvang nog denken dat we ons zouden kunnen mengen voor een topplaats in de SOS klasse 1D, na afloop bleek dat we teruggeworpen waren naar de gevarenzone. Het ging min of meer als volgt.

Als eerste moest Geurt in het zand bijten na een gevalletje van schaakblindheid. Jammer! Gelukkig won Huub aan bord 4: "Mijn partij was een korte. Met wit kwam ik goed uit de opening met een stevige greep op het centrum en actieve lichte stukken. Het begon ermee dat mijn tegenstander niet met een pion terug sloeg op d5, maar met een paard dat kwetsbaar werd voor aanvallen. Ik wist de zwarte koning vast te houden in het midden en door daarna nog enkele dreigingen in de stelling te vlechten wist ik mijn tegenstander te bewegen tot pardoes een blunder die een vol stuk kostte - datzelfde paard van daarnet. Ik voelde met hem mee maar bedacht me ook dat het punt me toekwam door mijn doelgerichte en aanvallende spel."

Toen even later Thom nog een remise behaalde konden we nog denken: niks aan de hand. Over diens partij het volgende: "Siciliaan speel je om een spannende partij te krijgen met kansen voor beide partijen, en dat werd het! Na een mindere paardzet van mijn tegenspeelster (Erika Belle, die overigens na afloop aan mij vroeg of ik een tweelingbroer van Thom was, HG) kreeg ik ogenschijnlijk de wind in de zeilen, maar Wit redde zich hieruit en ik kwam duidelijk minder te staan. Het lukte om naar een eindspel af te wikkelen met ongelijke lopers: 2T+L, met een ondoordringbaar fort. Remise."

Daarna was het uit met de "pret". Als eerste Jaap, in zijn eigen korte karakteristieke terminologie,: "Konings-Indische Verdediging - van kwaad tot erger - stuk achter - opgegeven. Toen stond Jaap op, hij scheurde zijn kleren, schoor zijn hoofd kaal en wierp zich neer in het stof. Vervolgens hulde hij zich in een zakvormig rouwkleed van ruwe stof en strooide as over zijn hoofd. En men hoorde hem mompelen: 'Uit de diepten roep ik tot U, o Captain.' Maar ja, U bakte er uiteindelijk ook niet veel van, zeg nou zelf."

Wel, Jaap ik zal het zelf zeggen: ik speelde een schitterende partij - een geweigerd Morra Gambiet - tegen mijn jonge tegenstander. Ik kwam niet alleen goed te staan, maar ook nog eens gewonnen. Dat bleek echter niet voldoende: ik zette mijn dame en prise en moest toen natuurlijk noodgedwongen opgeven. Een dag eerder had ik een dergelijk euvel met een ander SMB team: ik speelde redelijk goed en kwam uiteindelijk gewonnen te staan, totdat ik een mat in twee over het hoofd zag. Het was beide keren zeg maar een soort Ajax-Real: heel goed spelen maar wel verliezen.

Ook Jan, de anders zo betrouwbare puntenverzamelaar, bleef met lege handen achter. Dan maar hopen op de topborden. Allereerst Désiré: "Désiré kreeg een ongebruikelijke openingsvariant voorgeschoteld. (De buurman van zijn tegenstander merkte meteen, dus toen de eerste drie witte zetten op het bord stonden, intimiderend op dat Barendregt daarmee een keer Botwinnik had verslagen.). Hij reageerde uitstekend en er ontstond een minstens gelijke, maar complexe stelling. Dit had echter zoveel tijd gekost dat Désiré in tijdnood een fout maakte en de vlag moest strijken."

Dan als laatste Pieter: "Ik dacht mijn tegenstander Jan Schadd te verrassen met een ongebruikelijke voortzetting die ik nog niet eerder in een officiële partij heb gespeeld, zijn tegenzet kwam echter voor mij compleet onverwacht en is ook zelden gespeeld. Een prima vondst dat moet gezegd! Toch kwam ik voordelig uit de opening en kon na een dame uitval een pion buitmaken. Na lang nadenken koos ik vanwege de positionele compensatie die hem dat zou opleveren een ander voortzetting. Een miskleun die ik tot op het moment waarop dit verslag zal worden geplaatst ga betreuren. Later won ik toch een pion, maar kreeg een enorme aanval over mij heen. Gelukkig kon ik die goed verdedigen, mijn tegenstander offerde het een en ander om het initiatief te houden en via een smal pad vond ik een uitweg. Het koste het mij een dame, maar ik had daarvoor wel toren + loper + paard. Dit overwicht had in de eindfase, ondanks dat ik nog louter op mijn increment speelde voldoende moeten zijn. 'Had moeten', want in mijn poging mijn stukken gedekt te houden gaf ik mijn koning te weinig lucht, waardoor hij ineens mat in 2 had. Grrrrrrr!"

SMB 2 staat nu nog 4e maar is in gevaar. In de volgende ronde spelen we op 12 maart tegen het sterke Zevenaar. Daar moeten we een punt halen en als we in de laatste ronde tegen Rhenen winnen redden we het. Ik zou zeggen: mannen, moedig voorwaarts!

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?