SMB 1 mist kansen tegen Wageningen 2

door Hans van Leeuwen, zondag 24 maart 2019


De personele problemen in aanmerking genomen, heeft SMB 1 vorige zaterdag 16 maart, in de 7e ronde van de KNSB-competitie, eigenlijk niet eens zo slecht gepresteerd tegen Wageningen 2. Het duel ging weliswaar met het kleinst mogelijke verschil verloren, maar invaller Thomas verloor terwijl hij gewonnen had gestaan, Jacques zag een kans op groot voordeel over het hoofd en Bram blunderde tot tweemaal toe in een, naar eigen zeggen, ‘redelijke stelling’.

Zonder Jaap, Ruben en Paul wist iedereen dat het lastig zou worden, maar gelukkig is daar altijd Ilya. Met hem erbij staan we eigenlijk altijd met 1-0 vóór zonder dat er een zet is gespeeld. De invallers deden het opnieuw goed. Thomas had dus moeten winnen, maar Maarten won op knappe wijze en Huub haalde weer een halfje binnen.

Huub (met Wit aan bord 8) beschreef zijn partij als volgt:

Vanuit de Hollandse opening kwam ik met wit in een stellingstype met een mobiel centrum. De opzet van de tegenstander liet toe beide lopers te fianchetteren met het oog op duurzame controle over het centrum. Mijn tegenstander gaf me een aanknopingspunt met een paardzet die a-typisch scheen voor de stelling en dat was het sein de stelling te openen en mijn lopers te activeren. Dat lukte en daar kwam nog een actief geposteerd paard op de halfopen d-lijn bij. Ik zag alleen maar goede dingen en dacht na over initiatief op de damevleugel. Maar een zet, waar ik in mijn hoofd zwaar mee geworsteld had vanwege het a-positionele karakter ervan en die ik toch meende te moeten spelen om hem alle tactische mogelijkheden te ontnemen, gaf mijn tegenstander van de weeromstuit wat tegenspel op de witte velden bij mijn koning. Niet heel gevaarlijk maar het was genoeg om tot een remise te besluiten in een stadium van de partij waarin de echte spanning nog moest komen.

Maarten (met Wit aan bord 6) won met een fraaie combinatie:

Mijn tegenstander en ik speelden zonder het te weten een theoretische variant van de Caro-Kann waar zwart de rokade opgeeft om de witte stukken op onhandige plekken te krijgen. Pas op zet 20 was er een nieuwe stelling op het bord, en vijf zetten later was het al raak. In deze stelling (zie diagram links) speelde zwart 25... Pxc4??. De winstvariant voor wit is een leuk puzzeltje.

Vraag 1: hoe wint Wit na 25... Pxc4?? Het antwoord vindt u onder aan dit verslag.Thomas (met Zwart aan bord 3) was op weg wederom de held van de dag te worden, maar kon het niet afmaken.

De hele partij van Thomas is hieronder na te spelen. Met de knoppen onder aan het naspeelscherm kan onder meer de engine aan en uit worden gezet en het bord worden omgedraaid.

Zijn commentaar:
De opening ging redelijk eenvoudig. Wit (Clemens de Vos) speelde Pf3 al op de tweede zet, dus dan ga ik snel rokeren en c5 spelen. Na 7. ... c5 staat zwart gewoon prima. Wit speelde het een beetje raar met Le3 en Ld3 (i.p.v. Ld2 en Le2), zodat ik heel actief kwam te staan. De stelling na 22. g3 schreeuwt natuurlijk om een stukoffer op g3, maar helaas had ik met 12 minuten niet genoeg tijd om er goed over na te denken. Op goed geluk speelde ik dus maar 22. ... Pxg3 23. hxg3 Lxg3 24. Te2 Dh4 25. Lb5. Deze zet had ik van tevoren niet gezien.

Uit de analyse blijkt dat zwart gewoon nog een kwaliteit erbij kan offeren! Na 25. ... Lh3 26. Lxe8 Txe8 27. Pf1 Te6 heeft zwart een winnende koningsaanval. Ik was helaas niet zo avontuurlijk en speelde 25. ... Te7 26. Pf1 Lh3 27. Lf2. Nu kan zwart een kwaliteit terugwinnen met 27. ... Txe2 28. Pxg3 Te6 29. Ld3 (voorkomt 29. ... Te6) waar zwart een toren en twee pionnen tegen twee lichte stukken heeft. Dit heb ik niet gedaan.

In plaats daarvan speelde ik 27. ... Lxf2 28. Txf2 Te6 29. Ld3 Tcc6 30. Tdd2. Hier vond de computer opnieuw een manier om een toren en twee pionnen tegen twee lichte stukken te krijgen. Eerst moet zwart met tempo de d-pion dekken met de manoeuvre 30. ... Dg5+ 31. Kh2 Dh5 32. Kg1. Vervolgens kun je de toren naar de eerste rij brengen met 32. ... Te1 32. Tc2 (bijvoorbeeld), waarna zwarte dame dezelfde manoeuvre in omgekeerde volgorde doet om weer op h4 te komen: 33. ... Dg5+ 34. Kh2 Dh4 35. Kg1 Dg3+ 36. Tg2 Lxg2 37. Txg2 Dd6. DIt vind ik wel een mooie manoeuvre. Tijdens de partij helaas niet gezien.

De partij werd vervolgd met 30. ... Tg6+ 31. Lxg6 Txg6+ 32. Tg2 Lxg2 33. Txg2 Dxd4+ 34. Pe3?? Te6 35. Te2. Hier heb ik een winnende zet compleet gemist. Met 35. ... De5 wint zwart simpelweg een stuk en is het eindspel gewonnen. Ik speelde daarentegen 35. ... f5 36. Kf1 f4 in de hoop dat mijn tegenstander 37. Pf5 niet zou zien. Hij zag het inderdaad niet, maar na 37. Dxd5 Dxd5 38. Pxd5 Txe2 39. Kxe5 wint wit het natuurlijk alsnog. 1-0


Ikzelf (met Zwart aan bord 7) speelde tegen jeugdtalent Anna Martinez (vorig jaar 2e op het NK bij de meisjes tot 20 jaar).

Hieronder staat mijn partij met wat commentaar, maar eerst even een stelling uit mijn partij (zie diagram links).

Vraag 2: Zwart is aan zet en speelde ... Td6. Om welke reden is dit is geen goede zet? Het antwoord staat onder aan dit verslag.

Jacques, ten slotte, (met Zwart aan bord 5) kreeg een dot van een kans na zet 27. Te3 van zijn tegenstander (zie diagram links). 27. … f5! wint uiteindelijk een stuk, hoewel dat nog niet zo gemakkelijk is als het er op het eerste gezicht uitziet, zo leert analyse met de computer. Hieronder nog een foto van de slotstelling van Jacques.


Al bij al was een matchpunt dus wel verdiend geweest. Met nog twee ronden te gaan (op 13 april uit tegen het Utrechtse Moira-Domtoren en op 11 mei thuis tegen Bennekom) staat SMB 1 momenteel toch nog 5e in de stand. Het veld schuift echter enigszins in elkaar. Na de volgende ronde hoop ik te kunnen bevestigen dat SMB 1 uit de zorgen is (als die er al zijn) en volgend jaar gewoon weer 3e klasse KNSB speelt.

Hans van Leeuwen

Antwoord vraag 1: 26. Pxc4 bxc4 27. d6 Dd7 28. Dh7 f6 29. The1 Te8 30. Te7! en zwart gaf op (de toren op h8 gaat verloren)
Antwoord vraag 2: Zwart wil begrijpelijkerwijs de pion op a6 dekken, maar 1. … Te6 dekt deze pion feitelijk niet. Wit kan alsnog de pion op a6 slaan: 1. … Te6 2. Pxa6 Txc1 3. Dxc1 Txa6?? 4. Dc8+