home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Fraai slotakkoord SMB 3

vrijdag 5 april 2019
Donderdag 4 april was de gezamenlijke afsluitingswedstrijd van de SOS competitie 3E te Wageningen. Ons team, SMB 3, stond in de middenmoot en promoveren en/of degraderen deed niet meer ter zake. Een zo goed mogelijk en eervol resultaat halen in de match met onze tegenstander Velp 2 stond voorop.

In de middag was er nog enige paniek geweest omdat we ons team niet compleet kregen, vanwege uitval van Eline en Erik. Gelukkig bleek Erik inmiddels voldoende hersteld van zijn ongelukkige val met de fiets van een aantal maanden terug en kon, bij nader inzien, alsnog spelen. Lucas verving Eline. Paniek was over. Vooraf leek Velp 2, qua rating, een gelijkwaardige tegenstander. Het bleek makkelijker dan verwacht.


We begonnen met een remise. Peter Groenewald speelde tegen André van Kuyk een evenwichtige en spannende partij, zonder echte missers. Peter sloeg een aanval op zijn koningsstelling adequaat af en daarna kon geen van beide spelers voordeel behalen. Op de 25e zet werd tot remise besloten omdat de stelling op slot zat.

Op het eerste bord haalde vervolgens Valentijn het eerste volle punt binnen. Zijn tegenstander Wim Louwman dacht een pion te winnen rond de 20e zet, maar Valentijn overzag de tactische consequenties beter en wist met zijn paard de juiste velden te vinden die tot winst leidden. Een partij die binnen 25 zetten uit was. Ik heb nog geprobeerd thuis, aan de hand van het notatiebriefje van Valentijn, de partijstelling wat verder te beschrijven, maar het briefje bleek niet te ontcijferen. Een cursus noteren is voor heel war SMB-ers (waaronder overigens ook ondergetekende) beslist aan te bevelen. In ieder geval wel een goede en mooie overwinning van Valentijn die geconcentreerd de juiste zetten wist te vinden.

Dan de partij van Marinus. Hij had een moeilijke start. Zijn tegenstander gaf veel druk op het H-hoekveld. Hij wist zich daaraan echter te ontworstelen en kon de lange rokade plaatsen en vervolgens zelf over gaan tot schaak geven. Door die schaakjes wist hij een loper en daarna nog een paard te winnen. Zijn tegenstander ging wel heel lang door, Marinus speelde hem helemaal "kaal" totdat zijn tegenstander alleen nog zijn koning over had. Einde partij..

Paul speelde aan bord 8 ook een goede partij. Al vrij snel wist hij een paard te winnen en zijn aanval werd steeds sterker. Pionnen en nog een stuk gingen er af en het was een kwestie van tijd wanneer de genadeslag voor zijn tegenstander Hans Wolthuis zou volgen. Peter Groenewald en ik stonden naar de partij te kijken in de eindfase. Aan de zijlijn staand zie je, zoals bekend, meer. Onder andere een paardvorkje naar koning en dame en ook mat in 1. Maar 2 zetten later maakte Paul het dan ook uit. Hij had de keuze uit alleen maar winstzetten.

Bart Stroucken won ook op bord 2. Ik kan er weinig over melden want ik heb geen info erover ontvangen en ik was zelf te druk met mijn eigen partij en heb Bart nadien niet meer gesproken.

De partij van Erik Kastermans ging lang gelijk op. Er was niet veel aan de hand op het bord. Erik overwoog remise aan te bieden. Vlak na deze gedachte maakte hij een fout en verloor een stuk. Niet lang daarna moest hij zijn koning omleggen. Jammer, maar zo gaat dat soms bij schaken.

Dan mijn partij tegen Rick van Emden. Ik kwam met wit goed uit de opening en mijn tegenstander speelde ietwat passief. In het middenspel profiteerde ik van een foute pion zet van hem en wist daardoor de kwaliteit te winnen. Daarna kreeg ik het initiatief in handen en wist tegenkansen goed te blokkeren. Onder tijdsdruk deed mijn tegenstander nog een wanhoopsaanval op mijn koning maar dat liep gelukkig vast. Met nog 2 minuten op de klok en een stuk achter gaf Rick op.

Frans Drummen - Rick van Emden
Ik dacht dat ik een goede partij gespeeld had. In de auto terug naar Nijmegen schepte ik daarover nog op bij mijn teamgenoten. Toen ik thuis op de computer de partij naspeelde zag ik tot mijn verbijstering dat mij tegenstander een geweldige kans had laten liggen. Een zet die we geen van beiden hadden gezien. Het gaat om het volgende. Na de 28e zet van Zwart ontstaat het volgende beeld. Ik speelde nu 29. h3???? Stupide. Volstrekt niet gezien (mijn tegenstander dus ook niet) dat hij simpel Dxg3 kan spelen vanwege de gepinde f-pion van mij. Hij trok zijn dame echter meteen terug naar Dd7.

Ik weet niet of ik, als de zet Dg3 gespeeld was, nog verder had willen spelen, zo slecht en verbouwereerd had ik me dan gevoeld. Gelukkig liep het dus anders. Mijn zelfgenoegzaamheid over de gewonnen partij heeft wel een knak gekregen, maar dat terzijde.

Lucas was als enige nog aan het spelen. Het leek remise te worden in een gelijkwaardige stand, materieel in evenwicht. Plots was het uit omdat Lucas een paardvork kon plaatsen tegen koning en dame en het winstpunt kon binnenhalen. Eindstand Velp 2 - SMB 3: 1.5-6.5. Mooie score, toch? Eindstand van de competitie:

1 UVS 3 11 35.5
2 Wageningen 3 11 33.0
3 Doesborgh 1 8 32.0
4 SMB 3 8 31.5
5 UVS 4 6 26.5
6 Kasteel 2 6 25.0
7 Velp 2 6 23.5
8 ASV 8 0 17.0

Conclusies:
1. We hebben het dit seizoen niet slecht gedaan. Een hogere positie heeft er echter niet ingezeten. We staan op de juiste plek gezien het gespeelde spel. Vier sterke overwinningen en drie forse nederlagen.
2. Bordpunten zijn belangrijk, UVS 3 werd er kampioen door en wij misten net de derde plek erdoor.
3. We hebben niet alleen een team dat goed meedoet maar ook een leuk team. Waar van acte. Voor het SMB-archief nog snel een foto ervan gemaakt. Eline Koch moet je er uiteraard bij denken...

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?