SMB 1 verrast en is veilig

door Hans van Leeuwen, zondag 21 april 2019

Enigszins verrassend heeft SMB 1 de negatieve trend weten te doorbreken door zijn laatste uitwedstrijd met 3,5 - 4,5 te winnen. Daarmee heeft het sympathieke team zich voor volgend seizoen definitief verzekerd van een plaats in de 3e klasse KNSB. Niet dat er bij verlies groot degradatiegevaar was geweest, maar je weet maar nooit.

Waar SMB 1 zou hebben gestaan als het vanaf het begin steeds met de vaste spelers had kunnen aantreden, is een interessante vraag. Het had zeker meegedaan om het kampioenschap. Het is het enige team in poule 3G dat de huidige koploper, De Stukkenjagers 3, heeft verslagen. Men kan zich afvragen wat SMB 1 in de 2e klasse te zoeken had gehad. Een eventueel kampioenschap en dito promotie zouden echter enorm motiverend gewerkt hebben voor club en spelers, wat een positieve kettingreactie in gang had kunnen zetten.

Terug op aarde. Vorige week zaterdag tegen Moira-Domtoren (Utrecht) trad SMB 1 aan met drie invallers. De verwachtingen waren dan ook niet al te hoog. Uit de partijverslagen hieronder moge blijken dat de overwinning niet zonder enig geluk tot stand kwam.

Peter Schut, met Wit aan bord 5, won snel na een blunder van zijn tegenstander.

Ilya, met Wit aan bord 1 won ook, maar beleefde enige hachelijke momenten tegen Erik Janse:
Geen goede partij van mij: ik stond echt verloren.

Hieronder de slotfase van zijn partij met enig commentaar van Ilya zelf.




Huub, met Wit aan bord 7, had goede kansen:

Met wit kwam ik goed uit de opening met een lijfvariantje in het Slavisch. Mijn tegenstander investeerde veel tijd en kwam desondanks gedrukt te staan. Ik overzag het strijdtoneel en voelde me een krachtpatser. Een bevrijdingsactie van de zwarten verraste mij, maar een foutloze tactische berekening, ja ja, leerde mij dat ik nog steeds goed zou staan na een lange afwikkeling. Het klopte als een bus, ik stond beter in een toreneindspel met een volle pion meer. Verliezen kon niet meer, winnen misschien wel ... een koningsmanoeuvre diende zich aan, ik zag ‘m en speelde ‘m. Veel te vlug. Rampzalige zet, verloor een pion en nog eentje. Niks meer aan te houden. Ik gaf op en mijn tegenstander deed alsof het allemaal zo hoorde en hij het eigenhandig zo in scene had gezet. Onprettig geval. De terugreis verliep vlekkeloos.



[Stelling na 10. ... e6]


Jacques, met Zwart aan bord 8 hield zijn tegenstander een wortel voor, waarna deze wat later een stuk wegblunderde en opgaf.

Zie diagram links.

Wit aan zet na 10. … e6.

Vraag 1: Had Wit nu 11. Pxf7 moeten spelen?



[Stelling na 22. f4]



Zie diagram links.

Zwart aan zet na 22. f4.

Vraag 2: 22. f4 verdient twee vraagtekens. Jacques strafte deze zet dan ook genadeloos af. Op welke manier deed hij dat?



Ikzelf, met Zwart aan bord 2 speelde misschien met iets te veel ontzag tegen de sterkste speler van Moira-Domtoren, waardoor ik meer gevaren zag dan er in werkelijkheid waren. Eenmaal duidelijk slechter staand, verdedigde ik me echter hardnekkig, maar de materiële achterstand was te groot en de tegenstander te goed.

Hieronder mijn partij met enig summier commentaar.




Op 11 mei speelt SMB 1 zijn laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen BSV Bennekom.

Hans van Leeuwen

Antwoord vraag 1: Een kwestie van smaak. Op het eerste gezicht ziet 11. Pxf7 Kxf7 12. Dxe6+ Kg6 er goed uit voor Wit, maar voorbij is het zeker nog niet. Sterker: Wit moet heel nauwkeurig spelen. Er ontstaat een scherpe stelling, die snel tot groot voordeel voor de een of de ander kan leiden.

Antwoord vraag 2: 22. f4?? f6 en nu dreigt … f5 terwijl de loper erg onhandig staat en niet naar een veld kan worden teruggetrokken waar die gedekt staat. 23. Lb2 f5 en Wit geeft op