SMB 1 eindigt seizoen met nederlaag

door Hans van Leeuwen, maandag 20 mei 2019


Zaterdag 11 mei speelde SMB 1 zijn laatste wedstrijd van seizoen, thuis tegen BSV Bennekom. Voor het team stond er niets meer op het spel en de spelers hoefden dus geen rekening te houden met teambelangen. Jaap, Ruben en Guus deden niet mee. Voor hen vielen in: Peter Schut, Thomas Manschot en Peter v/d Berg.Voor het eerst dit seizoen had SMB 1 de luxe van een scheidsrechter. Doordat de zaterdagcompetitie voor SMB 2 al was afgelopen, waren er potentiële scheidsrechters beschikbaar en Eric de Ridder toonde zich bereid toezicht te houden. Deze kwam op het goede idee om de uitslagen op een flipover bij te houden, zodat iedereen in één oogopslag en zonder op te hoeven staan, kennis kon nemen van de tussenstand.


Gezien het ratingoverwicht van zo’n 140 punten per bord in het voordeel van Bennekom, was het niet vreemd dat er met 3,5 - 4,5 werd verloren. Ilya liep aan bord 1 tegen zijn tweede nederlaag van het seizoen aan tegen Hofstra (2211). Thomas had kansen aan bord 2 maar hield vermoedelijk te veel vast aan licht materieel voordeel in plaats van dit op te geven voor beter geplaatste stukken. Uiteindelijk ging hij door de vlag. Bram, aan bord 3, hield in een lange partij knap stand tegen jeugdtalent Bruil (2138). Paul won tamelijk overtuigend aan bord 4. Jacques, aan bord 5, verzeilde na een zeer lange partij in een mindere stelling en moest verdedigen in, uiteindelijk, een eindspel met Dames en enkele pionnen, dat lastiger te spelen was voor zwart (Jacques) vanwege een verre vrijpion voor wit. Zwart moest voortdurende uitkijken voor dameruil, waarna wit zou winnen met zijn vrijpion. Tijdnood was een complicerende factor. Jacques verdedigde zich echter taai en het was juist zijn tegenstander die de draad kwijtraakte. Eerst verloor deze een pion en vervolgens zelfs zijn vrijpion. Nu leek Jacques ineens risicoloos op winst te kunnen spelen, maar deze vond het na zo’n 5 uur spelen kennelijk wel welletjes, want het remiseaanbod van wit werd meteen aangenomen. Verderop enkele filmpjes van dit beklijvende duel.

Aan bord 6 speelde ondertekende een scherpe partij, die eindigde in remise door zetherhaling. Hieronder mijn na te spelen partij met enig commentaar.Aan bord 7 en 8 speelde respectievelijk Peter Schut en Peter v/d Berg, die beiden remise scoorden.

Van Peter Schut ontving ik deze slotstelling (zie links) met de mededeling: Dit is de eindstelling. De partij is de hele tijd in evenwicht geweest.Peter v/d Berg stuurde mij zijn gehele partij, door hemzelf van enig commentaar voorzien.


Hieronder de beloofde filmpjes van de partij van Jacques.

Hans van Leeuwen