home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 - De jeugd heeft de toekomst!

door Peter van den Berg, woensdag 6 november 2019
Om maar eens met een cliché te beginnen. Met 5-3 versloegen we onze tegenstanders van ZSG 2 in Zwolle. Drie jeugdspelers waren afgelopen zaterdag actief bij SMB 2. Voor zover mij bekend een unicum. Wat me vooral trof was de rust waarmee ze aan het bord zaten. Alsof ze al jaren bij ons spelen. En ze werden niet even van het bord geblazen. Iets wat ik vooraf een beetje vreesde. Alle jeugdspelers gaven goed partij. Genoeg complimenten anders gaan die kinderen van verwaandheid maar langs hun schoenen lopen. Nou ja ,nog even dan want de partij van Jesper was natuurlijk het gesprek van de dag.

Ineke Binnendijk Voorthuizen - Jesper van
Benthem, stand na 16... Ld6
Jesper zei hier het volgende over: "Na een hevige strijd waar het gelijk tegen elkaar op ging, kwamen we uit in deze stelling waar ik mijn loper verzette met tempo (een matdreiging). Ze had deze matdreiging natuurlijk gezien, maar toen begon ze te rekenen... en te rekenen... en te rekenen. Daardoor was ze de matdreiging helemaal vergeten. Ze speelde a3, waarna ik mat zette op h2."


Ineke Binnendijk Voorthuizen - Jesper van
Benthem, stand na 12.Le2
Tot zover Jesper. Eerder in de partij een fragment waar we mooie een indruk krijgen van het spel van Jesper. Bijna alle stukken van zwart oefenen druk uit. Jesper doet er nog een tandje bij en voert de druk op met 13... Tad8. En wit moet weer goed gaan rekenen voor de juiste zet. Aan de aandachtige lezer de vraag of er in plaats van 13... Tad8 nog een betere zet voor zwart was om het voordeel te verzilveren?


Helaas hebben we geen foto van Cecilia Pereira Garza tegen Dhr van Schaik. Een prachtig gezicht was dat met een leeftijdverschil van meer dan 70 jaar. Lange tijd bleef de stelling in evenwicht. Toch kwam Cecilia een pion achter. En nadat promotie langzaam dreigde besloot ze de sympathieke tegenstander de hand te schudden.

Bij Willemijn Bijleveld stond er lange tijd een pion in op c2. De vraag was voor mij waarom die niet gepakt werd. Willemijn had geen idee. Dus we zullen het nooit weten. Van een afstand leek me de partij lange tijd in evenwicht. Het is me ontgaan waarom Willemijn plots verloren stond en snel daarna opgaf. Ondanks dat bleef ze van begin tot het eind kalm achter het bord bekijken wat de beste zet was.

Chris Smeenk - Peter van den Berg
stand na 28.g4
Mijn gedachten om na een geslaagde opening op winst te spelen werden door een grafzet ruw verstoord. Ik kwam met een blauw oog met de schrik vrij. Na wat theorie en hier en daar een onnauwkeurigheid heeft zwart een klein voordeeltje. Een remiseaanbod van mijn tegenstander wordt door mij beleefd geweigerd. De twee pionnen op de damevleugel zijn daar verantwoordelijk voor. De tegendreiging van wit op de koningsvleugel is nog ver te zoeken. Met bijvoorbeeld b5 en/of koning e6 verstevigd zwart zijn positie.

Me niet bewust van de finesses van de stelling creëer ik die dreiging op de koningsvleugel zelf met het foute 28... f6??. En na 29.f5 gxf5 30.gxf5 b5 31.Lh6 staat wit beter. Nu wordt mijn remiseaanbod beleefd geweigerd. Na nog vijf zetten ontstaat gelukkig voor mij een stelling die voor beide niet meer te winnen is zonder onverantwoorde risico's. Remise dus.

Jelle van Deemen speelde tegen Harry ten Klooster in een gelijkopgaande partij. Bij analyse na de partij bleek de echte kansen echter bij zijn tegenstander te liggen in een voor hem bekende stelling waarbij hij veel minder tijd gebruikte. Nadat alle lichte stukken waren geruild waren er volgens Jelle geen winstkansen meer en bood zijn tegenstander remise aan. Na overleg nadenken over gevolgen (Jelmer bleek ineens gewonnen te hebben) werd de remise aanvaard. Na analyse achteraf bleek dit een verstandige beslissing.

Voor zover ik het bekijken kon verliep de partij van Maarten Smit voorspoedig. Zijn tegenstander die lange tijd (vorige eeuw) bij SMB heeft gespeeld kwam al snel onder flinke druk te staan. Het grootste risico was op een gegeven moment dat Maarten verstrikt zou raken in de winstvarianten. Dat gebeurde niet en we konden weer een punt bijschrijven.

Jan Kasteel - Gijs de Koning
stand na 23.axb5
Jan Kasteel had het vooraf zo druk met de samenstelling van SMB1 dat het de vraag was of hij wel voldoende geconcentreerd was op zijn partij. Dat bleek helemaal in orde. Wit heeft in de stelling een duidelijk voordeel en na 23... c5 24.La5 Tf6 25.dxc5 Ta8 was de stelling definitief gewonnen. Na 26.c6 bxc6 27.bxc6 Dc8 28.Lxc7 Dxc7 29.Tfd1 Ld6 30.Dd4 Th6 31.Dxd6 Dxd6 32.Txd6 Txa2 33.c7 gaf zijn tegenstander het op.


Jan Kersten stond lange een beetje minder in een overigens spannende stelling. Hoe hij het deed zullen we nooit weten maar langzaam kwam hij los. Toen hij vervolgens een stuk won was de overwinning een feit.

In tegenstelling tot mijn ambitie is dit een artikel met veel tekst. Aangezien het over schaken gaat is het mijn voornemen om veel schaakfragmenten te tonen. Daarvoor ben ik afhankelijk van wat er bij mij wordt ingeleverd. Dat was deze keer wat mager. Dit terwijl er gezien het verloop op het bord veel leuks was te zien. Maarrrr: onze eerste overwinning is binnen!!

ZSG 2 - SMB 2 3-5
Maarten Smit - Albert de Boer 1-0
Richard Kleinstra - Jan Kersten 0-1
Jan Kasteel - Gijs de Koning 1-0
Chris Smeenk - Peter van den Berg ½-½
Jelle van Deemen - Harry van Klooster ½-½
Henk van Schaik - Cecilia Pereira Garza 1-0
Willemijn Bijleveld - Martin Logtenberg 0-1
Ineke Binnendijk Voortman - Jesper van Benthem 0-1


wachtwoord vergeten?