home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag ronde 4 t/m 6 JCC Meesterklasse D te Rotterdam

op 9 november 2019, woensdag 27 november 2019
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: beide teams hebben gisteren goed tot zeer goed gepresteerd. Aan het eind van de dag stond D2 zelfs op bordpunten boven D1. Maar een kwartier voor het einde kwam Angelique Osinga, wedstrijdleidster, naar me toe met de mededeling dat in de vijfde speelronde Voorschoten D1 op het vierde bord een fout heeft gemaakt met de opstelling. Daardoor heeft Maarten zijn partij alsnog reglementair gewonnen en het team gelijk gespeeld. D1 krijgt dus 1 bordpunt en 1 wedstrijdpunt meer. Tot op dit moment is deze wijziging nog niet doorgevoerd op netstand.

Het eerste team heeft goed gepresteerd. Maarten was in speelronde 4 en 5 te snel en verloor beide partijen kansloos maar zoals gezegd wordt zijn verlies in de vijfde ronde omgezet in een reglementaire overwinning. Hierdoor en doordat hij zijn laatste partij heel degelijk wist te winnen komt zijn TPR waarschijnlijk toch nog in de buurt van zijn huidige rating. Josephine heeft goed gespeeld. Ze bleef rustig tijdens complexe problemen. Vooral haar remise in de vierde ronde met een dame-offer waarna promotie mogelijk werd was van grote schoonheid. Mathias speelde wisselvallig. Het lijkt alsof hij pas echt op gang komt als hij materiaal achter staat. In ronde 4 en 5 bleek dat iets te laat maar in de zesde ronde wist hij een achterstand door slimme combinaties en degelijk eindspel in winst om te buigen. Cecilia had aan het eerste bord, logischerwijs, de zwaarste tegenstanders maar ze heeft dapper gestreden. Dit blijkt onder meer uit het feit dat haar TPR ondanks 3 nederlagen toch nog boven haar rating uit komt.

Team D2 heeft zonder meer uitstekend gepresteerd. Lukas aan het eerste bord moest, zoals Cecilia in D1, de beste spelers bestrijden. Ook hij deed dit moedig en vooral rustig (waar de andere D2 spelers vaak te snel speelden, nam Lukas de tijd om goede zetten te verzinnen) en in ronde 4 leverde dat ook een mooie overwinning op. Ook zijn TPR dwingt respect af. Chris had duidelijk een mindere dag. Hij speelde 2 partijen welke beiden in no time werden verloren. Als hij de rust kan bewaren is hij volgens mij een goede speler maar gisteren lukte dat even niet. In overleg met hem heeft Thibault in zijn plaats de laatste ronde gespeeld. Ook van Gijs kun je zeggen dat hij te snel speelt en dat zijn gedrevenheid hem soms in de weg zit maar het blijft een talentvolle schaker met veel mogelijkheden. Opvallend is ook zijn wedstrijd inzicht. In de zesde ronde speelt hij na winst van Thibault en met Teun in een gewonnen stand doelbewust en met succes op remise om de team overwinning veilig te stellen. Ook Teun heeft veel talent en soms last van te snel. In de vierde ronde kostte zijn vlugge reactie-schaak een punt. In de volgende partijen wist hij de rust te bewaren en vooral met indrukwekkend eindspel te winnen. Thibault is de ideale invaller. Geduldig zijn moment afwachtend en betrokken bij het team. Als hij dan ook nog eens met goed spel zijn partij wint, als F-je tussen de D-tjes, dan heeft hij boven verwachting gepresteerd.

Tot slot nog even het volgende. Onder de ouders was er een beetje onvrede over het toevoegen van een reserve. Als er maar 3 wedstrijden op een dag gespeeld worden en er soms zoals in de tweede ronde ook nog eens een wedstrijd uitvalt dan wordt de speeltijd met een reserve erbij nog minder. Misschien is het een idee om pas een reserve aan te wijzen als op vrijdagavond blijkt dat er twijfel gevallen zijn. Bovendien kan het een optie zijn om een speler pas in de middag te laten komen zodat er eventueel in de morgen nog gevoetbald (of iets dergelijks) kan worden. Verder was de sfeer onder spelers en ouders uitstekend en heel ontspannen.

Ton Huybregts


wachtwoord vergeten?