home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag PJK OSBO te Doetinchem (2 en 3 januari)

zaterdag 4 januari 2020
In een goede ambiance werd op 2 en 3 januari voor de C- en D-categorie en op 3 januari voor de E-groep gestreden om het OSBO jeugdkampioenschap en waren er tevens tickets te bemachtigen voor het Nederlandse Kampioenschap (NJK) later in het jaar. Bij de C-tjes was 1 ticket voor het NJK te halen bij de D-tjes liefst 2 en 3 bij de meisjes. Jammer dat er geen SMB jeugd bij was in de E-groep: daar waren 2 tickets algemeen en 2 voor de meisjes te verwerven.

Bij de C-tjes speelden in totaal onze nieuwe aanwinsten Eren en Jessie mee. Voor Jessie was het zelfs het eerste toernooi ooit, en hup meteen in het diepe gesprongen!

Top 3 Uitreiking Josephine Uitreiking Teun Winnaars tickets NJK

Dag 1


In de 1e ronde pakte Jessie meteen een punt en wel tegen Tiger Huang (met 800 Elopunten hoger). Asjeblief. Eren beet in het zand tegen Leon van den Berg (ook 800 elopunten sterker). In ronde 2 verloor Jessie van Oscar Broos, een van de favorieten, maar Eren won van Jonathan Hendriks. In ronde 3 waren de tegenstanders voor Jessie (Bowe Horjus) en Eren (Tobias van Lieshout) te sterk. Zo kon na dag 1 de stand opgemaakt worden: een ex aequo 8e plaats van in totaal 14 deelnemers/-sters. Een mooi voorlopig resultaat voor onze jeugd.

Bij de D-tjes pakte Josephine en Teun meteen goed uit: Teun won van London Smith en Josephine van Yi Min Huang, terwijl Cecilia een remise behaalde tegen Charlotte van den Berg. In ronde 2 haalde Cecilia een belangrijke overwinning tegen een andere favoriet: Koen van Wijngaarden. Ten en Josephine moesten het tegen elkaar opnemen. Altijd jammer! Met wit bleek Josephine te sterk. In de 3e ronde won Josephine van medekandidaat Fleur Westerhof, klopte Cecilia Reiko Dirksen en won Teun van Wieger Vertelman. Dit leidde tot de volgende stand: op plaats 1 Josephine met 3 uit 3, op plaats 2 Cecilia met 2,5 en op plek 6 Teun met 2 uit 3. In totaal deden 18 jeugdspeelsters/-ers mee.

Dag 2


Rpnde 4 voor de C-groep ging niet best: Jessie en Eren verloren van sterkere tegenstanders. In ronde 5 verloor Jessie maar pakte Eren een reglementair puntje. Dit ging beter in ronde 6: winst voor Eren en een reglementair puntje voor Jessie. De laatste ronde moest Eren tegen de kampioen Wouter Wiegers (1250 punten ratingsverschil!!) en verloor, net als Jessie. Uiteindelijk kwam Eren op een ex aequo 8e plaats en Jessie op een 12e plaats. Beiden hebben naar vermogen gespeeld en goede ervaring opgedaan voor hun verdere schaaktoekomst.

Bij de D-groep bleef het spannend tot de laatste partijen. In ronde 4 verloren onze meisjes Cecilia (van Armin Schuttevaar, de grote onbekende) en Josephine (van een van de topfavorieten Son Stavenuiter), maar Teun bleef onverstoord en won zijn partij van Jonas Wielaard en kwam daarmee samen met Josephine op een gedeelde 2e plek en stond Cecilia 6e.

In ronde 6 won Teun van Fleur Westerhof, en Cecilia van Koen Stadegaard. Josephine legde het loodje tegen Koen van Wijngaarden. Hierna stonden Teun op plaats 1, Cecilia op plaats 3 en Jospehine op 6. Het wisselde aan de kop met elke ronde. In de voorlaatste ronde speelden Teun en Cecilia remise, tegen respectievelijk Son Stavenuiter en Fleur Westerhof, maar won Josephine van Jonas Wielaard.

Stand: Teun gedeeld 1 (4,5 pt) en Josephine samen met Cecilia op plaats 4 (4pt). Daarachter stonden er weer 3 met 3,5 pt. Zo kwam er een bloedstollende finale ronde: twee nrs 1 moesten tegen elkaar (Son en Koen), Teun moest tegen Cecilia en Josephine tegen Armin (3 pt). Als Teun zou winnen en Son en Koen speelden remise dan was Teun kampioen. Maar ja, ga er maar aanstaan: winnen van Cecilia! Maar Teun was het hele toernooi al in topvorm en in een gelijk opgaande partij kwam er een remiseachtig toreneindspel op het bord. Daarbij ging Cecilia iets te overmoedig te werk (maar ze moest winnen om een ticket voor het algemene NJK te verdienen) en liet de toren van Teun binnendringen. Hierna maakte Teun geen fout en won gedecideerd.

Alles hing voor hem nu af wat de Son en Koen zouden doen. Die speelden beide of hun leven ervan af hing en uiteindelijk won Koen. Daardoor werden beiden (Koen en Teun) gedeeld 1e. Door betere weerstandspunten werd Koen kampioen en Teun 2e. Maar als "troost": ook Teun won een plaats voor het Nederlandse Jeugdkampioenschap later dit jaar. Voor de verdere plaatsen speelden Josephine tegen Armin Schuttevaar en ze won na een lange partij. Hierdoor werd Josephine 3 in de algemene rangschikking. Doordat Fleur Westerhof haar laatste partij won werd deze 5e en 2e meisje en kwam Cecilia op de 6e plaats en werd 3e meisje. Dus voor alle 3 de SMB jeugd was er een ticket voor het NJK en met 2 plaatsen in de top 3 (Teun: 2 en Josephine: 3) was er alle reden om juichend naar huis te gaan.

Rest nog een compliment te maken aan de organisatie voor een vlekkeloos toernooi en een mooie ambiance in het Ludger College. Bedankt hiervoor!

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?