home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag Rivierenland 1- SMB 2: 5-3

donderdag 20 februari 2020
Op 11 februari toog het Tweede naar Tricht voor een wedstrijd tegen Rivierenland, een fusieclub van schaakclubs uit Geldermalsen, Tiel en Culemborg. Tevens de koploper uit onze SOS 1D klasse. Gelukkig waren onze 3 topspelers aanwezig. Dus een rampzalige uitslag zoals in de vorige wedstrijd zou het niet worden.

Aan bord 1 speelde Pieter: "Routinier Evert Aalten wist mij in de opening te verrassen, waarna ik hard moest werken om de partij speelbaar te houden. Dankzij een flinke tijdsinvestering lukte dat aardig. Helaas verzuimde ik vervolgens een licht voordeel te verwerven, waarna in een gelijke stelling remise onafwendbaar was."

Aan bord 2: speelde Désiré: "Beide spelers besteedden veel tijd aan de opening; kennelijk bevonden ze zich allebei op voor hen onbekend terrein. Désiré beging kort na de opening een onnauwkeurigheid waarop wit echter niet goed reageerde. Er werd remise overeengekomen in een iets betere stelling voor wit, maar met een forse voorsprong in tijd voor zwart."

Al met al leek het een avond te worden die best nog wel eens tot een verrassende uitslag zou kunnen leiden. (U weet wel: vader/wens/gedachte etc.) Ook aan bord 5 werd het remise: Jaap: "Voorspel: op z'n Boedapests. Dieptepunt: wit ziet stukwinst over het hoofd. Naspel: zwart kan niet promoveren doordat zijn koning er niet in slaagt om te ontsnappen aan de opdringerige witte dame." Kort en krachtig zoals we van Jaap gewend zijn. Weer een remise.

Ikzelf stond - vond ik - stevig, maar: "Ikzelf kwam niet slecht uit de opening, al had het beter gekund. Ik overzag op de 17e zet via 'un petit combinaison' een pionwinst. Hierna belandde ik in een remiseachtig toreneindspel. Ik stelde dan ook remise voor, maar omdat aan het bord naast mij juist een stukwinst door Thom was behaald, mocht mijn - overigens sympathieke - tegenstander en oud-lid van SMB Wim Kruimer niet op mijn aanbod ingaan. En verder. U weet hoe dat gaat met schakers die geen grootmeester zijn: gewonnen partijen verzanden in een remise, en remise stellingen gaan verloren. Zo ook hier: op mijn 36e zet deed ik een overmoedige torenzet en daarna ging het van kwaad tot erger. Op zet 46 streek ik de vlag."

Ook aan bord 8 verliep het niet goed. Onze invaller die dankzij de NS een half uur te laat binnen kwam gerend redde het niet. We keken tegen een royale achterstand aan, maar nog was niet alles verloren: Invaller Wilbert stond uitstekend, en ook Thom ging winnen. Het kon nog, maar het ging niet.

Thom: "Na een grove fout mijnerzijds (9.Db3??) kwam mijn tegenstander, met zwart, duidelijk overwegend te staan. Om onder de druk van twee sterke lopers op mijn damevleugel uit te komen forceerde ik een afwikkeling die had moeten uitlopen naar een eindspel met een pion minder en duidelijke winstkansen voor zwart. In plaats daarvan poogde zwart een tweede pion te behouden (27..,a6?) en overzag daarbij dat hij zijn loper verloor (28.Ta3xLa2!). Daarna volgde een eindspel met wit T+L, zwart T en twee vrijpionnen op a6,b7. Dit wist ik te winnen na 61 zetten."

Wat gebeurde er intussen bij Geurt: "De opening liep prima: ik kreeg een stelling die ik graag speel. Middenspel liep ook goed. Ik stond naar mijn mening gewoon beter. Maar zoals de laatste tijd herhaaldelijk voorkomt: ik kwam weer in tijdnood, waardoor ik verkeerde keuzes maakte en kansloos verloor."

Hierna spoedden we ons allen naar de laatste wedstrijd, waar invaller Wilbert een heroïsche strijd aan het voeren was: "Dertig jaar nadat ik zakte voor het koningsdiploma, omdat ik de openingen niet geleerd had, besloot ik het Siciliaans te oefenen. Dat werkte wonderbaarlijk, na tien zetten had mijn tegenstander al een uur denktijd verbruikt. Als ik ook het toren-pionneneindspel had gekend, dan zou ik aan deze partij meer dan een half punt overgehouden hebben."

Zo werd de einduitslag 5-3. En ja, als Wilbert gewonnen had en ikzelf remise had kunnen - en moeten - houden waren we met een gelijkspel feestend naar huis gegaan. De volgende wedstrijd tegen Zevenaar is cruciaal voor ons team. Bij winst zijn we vermoedelijk veilig. Bij een gelijkspel of verlies dreigt degradatie (dreigt dus nu al). Als teamcaptain kan ik alleen maar zeggen: Zet 'm op, mannen!.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?