Hoe wordt u lid van chess.com?

maandag 11 mei 2020
Er zijn een aantal goede redenen om schaken via internet te verfoeien. Maar in deze crisistijd zijn er ook een paar goede redenen om online schaken juist te omarmen.

Om het wegvallen van de clubavond te compenseren, organiseert SMB op de website www.chess.com sinds kort rapid-toernooitjes op dinsdag (19.30) en vrijdag (20.00) voor SMB'ers die lid zijn van SMB op chess.com. De klok staat ingesteld op 10 minuten per speler met een increment van 5 seconden per zet.

De ervaring leert dat rapid voorlopig de beste vorm is voor toernooitjes op chess.com. Het aantal rondes dat gespeeld kan worden, is namelijk afhankelijk van het aantal spelers (6 spelers -> maximaal 3 rondes; 8 spelers -> maximaal 4 rondes, etc.). Een snelschaaktoernooitje is bijgevolg veel te snel afgelopen.

Inmiddels zijn er een aantal SMB'ers die regelmatig aan die toernootjes meedoen: Ruben Hogenhout, Eric de Ridder, Ilya Razdolksi, Jacques Ottenheijm, Eline Koch, Jan Kasteel en ondergetekende.

Online schaken haalt het natuurlijk niet bij het "echte schaken", maar het is op dit moment de enige manier om toch eens af en toe tegen bekende namen te spelen. Zet u dus over uw eventuele afkeer van internetschaak heen en word lid van chess.com. Hoe u dat wordt, leest u hieronder in de uitgebreide uitleg.

Hoe wordt u lid van Chess.com zodat u partijen via internet kunt spelen en mee kunt doen aan SMB-toernooitjes?

1) Ga naar www.chess.com

afbeelding 1

2) Klik op de knop "Sign Up" ("inschrijven") links op het scherm (zie afbeelding hierboven, klik op de afbeelding voor een vergroting)

afbeelding 2

3) Er verschijnt een scherm waarop een aantal zaken moeten worden ingevuld (zie afbeelding hierboven):
NB: Mocht u een Facebook-pagina hebben, kunt u gelijk op de Facebook-knop onder aan het scherm klikken. U hoeft deze pagina dan niet in te vullen en u speelt dan onder uw Facebook-naam. Heeft u geen Facebook-pagina dan moet u deze pagina invullen.

- Username (gebruikersnaam): Dit is de naam waaronder u partijen gaat spelen. Dit kan gewoon uw eigen naam zijn of een verzonnen naam. Mogelijk is de naam die u kiest al in gebruik of voldoet die wat de vorm betreft niet aan de voorwaarden. Kies dan een andere naam.
- Email: Hier vult u uw e-mailadres in.
- Password (wachtwoord): U verzint een wachtwoord en vult dat hier in. Schrijf uw wachtwoord ergens op waar u het terug kunt vinden.
- Skill level (vaardigheidsniveau): U maakt een keuze uit de mogelijkheden, maar dit is verder niet zo van belang.

Als u dit allemaal hebt ingevuld, klikt u op "Create your FREE account" (Uw gratis account aanmaken).

afbeelding 3

4) U bent nu lid van Chess.com en kunt spelen tegen een van de andere circa 20.000.000 (!) leden. SMB heeft op Chess.com een clubpagina aangemaakt en om aan de SMB-toernooitjes mee te kunnen doen, moet u daar eerst lid van worden. Dit doet u door naar de homepagina van SMB te gaan en op de chess.com-knop te klikken (zie afbeelding hierboven).

afbeelding 4

U komt dan op de clubpagina van SMB (zie afbeelding hierboven) en daar klikt u op de knop "Meedoen" (mogelijk staat er "Join" als de taal is ingesteld op Engels).

afbeelding 5

5) De toernooitjes worden aangekondigd op de "notitie"-pagina. Om daar te komen klikt u vanuit de clubpagina op "Notities" (zie afbeelding hierboven). Vervolgens klikt u op de toernooilink. Aanmelden voor een toernooi kan overigens pas vanaf 1 uur voorafgaand aan de begintijd. Als u tot hier bent gekomen, lukt u ook wel om de vele mogelijkheden van spelen en kijken te leren kennen.

afbeelding 6

6) Het kan, tot slot, gebeuren dat u op de site van chess.com de clubpagina niet kunt vinden. U zet dan op chess.com de cursor op "Verbinden" en u klikt op "Clubs" (zie afbeelding hierboven)

Succes en wellicht tot spoedig op Chess.com!

Stay safe!

Hans van Leeuwen