Eric de Ridder wint snelschaaktoernooi

door Eric de Ridder, woensdag 1 september 2021
Op dinsdagavond 31 augustus 2021 startte het nieuwe schaakseizoen met een snelschaaktoernooi. Er werden negen rondes gespeeld met een bedenktijd van 10 minuten. Helaas viel de belangstelling tegen. Er deden slechts 13 schakers mee, waaronder twee jeugdleden en een potentieel nieuw lid.

Ik had een goede avond en wist voor het eerst een toernooi te winnen. Ik heb de hele avond aan kop gestaan. Soms had ik geluk, zoals in de vierde ronde. Wilbert van Ham en ik hadden als enige nog een 100% score. In de onderlinge partij verloor ik echter al in de opening mijn dame voor een toren en een stuk. Daarna echter blunderde Wilbert en kon ik hem zelfs mat zetten.

In de vijfde ronde verloor ik vervolgens kansloos van Jacques Ottenheijm. Uiteindelijk was dit mijn enige verliespartij. Bij het ingaan van de laatste ronde stond ik nog steeds eerste met 7 uit 8, gevolgd door Jelle van Deemen met 6,5 uit 8. Als Jelle zou winnen en ik remise maakte, dan zou Jelle winnen op weerstandspunten. In zijn partij tegen Peter van den Berg won Jelle al snel, zodat ik moest winnen van Jan Kasteel. Jan had echter niet zijn avond en ik won.

Ik won het toernooi met 8 uit 9, Jelle werd tweede met 7,5 uit 9 (wat in juli nog goed was voor de eerste plaats) en Wilbert werd derde met 7 uit 9. Helaas voor de jeugd verliep het toernooi voor hen niet gunstig. Nout van Zalk werd laatste en Jesper van Benthem werd een-na-laatste. Jesper wist nog wel de eerste ronde te winnen, maar dat zou zijn enige overwinning zijn. Daarbij moet wel vermeld worden dat hij maar zes rondes mee deed.