home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verlies in de derby

woensdag 3 november 2021
Dinsdag 2 november speelde SMB 2 zijn externe wedstrijd tegen UVS 3. We hadden die avond zowat het rijk alleen in de zaal. SMB 1 speelde uit in Zevenaar en geen interne competitie. Er was echter wel degelijk een goede schaaksfeer, je voelde de concentratie aan de borden. Helaas kwamen we slecht uit de startblokken. Lucas de Jong aan bord 1 was snel klaar. Hier zijn relaas:

"Waarom weet ik niet, maar ik had een off-day. Tegen mijn lager geratete tegenstander Peter van der Doef, die overigens prima speelde, maakte ik al in de opening een fout waardoor ik in een onaangename stelling terechtkwam. Ook later in de partij was ik niet scherp (zie stelling). In de partij was mijn plan eerst 21... Pac4?, maar ik dacht dat 22.Lxc4 dan won voor wit (dat klopt, maar om een andere reden dan ik dacht). Wat ik deed, 21... Dd8??, was echter nog veel erger: 22.Lxd6 en ik kan niet terugslaan wegens 22... Dxd6 23.De8+ Df8 24.Lh7+! Ik zag het natuurlijk meteen na mijn zet. Hij helaas ook, en dus was ik vroeg klaar."

Niet veel beter verging het Jan Aalbers aan bord 3. Zijn partij heb ik niet gezien, maar Jan was kwaad op zichzelf. Hij verloor kansloos. Hij vond dat hij gewoon slecht gespeeld had en de partij was volgens hem knoeiwerk van zijn kant geweest. Verder alleen het commentaar dat hij een complete schaak off-day had en dat hij geen zin had om er verder op door te gaan. Duidelijk.


We stonden dus al vrij snel twee - nul achter. Rolf van Geel (qua resultaten in de vorige wedstrijden onze beste man) kon deze keer niet echt schitteren. Hij vertelde het volgende over de partij: "Ik speelde geen beste partij met wit, stond na de opening bijzonder slecht, zoniet 'vrijwel verloren'. Gelukkig speelde mijn opponent iets te rustig, waardoor de schaakavond wat langer duurde. Ik dacht een aanval op touw te kunnen zetten tegen de lang gerokeerde zwarte koning, maar het was Zwart die met een paard binnen hobbelde op de damevleugel. Ik zag mij gedwongen om wat pionnen te geven voor vage aanvalskansen, maar zwart pareerde deze zonder problemen. Met 3 pionnen minder leek het tijd op te geven, maar ik deed toch nog enkele zetten en kreeg zowaar iets wat leek op een echte aanval. Vanwege opkomende tijdnood van mijn tegenstander werd het remise door herhaling van zetten."

Wilbert van Ham speelde op bord 4 met wit tegen Thei van Laanen. Wilbert vertelde het volgende hoe het verliep: "We begonnen zeer langzaam. Toen offerde hij, wellicht onvrijwillig, een stuk voor een pion en het openbreken van mijn koningsvleugel. De ene na de andere pion sneuvelde en ik bereikte met zes pionnen minder het eindspel. Daar bleek mijn extra loper toch doorslaggevend en wist ik als eerste te promoveren en hij gaf op. Een zwaarbevochten punt."

Paul van Deemen aan bord zes redde het daarentegen niet. Ik heb geen commentaar over de partij ontvangen en er ook niets van gezien omdat ik zelf druk bezig was. Hoe dan ook, een matchpunt konden we gezien de teamstand nu vergeten.

Daar was ik zelf overigens totaal niet mee bezig. Ik speelde met zwart aan bord 5 tegen Frans Nijenhuis. Een zeer enerverende en uiterst spannende partij. We gingen lang gelijk op. Hij kreeg enige druk met zijn loperpaar en dame, gericht op mijn koningsstelling. Dat kon ik lang neutraliseren door mijn paarden en dame. Diep in het middenspel raakte de partij in een stroomversnelling. Ik deed bij de 35e zet een foutieve loperruil waardoor hij veel extra druk kon gaan geven op een belangrijke randpion van mij. Met kunst- en vliegwerk wist ik mijn stelling te verdedigen, ook vanwege het feit dat mijn tegenstander niet echt wist door te drukken (al had hij daar mijn inziens de kans toe). Ik moest uiteindelijk (we waren al drie uur bezig) 1 pion geven. De dames gingen van het bord en het zag er echt slecht voor me uit. Bij de 53e zet kwamen we uit bij de volgende stelling:

Ik had Pd8 schaak gespeeld, met in mijn achterhoofd om wat verwarring te stichten. Ik verwachtte er niet veel van, wist ook niet wat ik anders kon spelen. Tot mijn grote verrassing speelde hij nu Txd8 (?). Ik nam terug met mijn toren en had de kwaliteit.
Verwarring stichten gelukt. Zijn toren stond gedekt door de loper, er was voor hem niks aan de hand geweest. Als hij met zijn koning eerst de pion geslagen had was het voor mij over en uit geweest. Hij sloeg deze pion ook vervolgens maar het gelukte hem niet de pionnen te laten opstomen, de koning raakte namelijk zelf verstrikt in de pionnen en toen hij daar uitkwam kon ik voortdurend en veel schaak te geven. Wist mijn tijdnood (nog 2 minuten op de klok) door het increment op te heffen. Ik kreeg weer volop hoop, dreef zijn koning naar de andere kant van het bord en in het snelle zetritme waar we mee bezig waren (tijdnoodfase) liet mijn tegenstander plots zijn loper instaan die ik dankbaar tot mij nam. Jammer dat zo'n blunder de fraaie partij bezoedelde. Al was ik met het cadeau uiteraard blij. Niet veel later kon ik mat zetten met koning en toren. Een zeer zwaar bevochten punt.

Eindstand SMB 2 versus UVS 3: 2.5 -3.5. Meer heeft er echt niet ingezeten.


wachtwoord vergeten?