SMB 2 een perfecte middenmoter

zaterdag 14 mei 2022

Donderdag 12 mei was de SOS slotronde competitie klasse 2D. Het vond plaats te Mook. In de vertrouwde speelzaal stonden rijen tafels en stoelen ons op te wachten, mooi in gelid als in een examenzaal. Eerst onze opstelling in beeld (in bordvolgorde):
1. Lucas de Jong
2. Rolf van Geel
3. Jan Aalbers
4. Wilbert van Ham
5. Frans Drummen
6. Paul van Deemen


We begonnen niet goed, zwak uitgedrukt. Dramatische start met een walk-over en schaakblindheid. Paul (bord 6) had zijn avond niet. Ik zat naast hem en zag het gebeuren. Een gemene aanval van paard en loper drong de koningsstelling binnen van Paul. Het kostte hem een belangrijke pion, maar ik meen gezien te hebben dat hij een stuk had kunnen winnen door vervolgens een andere pion op te spelen. Niet gezien blijkbaar tijdens het spelen. Het ging nu van kwaad tot erger, Pauls dame liep zich vast en werd geslachtofferd voor een stuk. Snel daarna was het afgelopen. Paul had geen zin tot nadere toelichting, hij vertelde alleen dat hij gewoon slecht gespeeld had. Binnen het uur was de partij afgelopen.

Rolf (bord 2) had in de autorit naar Mook gefilosofeerd over zijn toekomstige partij en spel. Hij vertelde dat als hij de eerste 10 zetten, de opening dus, goed doorkwam, hij vertrouwen in zijn spel zou krijgen. Het werden er in de praktijk iets meer, 13 zetten in totaal en toen was het uit. Helaas niet voor Rolf als winnaar. In het kroeglokaal van Mook gaf Rolf met zijn tegenstander Hedser Dijkstra aan het eind van de avond een illustratieve terugblik en analyse op de partij. Een schoolvoorbeeld van schaakblindheid. Zie het diagram na de 10e zet van wit. Rolf had zwart.

Er volgde: 10... g6 11.Pxg6 Pxb3 (??) Rolf dacht dat hij hxg6 niet kon spelen vanwege matlopen. Maar dat slaan kan wel degelijk zag hij achteraf na de partij. De toren wordt gedekt door de loper en de koning heeft een vluchtveld d7 bij Dxg6. Dat vluchtveld d7 had Rolf helemaal gemist. Nu ging hij wel mat na 12.Pxe5 Ke7 13.Dxf7. Een klassiek geval van schaakblindheid. Hoe je brein soms je eigen vijand is. Als Rolf op de 11e zet wel het paard had geslagen zou hij waarschijnlijk gewonnen hebben (stuk meer). Bleek ook wel bij de na-analyse.

Dan de partij van Wilbert (bord 4) tegen Ben Gussinklo. Wilbert vertelde er het volgende over: "Mijn tegenstander had geen KNSB rating maar met de TPR van 1800 plus had ik weinig hoop op punten, zeker met zwart. Toen ik toch mijn kennis van het Scandinavisch kon uitproberen en ervan overtuigd was in een gelijkwaardige stelling terecht te zijn gekomen kreeg ik zelfvertrouwen en dacht een gaatje te zien om mijn tegenstander een dubbelspion aan te smeren. Dat was er helaas niet en ik had beter wat conservatiever door kunnen gaan, want nu stond ik na 10 zetten een stuk slechter dan ikzelf doorhad. Bij 20 zetten moest ik de derde verliespartij van het team accepteren."

Mijn eigen partij (bord 5) tegen Bob Kooij verliep als volgt: Ik had wit en speelde een voorbereide Engelse opening (c4). Kwam redelijk goed in mijn spel. Bij de 25e zet offerde mijn tegenstander een pion voor actief initiatiefrijk spel. Ik kon echter zijn aanvallen pareren en verdedigde me goed. Zijn aanval sloeg niet door en de Arnhemmer bood zelf rond de 30e zet remise aan. Volgens mijn gevoel en materiaalstand (pluspion) stond ik toen ietsje beter, maar ik had te weinig vertrouwen in de stelling om vol op winst te gaan. Bovendien wilde ik van de hatelijke nul af op het scorebord voor ons team. Remise dus. Achteraf een beetje spijt dat ik toch niet heb doorgespeeld.

De partij van Jan aan bord 3 werd voor ons team ook een nul. Niks van meegekregen. Jan vertelde kort dat hij in een Caro-Kann partij werd weggespeeld.

Lucas speelde aan bord 1 tegen Hans Rigter en gaf het volgende commentaar op zijn partij: "Uit de opening bereikte ik weinig en ik had moeite om een plan te vinden. Ik moest op een gegeven moment mijn goede loper opgeven, maar mijn tegenstander had een slechtere pionnenstructuur. Ik ruilde dames in de hoop dat ik in het eindspel voordeel zou hebben van mijn structuur, maar toen het eindspel eenmaal op het bord stond realiseerde ik me pas dat zijn loperpaar tegen mijn 2 paarden dat ruimschoots compenseerde. Ik denk zelfs dat ik beduidend slechter stond. Gelukkig bood mijn sympathieke tegenstander bij het terugslaan van de dames remise aan, wat ik na een paar minuten bedenktijd accepteerde."

Eindstand ASV 4 - SMB 2: 1-5. Een reeele afspiegeling van de verhoudingen die avond. Eindstand van de klasse 2D:

1. ASV 4 14
2. Mook 1 12
3. PION 2 12
4. Toren 1 11
5. SMB 2 8
6. Doesborgh 1 6
7. UVS 3 5
8. ASV 5 2
9. Velp 2 1

Tornado (teruggetrokken) en Velp 2 degraderen. Nr.1 en 2 promoveren, nummer 3 is voor promotie afhankelijk van de inschrijvingen volgend jaar. Wij waren de echte middenmoter in deze competitie, 4x verlies, 4x winst. De 5e plek is veel meer dan we aan het begin van het seizoen verwachtten. Het maximaal haalbare. Leuk seizoen gedraaid met een leuk team.

Verslag Frans Drummen
Foto's Rolf van Geel