home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

We begonnen goed, maar...

donderdag 13 oktober 2022

Dinsdag 10 oktober trad het tweede team van SMB aan tegen het tweede team van UVS, 2e klasse SOS-competitie. We begonnen goed. Wilbert van Ham speelde tegen Marcel Verstappen aan bord 3. Wilbert gaf het volgende commentaar op zijn partij:

"In mijn eerste partij nadat de schaakbond me een rijkelijk hoge rating had gegeven mocht ik met zwart tegen een nog sterkere tegenstander. Ik had weinig hoop en kwam ook al snel in een veel slechtere stelling. Ik had geluk dat Wit iets teveel haast had en Pg5 speelde, waarmee we uitkomen op deze stelling.Na 14... Dxd4 15.Td1 is 15... Dxf2 misschien niet de beste zet, maar wel de meest verrassende. Na 16.Kxf2 Pg4 is de direct dreiging verdwenen. Hoewel Wit nog steeds beter staat had het Wit blijkbaar zo verward dat hij snel een toren weggaf en opgaf."


Aan bord 2 had Rolf van Geel zijn dag niet. Jammer. Hij gaf in de opening zomaar een pion weg. Rolf had geen zin om de partij uitvoerig te duiden. Door het pionverlies liep hij steeds achter de feiten aan en kwam hij totaal niet in een speelbare positie. Hij verloor dus. Volgende keer beter.

Dan mijn partij tegen Onno Marres. De opening ging gelijk op. Rond de 20e zet werd het spannend. Onno kreeg aanvalskansen, de partij verschoof langzaam naar zijn kant qua stellingsvoordeel. Het is moeilijk te zeggen wat ik nu precies fout deed maar laten we het er maar op houden dat mijn tegenstander net iets betere keuzes deed dan ik. Toen ik mijn dame naar de andere kant van het bord verplaatste om een tegenaanval te proberen was er sprake van een echte fout. De verdediging van mijn koning kwam een stuk te kort. Ik kon niet voorkomen dat een mataanval doorsloeg.

Aan bord 1 speelde Lucas de Jong tegen Klaus Wustefeld. Hier zijn commentaar: "Mijn tegenstander schotelde me een apart systeempje voor in het Siciliaans en speelde erg snel, terwijl ik juist zee├źn van tijd gebruikte om een goed plan te vinden. Met een enorme tijdsachterstand moest ik op een gegeven moment wat sneller spelen, maar helaas speelde ik net een zet die juist op het bord te traag was. In de leuke analyse achteraf kwamen we tot de conclusie dat het best spannend was geworden als ik een andere zet gespeeld had, maar zoals het ging brak hij mijn koningsstelling open en ging ik snel mat. Hij speelde goed dus het is flauw om alles op mijn slechte tijdsmanagement te gooien, maar als je na een partij van 23 zetten slechts 1 minuut op je klok hebt, heb je daarin in elk geval iets fout gedaan."

Aan bord 5 en 6 speelden Jan Aalbers en Paul van Deemen nog lang door met hun tegenstanders. Hun partijen leken wel wat op mekaar, erg remiseachtig. Moeilijk om op het bord iets beslissends te ondernemen. Niet raar dat beide partijen uiteindelijk remise werden.

Eindstand SMB 2 - UVS 2: 2-4

We begonnen goed maar de tegenstander trok aan het langste eind. Binnenkort krijgen we een herkansing tegen UVS 3.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?