home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Mooie revanche

donderdag 3 november 2022
Dinsdag 1 november speelde SMB 2 (SOS competitie) tegen UVS 3. Voor ons een uitwedstrijd, in de speellocatie sportzaal Byzantijn in het Waterkwartier. Drie externe teams traden hier die avond aan, dus een echte schaakatmosfeer was voelbaar in de zaal. Vorige maand verloor ons team met 2-4 van UVS 2, dat in dezelfde poule speelt als UVS 3. Dus we waren extra opgeladen om nu tegen het andere UVS team revanche te halen. Dat lukte heel goed, al zag het er in het begin van de avond (eerste uur) nog tamelijk dubieus uit om tot een stevige overwinning te komen.


Hoe verliep een en ander? Paul van Deemen (bord 6) ging in het begin voortreffelijk van start in zijn partij tegen Jaap Tania. Op de 7e zet wist Paul met een dubbelaanval met schaak een vol stuk te winnen. Het punt was eigenlijk al geteld. Helaas, bij de 21e zet wist Jaap hetzelfde aanvalstruukje toe te passen dat Paul eerder stukwinst had opgeleverd. Alleen met dit verschil dat nu Paul zijn dame eraan ging (via een schaakje waarbij zijn dame hing). Met zo'n grote materiƫle voorsprong kon het eerste punt voor UVS snel binnengehaald worden.

Niet getreurd. We kwamen snel gelijk. Wilbert van Ham speelde aan bord 3 tegen Ismael Janshedy. Wilbert gaf het volgende verslag van zijn partij: "Na 12 zetten, waar mijn tegenstander maar 3 minuten over deed, vreesde ik iets doms te hebben gedaan. Dat bleek mee te vallen, maar ik had een half uur nodig om mezelf hiervan te overtuigen en de volgende zet te bedenken. Toen ik eindelijk zette gaf mijn tegenstander prompt een pion weg. Een achterstand waar hij niet van herstelde. Anderhalf uur later (een kwartiertje op zijn klok) was ons eerste bordpunt een feit."

Jan Aalbers (bord 5) speelde tegen Collin Logie. Na 1.e4 e5. 2.Lc4 kreeg Jan de verrassende zet 2... h6 te zien. Na een minder actieve vijfde zet van zijn tegenstander ging Jan na een soort Schotse opening het middenspel in met tempovoordeel en een overweldigende stelling. Zwart kwam steeds gedrukter te staan en vooral zijn damevleugel kwam niet meer los. Toen Jan ook nog een toren op d6 kon plaatsen werd de druk op de zwarte stelling te groot. Dat resulteerde uiteindelijk in een ondekbaar mat. Stand: 1-2.

Mijn partij (bord 4) tegen Arjan Schoonen kende meerdere gezichten. Het begin van de Engelse opening was duidelijk voor Arjan. Ik kwam bedrukt te staan met een moeilijk te verdedigen pion op de 7e rij. Gelukkig wist ik een valletje in de stelling te vlechten waar Arjen intrapte. Ik kon bij de 20e zet een paardvork met schaak plaatsen en won daardoor de kwaliteit. Een paar zetten daarna kreeg ik nog een pion cadeau. In feite had ik nu een gewonnen stelling. De praktijk bleek weerbarstiger. In het eindspel kon ik met mijn torens niet echt druk zetten vanwege 2 oprukkende vijandelijke pionnen en zijn actieve dame. Maar de tijdnood van mijn tegenstander werd acuut en hij begon een soort kamikaze aanval. Die kostte hem echter meteen een stuk en vlak daarna ook zijn dame. Ik was blij met het punt. Stand: 1-3.

Opgelucht kon ik naar de nog lopende spannende partijen gaan kijken, bij Rolf en Lucas. Altijd relaxt als je zelf gewonnen hebt en anderen nog ziet ploeteren, zweten , hoofdschudden, en tot slot blij kijken. Rolf van Geel (bord 2) speelde tegen Kosse Stegeman.
Een heel spannende partij, zeker de eindfase. Gelijkopgaande strijd waarbij elke partij een potentiƫle promotie-pion had. Deze pionopstoot vond aan beide vleugels op het bord plaats dus de spelers moesten voortdurend wisselen in het aandacht geven van zetten op koningsvleugel/damevleugel. Je moest echt het hoofd koel houden in deze partij. Elke zet leek beslissend. Rolf drong met toren, paard en pion de vijandelijke koning terug naar de rand van het bord. Kosse reageerde niet adequaat genoeg waardoor Rolf met een combinatie mat kon geven. In de na-analyse bleek dat de mataanval van Rolf had kunnen worden afgestopt als zijn tegenstander zijn loper had geactiveerd. Maar dan nog was de partij heel spannend gebleven. Fijn dat het punt binnen gehaald werd. Stand: 1-4.

Lucas de Jong (bord 1) speelde tegen Mark Baltussen ook een zeer spannende partij. Hier zijn relaas: :Mijn tegenstander koos voor het Boedapester gambiet, maar ik kwam goed uit de opening, won een pion, maar mijn tegenstander hield steeds tegenspel. Toch slaagde ik erin een gunstig eindspel te bereiken met dame, loper en 5 pionnen voor mij tegen dame, paard en 4 pionnen voor Mark. Bij een 3-3 stand van het team had ik al eeuwig schaak, maar ik dacht in tijdnood een mataanval te hebben dus speelde ik door. Er was echter geen mat en in plaats daarvan verloor ik mijn pionvoorsprong weer. Gelukkig was de remise nog steeds niet ver weg en toen mijn tegenstander te ver ging in zijn winstpogingen, verloor hij alsnog."

Eindstand: UVS 3 - SMB 2 : 1-5
Mooie uitslag voor ons. Beter dan vooraf gedacht. Zelfvertrouwen getankt voor de volgende wedstrijd.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?