home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 4, de toekomst is begonnen!

donderdag 10 november 2022
Dat er bij SMB talentvolle jeugdspelers rond lopen, blijkt regelmatig uit de uitslagen van jeugdtoernooien en jeugdcompetities op regionaal en nationaal niveau. Maar hoe zouden ze presteren binnen de volwassenwereld van de KNSB-competitie?

Dit seizoen zijn we gestart met een jeugdteam onder begeleiding van Bram Rijkschroeff, Henny Goverde en Ton Huybregts. De bedoeling is om zoveel mogelijk jeugdspelers te laten kennismaken met het seniorenschaak en ze klassieke partijen laten spelen met zeeën van tijd. Vooralsnog ligt de nadruk op het opdoen van ervaring. Er mogen fouten gemaakt worden, daar leer je van.

Tijdens ons eerste optreden (een ontmoeting met "de studenten" van SMB 3) traden we nog aan met bovengenoemde senioren, aangevuld met 5 spelers uit de Koningsgroep van onze jeugdafdeling. Er werd dapper geschaakt en er kwamen "volwassen" stellingen op het bord. Lukas Schippers wist zelfs op fraaie wijze zijn partij te winnen. Maar als team verloren we met 5-3.

In de tweede ronde werd het team meteen in het diepe gegooid. We traden aan tegen WSG 3 uit Winterswijk. Dit team had een gemiddelde rating van 1556, ruim 300 hoger dan onze rating. Deze keer speelden we namelijk met 7 jeugdspelers, in leeftijd tussen 9 en 14 jaar. Op papier speelden we een verloren strijd maar achter het bord was er een andere realiteit.

Allereerst gaf Ton aan het eerste bord het slechte voorbeeld. Binnen een uur werd hij van het bord gespeeld. Hierdoor kon hij natuurlijk wel in alle rust de verrichtingen van de anderen volgen en hij zag dat de anderen zo slecht nog niet stonden. Lars Dormans aan bord 7 stond echter wel al een stuk achter en verloor zijn partij. De andere partijen vorderden gestaag in het middenspel en lieten evenwichtig spel zien. Toch moesten na ruim 2 uur spelen ook Teun Cloosterman (bord 5) en Mathias Freijse (bord 3) het onderspit delven. Beiden kwamen na een afruilfase in een verloren eindspel. Het eerste succes behaalde Josephine Damen. Aan het tweede bord wist ze een scherpe opening met pionwinst te overleven en uiteindelijk naar een gewonnen toreneindspel te manouvreren. Knap gedaan!

Even later volgde het voor de wedstrijd beslissende halfje. Charles Peelen, slechts 12 lentes jong, ontpopt zich als een degelijke schaker. Ook vandaag wist hij zijn tegenstander met verstandige zetten op afstand te houden. Remise was een goed resultaat.

Die dag, zaterdag 5-11, speelden er 4 SMB-teams waardoor de podiumzaal van de Ark van Oost goed gevuld was. Veel aandacht ging uit naar ons achtste bord. Daar speelde Max Cloosterman, met 9 jaar royaal de jongste speler in de zaal. Hij trok veel aandachtige toeschouwers. Hij speelde dan ook een dijk van een partij, zeker nadat hij een scherpe aanval had afgeslagen en met een loper voorsprong het middenspel overleefde. Hierna moest hij nog wel alle zelen bijzetten om de dames van het bord te krijgen maar nadat dit gelukt was volgde de winst snel. Het zou me niets verbazen als Max de jongste SMB-er is die ooit een KNSB-competitie partij heeft gewonnen.

Het slotakkoord kwam van Gijs Verbruggen. Zowel op de eerste speeldag als op deze zaterdag was Gijs degene die het langst achter het bord vertoefde. Gijs, doorgaans vol energie in het leven staand, wist beide keren de rust op te brengen om zo'n 4 uur achter het bord te zitten en boeiende partijen te spelen. De eerste tegen SMB 3 verloor hij maar in zijn tweede partij versloeg hij op bewonderenswaardige wijze zijn tegenstander (in het bezit van een ELO-rating van 1829, Gijs heeft een KNSB-rating van 1186). Hij deed dit door eerst zijn dame tegen 2 torens te ruilen. Vervolgens wist hij door zorgvuldig spel de dame van de tegenstander in het nauw te drijven en zo de partij te winnen.

Einduitslag: 3½-4½. Er is niet gewonnen maar de SMB-jeugd heeft duidelijk laten zien dat ze volwaardig mee kan draaien in de seniorencompetitie.

Ton Huybregts


wachtwoord vergeten?