home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 – Vianen 3-5, een verlies met perspectief!

vrijdag 11 november 2022
We speelden zaterdag met 4 SMB teams thuis wat natuurlijk een prachtig gezicht is. Hoeveel jaar is dat geleden? Dat al onze teams verloren is minder. Dat we tegen Vianen verloren was geen grote verrassing. Op rating zijn zij een stuk sterker. Maar met een beetje geluk had er een gelijkspel ingezeten. Genoeg inleidende tekst, nu de partijen. We starten met een mooie overwinning van Lucas.

stand na 29... Ke7

Marcel Lever - Lucas de Jong

Marcel Lever is een tegenstander waartegen Lucas in twee eerdere partijen een half punt had behaald. Marcel speelde Lucas in de opening weg en probeerde de partij te beslissen met een paardoffer. Het offer was winnend, maar hij had er misschien verstandiger aan gedaan om het rustiger aan te pakken. Hij stond sowieso gewonnen en de winstweg na het offer was niet gemakkelijk. Een paar zetten na het offer kwam de volgende stelling op het bord. Hier wint 30.f6+ Ke6 31.Dh4 met de dreiging Dg4#. Op 31... d5 heeft wit 32.cxd5+ Kd6 33.Df2! en Dxc5# is niet meer goed te voorkomen. In plaats daarvan speelde Marcel het logische 30.Dxg7?? maar na 30... Tg8 kreeg Lucas genoeg tegenspel en kwam ondanks tijdnood zelfs beter te staan. De definitieve beslissing kwam een paar zetten na de tijdcontrole:


stand na: 43... Pg7
Hoe gewonnen kun je staan? Na 44.Lc2? was het gevaar alleen maar dat Lucas verstrikt kon raken in de winstvarianten. 44... Pxf5! Maakt aan alle tegenstand een eind. Met 45.Te2 Dxg6+ 46.Kf1 Pd4 47.Tg2 Pxc2 48.Txg6 Pxe1 49.Kxe1 Ke6 wikkelde hij handig af. 10 Zetten later was het tijd voor Marcel om op te geven.


Jan Aalbers - Robin Hermanussen

De eerste zetten waren 1.e4 e5 2.Lc4 Pc6 3.Pf3 h6? Nu kwam iets later de zet ...h6 van Zwart dan in mijn eerdere partij van deze week - zie verslag van de wedstrijd van dinsdag 1 november jongstleden UVS 3 - SMB 2. Toen gebeurde dat op de tweede zet van Zwart. Jan krijgt inmiddels steeds meer een grote voorliefde voor het spelen van ...h6 door Zwart vroeg in de partij, wanneer hij de witte stukken hanteert. 4.0-0 Df6? Door zo vroeg de dame naar dit veld te spelen komt Zwart heel snel op achterstand in de ontwikkeling van zijn stelling. Zwart kwam dan ook al heel snel in grote problemen. Jan creëerde aan alle kanten dreigingen voor zijn tegenstander, wat resulteerde in schaak wat het Zwart onmogelijk maakte te rocheren en kwaliteitswinst. De druk werd door Wit verder opgevoerd. Toen Jan "mat in één" niet overzag, bevond zijn tegenstander zich met een toren minder in een matnet en streek hij na nog meer materiaalverlies de vlag.

stand na 29... f4

Huub Jansen - Luuk Saris

Na een partij waarin Wit bijzonder comfortabel uit de opening kwam en langzaamaan ook weer wat teveel initiatief aan de tegenstander liet, waarin Zwart deze op zijn beurt weer te risicovol aanviel, bereiken we de volgende stelling. Wit had nog een minuut of 10 op de klok. Werd desondanks wat nerveus omdat hij wel voelde totaal gewonnen te staan maar niet onmiddellijk wist hoe de winnende voortzetting eruit zag. Hij keek natuurlijk naar 30.Pxf4 en verwierp het omdat na 30... exf4 het 31.De6+ niet wint. Tsja. 31.Df4+ wint echter eenvoudig omdat het schaak niet kan worden opgeheven door tussenplaatsing van de zwarte dame of toren omdat het zwarte paard dan verloren gaat met een gewonnen stelling voor Wit. Het schaak op f4 opheffen met een koningzet resulteert in spoedig mat of zwaar materiaalverlies. Welk een mooie lessen deelt het schaken toch uit aan Zijn Trouwe Beoefenaar! Dankbaar gestemd aanvaardde Wit de thuisreis. Knap die dankbaarheid bij een verlies als je zo gewonnen hebt gestaan.

stand na 11... f6!

Jan Selten – Peter van den Berg

Mijn conclusie vlak na de verliespartij was dat ik tegen een betere tegenstander had verloren zonder echt veel fout te doen moest ik de volgende dag grondig herzien. Er viel nogal wat op mijn partij aan te merken. Zwart heeft een onnauwkeurigheid begaan. Hoewel op het oog de stelling in evenwicht lijkt heeft ruimtelijk overwicht en de zwarte stukken staan op een hoopje en kunnen geen kant uit. Met de laatste zet probeert Zwart ruimte voor zijn stukken te creëren. Wit vervolgde met 12.Dc2? Tijdens de partij vond Zwart dit een sterke zet en vervolgde braaf met de grafzet 12... f5?? De zet is natuurlijk 12... fxe5! en de stelling is in evenwicht. Wit vervolgt met 13.g4. In de veronderstelling in dikke problemen te zitten vervolgde Zwart met 13... g6? De juiste zet die Zwart nog niet eens had overwogen en die mijn tegenstander kennelijk ook niet gezien had was 13... fxg4! Na bijvoorbeeld 14.Lxh7+ Kh8 15.Dg6 Txf3 16.Dxg4 Db3 is er een vreemde stelling ontstaan maar wel in evenwicht! Wit speelde 14.gxf5 exf5 15.b4 a6 16.Db3 en het werd het hoog tijd voor Zwart om op te geven.

Jaap van Gelderen - John Alblas

Jaap liet een geweldige kansen liggen op een overwinning en baalde daar zichtbaar van. Enkele voorbeelden hiervan. Meest voor de hand liggende zet is 18.cxd4 met winnend voordeel.


Wit speelt nu 21.De2? en verliest een pion. Wit had de goede zetten voor het uitkiezen, bijvoorbeeld 21.Lxc7 of 21.e5 met groot voordeel. Na nog een aantal mindere zetten verloor Wit.


stand na 54... Pc5

Jeroen Timmermans - Arno Janssen

Een zware bevalling: bijna 4,5 uur schaken voor een half puntje. Jeroen stond meer dan 30 zetten lang ruim beter volgens de computer (soms zelf +10, zie diagram). Maar toegegeven: in het begin kwam hij een stuk slechter te staan. Een wonder dat zijn tegenstander toen niet doordrukte. Een interessante stelling uit het eindspel, is onderstaand diagram. Wat Wit nu waarschijnlijk moet doen, is zijn h-pion ondersteunen met Dg7 of Df6. Helaas is Jeroen te gericht op afruilen en speelt 55.Dd2. Hij krijgt 55... Dg6 om zijn oren en verliest hierdoor (en door slordigheden) uiteindelijk twee pionnen. Paard en loper verdwijnen van het bord en daarna krijg Wit remise aangeboden. Wat met de nodige sacherijn wordt aangenomen.


Wilbert van de Ham maakte en prima remise maar was daar zelf niet helemaal tevreden over. Dat is een goed teken. Van de partij van Jan Kersten die verloor heb ik weinig meegekregen. Al met al een uitslag in overeenkomst met het krachtsverschil. Nu op 26 november op naar de koploper Wageningen.

Peter van den Berg


wachtwoord vergeten?