home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 - OSV 2 2-6 Geflatteerd!!

woensdag 21 december 2022
Vooraf dichten we onszelf zeker kansen toe. Het lukte echter niet zoals we wilden. Waarom? Qua rating zaten we namelijk aardig bij elkaar in de buurt.

Bord 1: Claudia Grannetia - Lucas de Jong

Lucas werd aan bord 1 geplaatst. Het gevolg was dat hij sterke tegenstand zou treffen, iets waar Lucas wel mee om kan gaan. Hij kwam al snel in een aparte stelling terecht, maar stond wat passief. Zijn koning stond ook in het midden, maar zonder dames zou dat normaal gesproken niet zo'n probleem moeten zijn. Helaas miste hij een kans op tegenspel, waarna Wit ineens met tempo al haar stukken (behalve de toren op h1) kon activeren en Zwart het niet meer droog kon houden.

Hier overzag Lucas 15... f5, wat noodzakelijk is om niet opgerold te worden. In plaats daarvan speelde hij 15... Pb6? waarna Wit het snel en krachtig afmaakte: 16.La3+ Kd8 17.Td1+ Ld7 18.Pd6 Kc7 19.Pxf7 The8 20.Ld6+ Kc8 21.Lc5 en Lucas gaf op, Wit wint het paard of de kwaliteit.


Bord 2: Guus Albers - Lars Hollander

Een soepele overwinning van Guus, zo heb ik begrepen, maar niks van meegekregen.

Bord 3: Jacques Cox - Peter Schut

Peter werd in zijn partij snel onder de voet gelopen tegen een overigens sterke tegenstander. Hij zei dat hij de opening nog eens moet onderzoeken. Peter lijkt wel een politicus.

Bord 4: Jan Kersten - Wim Bressers

Een partij waarvan ik niet veel heb meegekregen en die in remise eindigde. Mooi!

Bord 5: Thomas van der Steen - Peter van den Berg

Bij mijn partij moest mijn tegenstander zijn wat al te enthousiaste aanvalslust bekopen met een vrijwel verloren stelling. En nu simpel 16... Da6+ 17. Kd2 dxc3+ en naast een stuk voor staat Zwart ook positioneel totaal gewonnen. De voorgaande zetten vereiste nogal wat rekenwerk maar hier hoefde niet meer gerekend te worden. Achteloos besloot ik om met 16... dxc3???? eerst het paard te pakken, om vervolgens tot mijn grote schrik te zien dat mijn dame instaat. Wit vervolgde uiteraard met 17.Lxb6. Zwaar teleurgesteld gaf ik op. Mijn sympathieke tegenstander geneerde zich dat hij de winst op deze manier in de schoot geworpen kreeg.

Ik vroeg me af of het nog gekker kan? Ja is het antwoord. Want toen ik dezelfde avond de partij nog eens nakeek kwam de volgende verrassing. Na 17... axb6 18.Lxc3 staat Wit weliswaar materiaal voor maar de witte stukken staan zo slecht dat Zwart op winst speelt. De winstvarianten laat ik over aan de aandachtige lezer, maar zelf had ik het gevoel met 2-0 te hebben verloren!


Bord 6: Jaap van Gelderen - Jan de Kroo

In een partij waar het evenwicht niet verbroken werd, besloot men uiteindelijk tot remise. Een goede pot van Jaap!

Bord 7: Maikel Bloks - Frans Drummen

Bij bijna alle partijen kan Frans na een na-analyse al vrij snel zien wat hij fout heeft gedaan. Dan heeft hij, bij een nederlaag, altijd nog de troost toch iets geleerd te hebben. Bij deze partij echter niet. Frans verloor hem na 58 zetten maar begrijpt nog steeds niet goed waar het nou mis ging. Hij kwam zeker niet minder uit de opening, speelde logische ontwikkeling zetten, ruilde evenwichtig stukken, positioneel zag alles er goed uit, geen blunders. Alles heel gelijkwaardig met de Ossenaar. Pas op de allerlaatste zetten ging het mis. Toen bleek dat Frans 1 zet tekort kwam met mijn koning om de vijandelijke koning af te weren. Toen de witte koning op c5 wist binnen te komen was het eigenlijk uit. Pion d5 viel en zijn toren zat klem. Twee verbonden vrijpionnen zijn niet te stoppen.

Terugblikkend: Frans verloor op 1 tempo, kwam 1 zet te kort om met zijn koning de vijandelijke toren van veld c5 af te houden. Die ene zet tekort zit ergens (voor hem) diep verborgen in de voorafgaande 50 zetten. De stelling leert dat de beslissing al is gevallen. Na 52.Kc6 gaat Wit promoveren of verliest Zwart zijn toren en gaat Wit vervolgens promoveren met de pion.


wachtwoord vergeten?