SMB 4 behaalt eerste punt!

dinsdag 27 december 2022
Op zaterdag 17 december speelde SMB 4 de vierde ronde tegen De Stelling uit Oosterbeek. Een interessante ontmoeting omdat beide teams veel junioren opstellen in een senioren-competitie. Bij De Stelling 5 en bij SMB bestond het hele team uit junioren! Onze sterspelers Gijs en Mathias waren door ziekte geveld maar daar stond tegenover dat Jesper van Benthem na vele gezondheidsperikelen weer van de partij was.

De aanvang der partijen verliep nogal chaotisch omdat de Oosterbekers uitgingen van 13.00 als begintijd. Dit zorgde ervoor dat er druppelsgewijs tegenstanders aanschoven met een gemiddelde tijdsachterstand van 30 minuten. Om 12.45 waren alle borden bezet.


Het duurde amper een uur voordat de eerste uirslagen te noteren vielen. Allereerst was Axel Rutten (bord 7) klaar. Hij wist vakkundig te profiteren van de onoplettendheid van zijn tegenstandster en won snel en simpel. Hetzelfde verging het Max Cloosterman (bord 6), maar dan met een ander resultaat. Max verloor een loper in de opening. Hij speelde tegen een bekende naam binnen het jeugdschaak met een meer dan 400 punten ratingverschil. Het was daarom geen schande voor Max om deze partij te verliezen.

Ook Rogier Lunshof (bord 3) en Parsa Zandpour (bord 8) kwamen er niet aan te pas. Zonder echt foute zetten werden ze door taktisch betere spelers verslagen. Gelukkig speelde Lukas Schippers (bord 4) weer een dijk van een partij. Na de opening speelden beide spelers op de aanval maar Lukas wist een afruil af te dwingen welke hem 2 pionnen opleverde en een gewonnen positie.

We zijn inmiddels tot half 4 gevorderd. De stand is 2-3 voor De Stelling. Er zijn nog 3 partijen bezig waarin op nivo geschaakt wordt. Teun Cloosterman (bord 5) heeft licht voordeel in zijn partij maar de winstvoering is niet duidelijk. Jesper van Benthem (bord 2) staat een kwaliteit achter maar weet met fraai combinatiespel zijn tegenstander onder druk te zetten.

Aan het eerste bord wordt onder grote tijdsdruk gestreden. Over het algemeen is dat voor Josephine Damen vertrouwd terrein maar de partij kan nog alle kanten op. Dan, zo tegen vieren, verliest Jesper zijn partij. Uit het niets tovert zijn tegenstander een matcombinatie uit de hoge hoed. Jesper gaat strijdend ten onder, maar het is goed voor het team om hem er weer bij te hebben.

Aan het vijfde bord is Teun druk bezig om zijn voordeel uit te buiten. Na vzorgvuldig manoeuvreren weet hij een vervelend opgerukte pion onschadelijk te maken en wint vervolgens de partij. Het is 3-4 voor De Stelling en er rest ons slechts de titanenstrijd aan het eerste bord.

De tijdnoodfase is voorbij en onder de toeschouwers heerst de mening dat het wel remise zal worden. Maar dat is buiten Josephine gerekend. Terwijl alle andere partijen afgelopen zijn en het rumoer in de speelzaal toeneemt, verzint ze een list. Ze weet de torens af te ruilen en de tegenstander door middel van zetdwang te verslaan!

Einduitslag: SMB 4 - De Stelling 1: 4-4. Eigenlijk een terechte uitslag, een beloning voor 2 verenigingen die durven investeren in de jeugd.