Eclatante overwinning SMB 4

dinsdag 4 april 2023
Op 1 april werd de laatste wedstrijd van het jeugdteam SMB 4 gespeeld te Arnhem tegen ASV 7. Een wedstrijd die vooraf was aangevinkt om daar met de sterkst mogelijke opstelling de arena te betreden. Echter twee gerenommeerde jeugdspelers (Lukas en Gijs) konden niet meedoen. Maar goede vervangers waren - als altijd - voorradig. Ook met: Josephine, Jesper, Mathias, Ton, Charles, Teun, Max en Rogier konden we een ijzersterk team opstellen.


Dat bleek al snel. Max (bord 7, wit) speelde Weens, altijd al een zeer scherpe opening en met Kf2 en een stevig pionnencentrum betaalde dit zich al snel uit. Na 45 minuten streek Zwart de vlag: mat op g7. 0-1 voor SMB.

Na weer 45 min gauw naar bord 1 gerend, want daar was ook wat aan de hand. Josephine, zeer gekend door haar lange partijen, ging na een zorgvuldig opgebouwde stelling volledig los: na een klassiek stukoffer op f7 (wie wil dit nou niet?) volgde mat in 2: 0-2 voor SMB. En er zat nog meer in het vat.

Charles (bord 5) stond in een Konings Indische partij al snel een stuk voor doordat diens tegenstander iets over het hoofd zag en Charles niet: dus hier dat paard, vriend. Wat later won hij nog een extra stuk en na 28 zetten zag Zwart er geen heil meer in en gaf op: 0-3 voor SMB.

En het ging nog even door: Teun opende met de Caro-Kann wat de witspeler beantwoordde met 2 Lc4? Gestaag bouwde Teun zijn partij op naar een steeds betere stelling en draaide de duimschroeven wat verder aan. De ene na de andere dreiging ontstond tot het voor Wit niet meer te harden was: 0-4 voor SMB.

Een mooie stand die Ton ertoe bracht de tegenstander remise aan te bieden die na lang aarzelen werd aangenomen. De stand van de partij was dermate ingewikkeld met wederzijdse paardvorken, dreigingen en penningen die voor een normale schaakspeler niet te behappen zijn. Daardoor werd de stand.0,5-4,5. De zege was ons!

Wat later gaf Mathias nog wat extra cachet aan de stand door de overwinning te behalen. Na een strategisch sterke partij werd via een minutieus gemanoeuvreer in een lopereindspel de pion die lang daarvoor al veroverd was te gelde gemaakt: 0,5-5,5.

Aan bord 8 inmiddels had Rogier zich positioneel enigszins in een hoek laten dringen waaruit moeilijke te ontsnappen viel. Uiteindelijk belandde hij, ondanks een knap verweer, in een toreneindspel met 2 pionnen minder. Toen dit duo steeds verder oprukte bleek daartegen niet mee op te boksen: 1,5-5,5.

Nu de laatste partij nog: Jesper aan bord 2 speelde met zwart een Siciliaanse opening. Een partij die veel behoedzaam heen en weer geschuif opleverde die uiteindelijk met een remisehanddruk afgesloten werd. Meer heeft deze verslaggever niet kunnen zien.


Conclusie: de 1e overwinning van ons KNSB-jeugdteam was een feit hetgeen een keurige 6e plaats in de eindstand opleverde. We zijn benieuwd naar het volgende seizoen nu onze jeugd meer ervaring met het spelen van lange partijen heeft opgedaan. Op naar seizoen 2023/2024!

Henny Goverde