home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verdiende overwinning van SMB 2

donderdag 11 januari 2024
Dinsdag 9 januari vertrok ons SMB 2 team naar Ede om de strijd aan te gaan tegen het schaakteam Cirkel 3 (SOS-competitie 3e klasse). De samenstelling van ons team was iets gewijzigd door vakantie van Paul van Deemen. Luc Sol verving de vrijvallende plek en dan qua positie op bord 2. Het team zag er dan als volgt uit: Lucas de Jong (bord 1), Luc Sol (2), Jeroen Timmermans (3 en tevens vervangend teamleider), Allerd Peeters (4), Wilbert van Ham (5), Frans Drummen (6).


Bij het oprijden van onze auto naar de straat van de speellocatie ontkwamen we niet aan een lichte bumperbotsing met een achterop komende andere auto. We kwamen met de schrik vrij en de schade gelukkig nihil. Misschien dat deze schrik er wel voor zorgde dat we meteen bij de les waren in de speelzaal. In "no time" stonden we met 1.5 punt voor.

Ik zorgde voor het eerste halve punt. In een Scandinavische partij, waar ik zwart had, wist ik alle potentiële aanvalskansen van Wit te neutraliseren en mijn tegenstander bood al snel remise aan. Ik accepteerde uit een zekere gemakzucht, ook omdat ik ook niet echt beter stond.

Vlak daarna het volle punt voor Wilbert. Na 9 (!) pionzetten in de eerste 10 zetten stonden zijn konings- en damepion aan de overkant van het bord en kon zijn tegenstandster geen kant meer op en gaf op. Wilbert en ik hadden nu een vrije avond en hebben zijn gekke partij nog even ter plekke goed geanalyseerd. In zijn partij van in totaal 17 zetten werd eigenlijk heel normaal geopend (Siciliaanse partij) en toch bleek 1 pionzet (niet slaan terwijl slaan moest) meteen doorslaggevend voor verlies. Ook heel apart dat de algemene openingstheorie (= niet teveel pionzetten in de opening) in de praktijk aan de laars gelapt kan worden. Een erg leuke en illustratieve partij die zich leent om nog eens bij de SMB trainingen (Maarten/Jetse) door te nemen.

De volgende partij die klaar was betrof die van Allerd. Een remisepartij. De hele avond ging het hier gelijk op. Dat werd het tenslotte dan ook. 2-1 voor. "Een leuke partij, waarin niet veel aan de hand was tot ik met mijn zware stukken een aanval op de koning van Wit uitvoerde, met de dame op h5 en de torens vóór de eigen pionnen op h6 en g6 (beide partijen hadden kort gerokeerd). De toren van g6 dreigde de pion op g3 te pakken met schaak en terugslaan met pion h2 was niet mogelijk wegens Dh1 mat. De torens van Wit konden niet te hulp schieten, want dan zou de belangrijke pion op f3 verloren gaan. De loper ook niet, want die stond net als mijn loper op de damevleugel. Dus stuurde Wit zijn dame naar voren om de boel te redden. Txg3 werd daarmee niet echt verhinderd, maar zou er dan toe leiden dat ik met mijn dame en een pion zou komen te staan tegenover twee torens van wit. Een beetje laf misschien, maar dat durfde ik niet aan. Daarom besloot ik de dames te ruilen en daarmee wit een dubbelpion en een geïsoleerde pion te bezorgen, een klein, maar duurzaam voordeel. Omdat Wit zich goed verdedigde en ik geen echt winstplan had, bood ik, na overleg met waarnemend wedstrijdleider Jeroen, remise aan. Dit aanbod werd geaccepteerd."

stelling na 14... Tc7
Jeroen won vervolgens in een boeiende partij waar hij eigenlijk steeds het initiatief had. Dit wist hij er zelf over te melden: ''Ik speelde tegen Kees van der Dussen. Een rustige partij die pas amusant werd wanneer ik besluit mijn paard en loper te geven voor een toren en twee pionnen. Een prima ruil, zeker omdat er niet veel later ook nog een derde zwarte pion sneuvelt. Maar wat ik gemist blijk te hebben, is een dodelijke aanval. Zie diagram. Hier is zojuist het vreemde 14... Tc7 gespeeld. Wat volgt, is 15.Pxe5 dxe5 16.Lxe5 Lf6? 17.Lxc7 Dxc7 Daar was ik best blij mee, maar het kan nog beter. Ik moet na 16... Lf6 natuurlijk mijn loper laten staan en 17.Db2 of 17.Dc3 spelen! Dan verliest Zwart zijn loper of zijn toren. Helaas heb ik dit plan gemist.

Maar wat niet weet, wat niet deert. Ik breng op een gegeven moment mijn koning in veiligheid, speel enkele pionnen op en manoeuvreer mijn stukken langzaam richting zijn kwetsbare koning. Dat blijkt de goede aanpak, want de daadwerkelijke knock-out volgt niet veel later. De zwarte dame raakt overbelast door een vorkje en ik zet een dodelijke aanval op met mijn dame en toren. Niet veel later geeft Zwart op."

stelling na 24... Pf6?!
Lucas speelde aan bord 1 tegen Sander Rosmalen, een speler zonder rating die al aardige resultaten had behaald. Lucas nu zelf aan het woord: "In de opening speelde hij het niet zo handig waardoor ik al snel een veel actievere stelling kreeg. Hij probeerde de druk wat te verlichten maar dat hielp niet echt, zeker niet toen hij een kwaliteit weggaf. Daarna probeerde ik het voorzichtig uit te spelen, maar ik had wel veel tijd nodig. De duidelijkste winstkans van de partij kreeg ik in deze stelling. Hier koos ik na lang twijfelen voor
25.Te1?! Ik had 25. Txe6 wel gezien, maar zag pas toen we de partij in de barruimte analyseerden dat de stelling na 25... fxe6 26.Txg7 Kxg7 nauwelijks te verdedigen is voor Zwart. Zijn pionnen zijn simpelweg te zwak. Ondanks deze gemiste kans stond ik nog steeds erg goed, maar ik had een paar zetten daarna nog maar 5 tegen 40 minuten en ik hoorde dat we als team al 3 punten hadden. Daarom besloot ik remise aan te bieden, wat mijn tegenstander na een tijdje nadenken aannam. Daarmee was de teamwinst een feit."

Nu was alleen Luc nog aan het spelen, hij speelde met zwart tegen Mathijs van Dijk. Luc kreeg in de opening al snel een comfortabele positie met het loperpaar met maar een kleine achterstand in ontwikkeling. Dit was zo opgelost waarna de dames afgeruimd werden in het middenspel. Even later blunderde zijn tegenstander. Mathijs zag een tussenzetje over het hoofd waardoor Luc zijn loperpaar kon ruilen om zo een pion voor te komen. Luc ruilde de andere stukken verder af om tot een toreneindspel te komen waar Mathijs alleen maar passief kon spelen en hij speelde ook inmiddels met erg weinig tijd op de klok, dus dat zag er goed uit. Luc kon zijn koning activeren en gekoppeld met de pion voorsprong was dat uiteindelijk genoeg om na een lange partij (duurde tot 23.45 uur) de overkant de bereiken met winst.

Eindstand: Cirkel 3 - SMB 2 1½-4½. Een uitslag die recht deed aan de krachtsverhoudingen van die avond. Tevreden terug naar Nijmegen.

Verslag: Frans Drummen


wachtwoord vergeten?


aanmeldingen