home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Er groeit wat moois

verslag SMB 3 - Veenendaal 3, zaterdag 2 maart 2024
Op 2 maart speelde SMB 3 een "thuis" wedstrijd tegen Veenendaal 3. Er stond nogal wat op het spel. Bij winst kwamen we gelijk in matchpunten met de lijstaanvoerder Het Kasteel 2. Bovendien bij een zege van 7-1 zouden we een half bordpuntje meer hebben dan Het Kasteel en hadden in de laatste wedstrijd aan een 4-4 gelijkspel genoeg om kampioen te worden. En bij een 6,5-1,5 overwinning zouden we precies gelijkstaan wat match- en bordpunten betreft. Door afwezigheid van Oscar en op het laatste nippertje van Mathias, wegens ziekte, vielen Dante en Pijke in.


Viermaal werd door een witspeler geopend met d4, tweemaal met e4, eenmaal met c4 en een keer met b3. Wat dit aangeeft weet ik niet, geachte lezer, u trekt uw eigen conclusies maar. Nu dan ter zake: na 30 minuten stonden op alle borden de stellingen ongeveer gelijk, voor zover deze verslaggever kon beoordelen. Al is dat niet al te ver.

De partij van Charles stond van meet af aan in de publieke belangstelling: na dame-ruil waren beide koningen aan een korte wandeling begonnen en stonden min of meer in het open veld. Toen daarna een pion en ook nog 1 stuk werd buitgemaakt door Charles, kon opgelucht ademgehaald worden. Een virtuele overwinning werd alvast in het brein geplant.

Na twee uur spelen waren stellingen ontstaan die buitengewoon lastig te beoordelen waren (althans door deze verslaggever, zei hij bescheiden). De tegenstander van Lukas had een groot ruimtelijk overwicht gekregen, wat dat ook te betekenen heeft. Want de loper op a8 had niet al te veel bewegingsvrijheid.

De stelling van Gijs ontwikkelde zich voorspoedig, wat resulteerde in een aanval en tot 2 pionnen winst leidde. Toen ook nog een kwaliteit gewonnen werd was het kat in het bakkie. Gauw naar bord 8 gerend. Daar kreeg Teun te maken met een binnen gedrongen toren, maar ook Teuns toren zat niet stil. Dit leidde tot dameverlies en de eerste zege was binnen gevist: 1-0.

Terug naar Gijs, je sjouwt wat af als reporter. Daar was weer een pion binnengehengeld. Intussen ging het bij Dante wat minder: hij verloor een stuk. Maar Dante vocht onverdroten met de moed der wanhoop door. Zo zien we dat graag: dat strijden. Zoals oud-wereldkampioen Tal vroeger al zei: schaken is vechten.

Op naar Pijke, die, hoorde ik, een stuk achterstond en in het voorbijgaan zag ik dat de loper bij Lukas nog steeds ingesnoerd stond. Ook bij Jesper kwam het bord in vuur en vlam te staan. De wedstrijd leek te kantelen in SMB's voordeel; Pijke stond 1 pion voor en Jesper wikkelde een ingewikkelde stand af met 1 toren winst.

En meer goed nieuws: Gijs zijn tegenstander moest de vlag strijken: 2-0. Even later vond ook Charles' opponent dat verdere strijd zinloos was: 3-0. Nu liepen enkele partijen ten einde: de moedige Dante moest opgeven: 3-1, maar dat werd weer goed gemaakt door de winst van Jesper: 4-1.

Lukas kreeg remise aangeboden. De captain Ton en de analyticus Bram (welke club heeft zo iemand bij zich? SMB natuurlijk!) adviseerde in het clubbelang nog wat te proberen en door te spelen. Intussen kwam Josephine steeds beter te staan en kwam 2 pionnen voor en richtte haar pijlen op de witte koning.

Pijke stelde de overwinning veilig met een remise: 4,5-1,5. Josephine kwam tot een krachtige koningsaanval: de witte koning kon geen kant meer op. En met een krachtige en prachtige paardzet Pd1 werd het oude gezegde: een paard aan de rand is immer een schand, gelogenstraft. Pats boem uit: 5,5-1,5.

Moedig streed Lukas nog verder, eenzaam, maar niet alleen (een massa kijkers zagen het gebeuren: een binnendringende dame die 1, 2 stukken soldaat maakte (nou ja massa, toch gauw een man of 5) waardoor Lukas won: 6,5-1,5. En het ongelofelijke heeft plaatsgevonden: SMB 3 en Het Kasteel 2 hebben beide 10 matchpunten en 28,5 bordpunten. Op 23 maart zal de beslissing vallen in de onderlinge wedstrijd met als inzet: het kampioenschap en promotie.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?