home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Net niet

donderdag 14 maart 2024
Dinsdag 12 maart speelde SMB 2 een thuiswedstrijd tegen Tornado 1 voor de SOS competitie derde klasse. We waren deze keer met het basisteam volledig, te weten in bordvolgorde: Lucas de Jong, Jeroen Timmermans, Wilbert van Ham, Allerd Peeters, Frans Drummen en Paul van Deemen.


Na een uur spelen liep ik even snel langs de borden. Paul stond een stuk achter, Allerd een stuk voor, de rest van de borden zag er gelijk uit, ik schatte in dat een einduitslag van 3-3 een goede voorspelling zou zijn. Het liep helaas toch net wat anders. Paul werd langzaam in een toreneindspel met een paard achter weggedrukt. Hij hield het nog lang vol maar zijn materiaal op het bord werd opgegeten en hij moest opgeven.

Op bord 2 speelde Jeroen tegen Thijmen Bakker. Zijn verslag: "Vooraf de rating van je tegenstander opzoeken; heb je wat aan die info of niet? Ik doe het meestal wel als het kan. Zo ook gisterenavond, toen ik tot mijn grote schrik en verbazing zag dat Zwart een rating van maar liefst 1920 bij elkaar had geschaakt. Oef. Met die kennis begon ik (1655) voorzichtig aan de partij. Tot een zet of tien gaat er weinig mis en zegt de computer dat we compleet in evenwicht zijn. Ik hoop wat af te ruilen om de stelling te versimpelen en merk dat ik mezelf wijs maak dat remise het hoogst haalbare gaat zijn. Dat is toch echt een nadeel van iemands rating weten: het risico om die echte winnaarsmentaliteit kwijt te raken. Ergens daarna ga ik de mist in. Ik mis een handigheidje van Zwart, sla in de combinatie die daarop volgt met het verkeerde stuk terug en verlies een centrumpion. Hierna loop ik achter de feiten aan en kan ik niet meer voorkomen dat zijn beide torens mijn stelling binnendringen. Mijn poging om tegenspel te creëren worden vakkundig onschadelijk gemaakt en ook mijn enige kans op remise, een pionoffer in de hoop dat Zwart met de verkeerde toren slaat, zie ik in rook opgaan. Zo houdt mijn avontuur na een dertigtal zetten op, want ik zie geen heil meer in verder spelen en geef op. Helaas!"

Dan de partij van Wilbert. Hij speelde op bord 3 met zwart tegen Thijs Banken. Nadat zijn tegenstander veel meer tijd gebruikte voor de opening dacht Wilbert kansen te hebben toen ze aan verschillende kanten rokeerden. Zijn pionnen stonden aan de andere kant van het bord zonder dat hij zelf bedreigd werd. Toch bleken de verwachte winstkansen niet duidelijk en echte kansen kwamen er nooit. Uiteindelijk kwam men remise overeen.

Allerd zijn partij aan bord 4 zag er in het begin prima uit. Hij kwam een stuk voor tegen 1 pion. Lopende de partij gebeurden allerlei verwikkelingen en het stuk voorsprong verdampte door de complexe stelling. Na lang spelen remise.

Mijn partij aan bord 5 tegen Ron Noppen was een beetje saai maar wel erg spannend en gelijkopgaand. Voorzichtig manouvreren van beide kanten. Evenwicht in positie, materiaal en mogelijke kansen. Elk stuk was 2, 3x verdedigd dus moeilijk om tot een tactisch plan te komen. Na 35 zetten werd tot remise besloten. Ik had zeker doorgespeeld als ik iets van een aanvalsplan zag, maar om bij gebrek daaraan dan maar in het wilde weg te gaan aanvallen leek me niet goed. Bij de na-analyse met mijn tegenstander bleef het gelijke spel ook stand te houden. Er zat gewoon niet meer in. Dus vrede met deze individuele uitslag, al was met deze score de teamnederlaag niet meer af te wenden.

Dan de laatste partij en wel van Lucas. Hier zijn verslag: "Ik speelde tegen Stan Jacobs, die ik ken omdat we allebei bij ASV de schaaktraining van Pascal Losekoot volgen. Het werd een interessante partij, waarin hij het loperpaar kreeg maar ook een geïsoleerde d-pion terwijl ik behoorlijk actief stond. Hij besloot zijn loperpaar in te leveren om zijn d-pion te ondersteunen, maar nu waren het zijn f-pionnen die verdubbeld en geïsoleerd raakten. In het eindspel met alle zware stukken stond ik daardoor heel goed en bij de afwikkeling naar een dubbeltoren eindspel won ik een van die pionnen. Ik had een tweede pion kunnen winnen, maar durfde niet omdat ik dacht dat zijn vrije d-pion dan te hard zou lopen (wat niet het geval was). Daardoor leek de partij af te stevenen op remise, maar in een moment van onachtzaamheid vergat hij de klok en ging door zijn vlag. Een gelukkige overwinning voor mij dus."

Einduitslag: SMB 2 - Tornado 1: 2.5 tegen 3.5. Jammer dat we het niet gered hebben als team. We misten in sommige partijen een beetje killersinstict en dadendrang, al was het geluk (Lucas) er ook wel. Winst heeft er nooit echt ingezeten, maar remise zeker wel.

Verslag Frans Drummen


wachtwoord vergeten?