home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Slotwinst voor SMB 2

maandag 15 april 2024
Vrijdag 12 april speelde SMB 2 de slotronde van zijn competitie SOS 3C. Dit vond plaats in Arnhem bij de Arnhemse Schaakakademie. Ons team was weer iets gewijzigd ten opzichte van de basisopstelling, Paul van Deemen was namelijk verhinderd en jeugdspeler Gijs Verbruggen was bereid sportief in te vallen. Prima. Gezien zijn speelsterkte meteen op bord 2 geplaatst. Lucas de Jong op 1, Jeroen Timmermans op 3, Wilbert van Ham op 4, Allerd Peeters op 5, ikzelf op 6. Promotie zat er niet meer in als team, gespeeld werd er om de eer en individuele glorie. Het werd een goede avond voor ons.


Wilbert bracht het eerste punt binnen. Hier zijn terugblik: "Omdat ik me niet lekker voelde hoopte ik op een niet al te lange partij. Dat mislukte. Ik deed een objectief slecht stukoffer, een loper voor 2 pionnen die zijn koning beschermden. Dat leidde tot een tactische partij waar mijn tegenstander 2 uur lang mataanvallen moest pareren. Uiteindelijk miste hij er een, een blunder die me de winst opleverde."

Lucas trof met wit aan het eerste bord Geert Stradmeyer, net als zijn vorige tegenstander die hij kende/kent van de schaaktraining bij ASV. Lucas gaf de volgende terugblik: "In een Konings-Indische partij deed ik kort na de opening een aantal strategische slechte zetten. Zie de stelling na de 14e zet van Zwart, 14... Pd7xc5. Zwart heeft net mijn pion op c5 geslagen. Ik sta hier al minder, maar om het materieel gelijk te houden, besloot ik hier tot 15.Lxc5? dxc5 16.Pxa4? wat meteen een winnende aanval toelaat. In plaats van pion c5 te verdedigen met iets als 16... b6 (waarna ik overigens ook niet goed sta), besloot Geert namelijk om zijn pion tactisch te dekken met 16... Lh6, wat meteen aantoont dat mijn zwartveldige loper gemist wordt. Ik mag natuurlijk niet op c5 slaan wegens 17.Pxc5 Le3 (schaak) maar ook na 17.Kh1? Dh4 is het uit. Pg3 en Le3 zijn niet meer te voorkomen en zeven zetten later kon ik al opgeven. Een slechte partij van mij, maar erg goed gespeeld door mijn tegenstander."

Dan de volgende partij. Jeroen speelde met wit tegen Thijs van Harten, een nog jonge tegenstander. Hier de terugblik van Jeroen: "Zwart komt goed uit de opening omdat ik wat te passief speel. Ik kijk enigszins sip naar een bomvol centrum vol dreigingen en probeer daarom de boel wat te versimpelen door een paard te pakken. Zwart besluit niet direct terug te slaan, maar eerst nog even een pion te pakken. Dat komt hem duur te staan, want een tussenschaakje stelt mij in staat om al mijn stukken op het bord te houden. Ik sta wat beter, maar wel nog wat onderontwikkeld. Dat wil ik eerst oplossen om vervolgens aan te sturen op afruilen om hopelijk zo naar een winnend eindspel te gaan. Dat plan lukt. Ik pik het en der een pionnetje op, timmer de boel achter dicht en dreig inmiddels van alles: niet alleen stukwinst, maar ook promotie en zelfs mat. De druk wordt Zwart na 40 zetten te veel: met een extra dame op het bord mag ik, heel sportief, mat geven."

In mijn partij aan bord 6 met zwart (detail: ik heb al mijn gespeelde partijen met zwart gespeeld deze competitie) tegen Arjen Bossinga kwam ik snel goed te staan. Ik wist een paardvork te plaatsen tegen toren en dame. De kwaliteit die ik zo won zorgde voor een superieure stelling. Toch moest ik mijn mooie positie opgeven toen mijn tegenstander met zijn dame venijnig een hoektoren en pion aanviel met dreiging van stukverlies voor mij. Met andere woorden, "Hij kwam goed terug." Dat stukverlies had zeker kunnen plaatsvinden als mijn tegenstander wat langer had nagedacht. Hij won wel 2 pionnen, maar geen vol stuk. Tegenover mijn kwaliteitswinst was dit redelijk in balans. Daarna was de partij ook constant in evenwicht. Ik geloof dat ik iets beter stond toen hij plots remise aanbood. Ik was zo opgelucht dat ik iets eerder stukverlies had weten te voorkomen dat ik er voor open stond. Even overleg met plaatsvervangend teamleider Jeroen en remise leek ook uit teambelang een goede beslissing want we stonden goed op de andere borden en al op winst. Aldus besloten.

Allerd Peeters was nog druk bezig met zijn partij. Ik heb alleen het fraaie slot gezien. De stukken van Allerd stonden, in een materieel gelijke stand, veel actiever. In het eind van het middenspel buitte Allerd dat uit en plaatste een verwoestende koningsaanval met 2 paarden en een toren. Zijn tegenstander had te weinig stukken bij de koning paraat om de sterke aanval af te slaan. Een paar zetten daarna was het mat. Weer een punt voor ons erbij.

Onze invaller Gijs deed het eveneens prima. Ook van zijn partij heb ik alleen het eind meegekregen. Het was een strijd tussen koning, 2 paarden en loper en 2 pionnen (Gijs) tegen koning, 1 toren en 5 pionnen, waarvan enkelen promotiedreigingen hadden (tegenstander). Die pionnenmeerderheid zag er best wel gevaarlijk uit, maar Gijs wist alles goed te neutraliseren en te blokkeren. Toen hij ook nog een paardvork kon plaatsen tegen de toren en koning was het snel uit.

Eindstand: ASA 2 - SMB 2: 1½-4½. Met een goed gevoel vertrokken we weer richting Nijmegen. Tornado werd met nipte cijfers kampioen in de competitie rangorde. Zie het schema hieronder.

Eindstand 3C MP BP
1. Tornado 1 10 24.5
2. Kasteel 2 10 23.5
3. Wageningen 3 8 22.5
4. SMB 2 8 22.5
5. Wageningen 2 6 21.5
6. De Cirkel 3 6 17.5
7. ASA 2 5 18.5
8. ASV 5 3 17.5

Zoals de eindstand laat zien waren de bovenste 4 teams erg aan elkaar gewaagd. Zie ook de bordpunten. We hadden echt mee kunnen doen om de titel als we in het begin niet een keer een onvolledig team hadden en wat ongelukkige individuele verliespartijen. Geeft wel vertrouwen naar de toekomst. Alle invallers (Luc, Jan, Gijs ) ook van harte bedankt.

Verslag Frans Drummen


wachtwoord vergeten?