|
|
|
|
SMB 2 blijft sterk bezig
maandag 16 december 2024 |
|
|
|
Donderdag 13 december vertrok het team van SMB 2 naar Arnhem voor de SOS-competitie tegen ASA 2 (Arnhemse SchaakAcademie). Het basisteam was flink door elkaar gehusseld vanwege een drietal noodzakelijke afzeggingen, vervangers voor Lucas de Jong, Paul van Deemen en Jeroen Timmermans waren Jos Aalberts (bord 1), Charles Peelen (bord 4) en Gijs Verbruggen (bord 3). De laatste twee zijn sterke jeugdspelers van onze club. Prima dat we op hen konden rekenen. Verder Jelle van Deemen (bord 2) als invallend teamleider. Wilbert van Ham (bord 5), Frans Drummen (bord 6). We wisten dat we tegen een jeugdteam zouden spelen. Altijd lastig in te schatten qua sterkte, sommigen hebben zelfs geen rating.
De start was meer dan prima. Gijs speelde tegen dezelfde tegenstander Tobias van Lieshout waar hij vorig jaar (ook al als invaller) van won. Dat was toen een lange partij. Nu kreeg Gijs op de 10e zet de dame cadeau en zijn tegenstander vroeg bij de 15e zet of hij mocht opgeven. Dat mocht van Gijs. Aldus geschiedde.
De volgende partij hierbij van Charles Peelen. Hij vertelde er het volgende over: "Mijn tegenstander had niet een hele hoge rating, maar het was wel een spannende partij. Ik speelde met zwart. Omdat hij al na een paar zetten een dubbelspion kreeg, dacht ik dat ik beter stond, maar de dubbelspion bleek toch best wel sterk. Gelukkig kreeg ik na een dameruil een vrijpion, waardoor, nadat alles was afgeruimd en we in een toreneindspel kwamen, ik 2 pionnen voorstond. Uiteindelijk won ik zijn laatste pion en had ik 3 vrijpionnen. Een paar zetten later gaf hij op."
Hier het commentaar van Wilbert op zijn partij: "In de opening deed zich een ongebruikelijke mogelijkheid voor om een stuk te offeren voor 2 pionnen en de totale vernietiging van mijn tegenstanders pionnenstructuur. Ik twijfelde lang en deed het. Na afwikkeling van de ontstane ravage stond ik beter, maar toen zag ik een simpele mat-in-drie over het hoofd. Een onvergeeflijke fout."
Jelle speelde met zwart op bord 2 en hij vertelde hoe zijn partij verliep: "Ik speelde tegen de jeugdige sympathieke Elijah Sampson. In een gelijkwaardige partij gebeurde er in het begin niet veel. In het middenspel had ik wel veel tijd verbruikt op zoek naar voordeel. Uiteindelijk een klein voordeeltje behaald (pion), maar de tijd was nu echt wel gaan opspelen. In een iets actievere stelling en 2 minuten op de klok zijn we remise overeen gekomen. Op dat moment stond het 1-1 met Frans en Charles op winst. Jos was op dat moment nog onduidelijk.
Dan mijn eigen partij. Ik speelde met zwart tegen Rudney Bolein. Het ging gelijk op. Bij de 15e zet speelde Rudney zijn dame naar Df3. Een soort aanvalszet. Die damezet van Wit bood me een prima aanknopingspunt voor een verrassingsact. Ik speelde hier 15... Pxe5 Zijn dame kwam nu in de vuurlinie van mijn loper. Die kon hij wel slaan en dat deed hij ook 16.Dxb7. Maar ik kon nu doorslaan (zoals bij dammen) naar 16... Pxd3 Er volgde 17.Tc2 Pxf4 (ik won dus door deze doorslaan-actie van twee zetten een stuk) 18.exf4 Dd6
Vervolgens nog een hele lange partij. Mijn tegenstander verdedigde zich tot het uiterste. Bij een door mij afgedwongen torenruil won hij weliswaar een pion, maar gaandeweg kon ik doordrukken via dameruil en nog eens torenruil. Vervolgens kon ik zijn pionnen oppeuzelen door mijn extra stuk, de loper, te activeren. Bij de 82e zet kon ik mat geven.
Het was hoe dan ook een erg intensieve partij en die duurde vooral zo lang omdat mijn tegenstander aan de rand van het bord steeds twee verbonden pionnen had die dreigden door te lopen. Ik moest veel energie steken in het verdedigen (stukken omspelen, een wankele pion dekken, etc). Blij met mijn overwinning en tevreden over mijn gespeelde spel, al duurde het dus wel heel lang voordat Rudney zijn koning omlegde.
Onze teamwinst was met dit resultaat binnen. Jos was toen nog bezig aan zijn laatste zetten. Ik heb niets mee gekregen van zijn partij en Jos er niet meer over kunnen polsen, maar aan het allerlaatste staartje van de partij (vrijpion) zag je dat Jos de winst ging binnenhalen. En dat deed hij dus ook. Eindresultaat ASA 2 - SMB 2: 1.5 - 4.5
Na drie gespeelde competitierondes staan we superieur op kop met 6 matchpunten en liefst 15.5 bordpunten. Heel goed, mede dankzij de voortreffelijke invallers. Volgende keer moeten we in januari tegen Mook, onze naaste belager op de ranglijst. Dat wordt een spannende match, we zien er naar uit.
Frans Drummen
Na publicatie van dit artikel stuurde Jos Aalberts nog zijn verhaal:
|
Voor deze match had ik online gezien dat Geert Stradmeijer dit seizoen ongeslagen was. Aangezien ik het afgelopen jaar geen sterke tegenstanders voor mijn neus heb gehad, had ik gevraagd of ik voor de verandering aan tafel 1 mocht schuiven.
Mijn partij begon rustig. Ik hield mezelf steevast aan de basisregel van het schaken: snel rokeren en stukken ontwikkelen. Geert besloot in zijn tijd om met zijn b2 paard op reis te gaan, bestemming onbekend. Het gevolg voor hem was dat zijn positie ietsjes onderontwikkeld raakte. Vanaf zet 15 besloot hij dat het tijd was voor een agressieve wending in zijn partij met 15... g5?, terwijl zijn stukken grotendeels nog in de startblokken stonden (zie diagram).
Mijn gevoel zei dat dit een duidelijke fout was, maar hoe ik zijn verzwakking op g5 kon aanvallen, was niet direct duidelijk. Het gevolg was dat er wat geschoven werd vanuit mijn kant zonder een helder idee of positioneel plan. Geert had niet veel tijd nodig om zijn stukken te coördineren, waarna ik het vrij lastig kreeg.
|
Stockfish geeft remise aan, maar tijdens de partij was ik daar allesbehalve zeker van. Na wat geschuif en enkele gemiste blunders van mijn kant kregen we een positie waarin Geert nog steeds voor remise of zelfs winst had kunnen spelen.
41... hxg3!, Zwart lijkt onstuitbaar. Na een lange analyse blijkt echter dat wit ook op een zijden draad loopt om remise te houden! In plaats van het winnende 41... hxg3! koos Geert echter voor de verliezende 41... Lf3?? Wit kan simpelweg de loper slaan en de pion op c5 snoepen met 42.Lxf3 gxf3 43.Tee7 Tf5 44.g4 Tf6 45.Rxc5 De doorgebroken c-pion bleek genoeg voor de winst te zijn.
|
|
|
| |
|
|