home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Zwaar gehavend SMB 3 verliest nipt van Meppel

zondag 11 maart 2007
Meppel-SMB
Peter van den Berg

Zaterdag 3 maart vertrokken we naar Meppel (Drenthe!) voor onze uitwedstrijd. De voortekenen waren niet goed. Twee van onze vaste spelers waren verhinderd en nog twee spelers werden opgeëist door het tweede. Toen op vrijdag ook nog een van de vier invallers afbelde zonk me de moed even in de schoenen. Gelukkig was Jan Bardie bereid in te vallen. Aangezien Meppel nog kampioenskansen heeft waren wij de underdog. We werden hartelijk ontvangen door onze tegenstanders in Meppel en de wedstrijd verliep in een prettige sfeer waarbij de uiteindelijke uitslag natuurlijk weer veel bedierf.
Voor Dennis is het een hele overgang naar de promotieklasse. Hij moet het niveau wel aankunnen, maar hij merkt op dit niveau natuurlijk hoe dodelijk een mindere zet kan zijn. Zo gaat hij iets te frivool met de opening om en komt vervolgens in een stelling waar nauwelijks nog iets te redden is. Als hij dit jaar ook echt als leerjaar beschouwt en zijn partijen goed analyseert dan gaat het volgend seizoen een stuk beter.
Jeroen verloor van Kees Hoogendijk. Nou is Kees een erg degelijke speler waar ik ook niet graag tegen zou spelen. Hij heeft meer dan honderd ratingpunten meer dan Jeroen, dus is het begrijpelijk als hij verliest. Daarbij komt nog dat Jeroen het op dit moment niet heeft. Er gaat te veel mis. Jeroen is wel fanatiek dus hij gaat wel weer zijn partijen winnen.
Van Jan Bardie begreep ik dat hij derde klasse landelijk heeft gespeeld. Hij is er echter een aantal jaren tussenuit geweest en dat ga je merken. Hij stond lange tijd zeker niet minder maar een dubieus stukoffer besliste de partij. Hij baalde daar achteraf stevig van, omdat hij ons team met zijn verlies benadeeld had. Ik dankte hem natuurlijk hartelijk voor zijn deelname en inzet maar vind zijn reactie natuurlijk wel prima. Je hoort achteraf stevig te balen als je verliest.


En dan mijn partij. De opening is allemaal theorie en ik denk vervolgens lang na over een stukoffer wat niet blijkt te deugen, dus dan maar iets anders. Snel verlies ik dan knullig de kwaliteit. Vervolgens denkt Gerard het makkelijk af te maken maar speelt iets te optimistisch. Gerard staat nagenoeg gewonnen. Rustig zijn stukken goed neerzetten en het kan niet meer mis gaan. Vol optimisme heeft hij reeds ….Pd4 gespeeld (zie diagram rechts). Dit waarschijnlijk in de veronderstelling dat er van alles dreigt. Hij dwingt me echter een zet te doen die de stelling volledig kantelt. Het vervolg van wit Pc3 betekent dat zwart een vol stuk verliest. De rest is techniek, alhoewel bleek dat ik de techniek niet helemaal goed beheers. Een mazzelpunt voor ons.

Wouter was aan bord twee heel rustig op zoek naar voordeel. In een soort egelstelling zette hij eerst zijn stukken goed neer, om zijn positie daarna vooral positioneel te versterken. In de diagram stellink links staat het materieel nog steeds gelijk. Je dient even goed te kijken om te kunnen zien hoe gewonnen de zwarte stelling wel staat. Zwart staat op het punt met de dame de witte stelling binnen te dringen.
Zwart vervolgt met 1….Dh6 2.h3 De3+ Het is beslist Er wordt nog gespeeld 3.Kf1 d3 4. Pd5 Qe2 5.Kg1. d2! Grappig 6. Pe7 Kh8 0-1

Jan Willem had weer een prachtige partij. Alles stond in naar elkaar toe. Ongelooflijk dat zulke partijen waarbij het gehele bord in brand staat nog remise worden. Dat was echter toch wat het uiteindelijk werd.
Bij de partij van Roy werd lange tijd de theorie gevolgd. Roy was bekend met de stelling (zie diagram rechts). Alwin vervolgt met 16.Lc4? waar 16.fxg4 geboden was. Na 16….Lh6+ 17.Le3 Lxe3 18.Dxe3 Dxc4 19.fxg4 Pxg4 ging Roy langzaam een prettig eindspel in wat hij foutloos uitschoof.

Richard Berendsen was deze middag met enige afstand de beste schaker. Vooraf hadden we Wouter aan Richard gekoppeld (Wouter durfde het wel aan) in de veronderstelling dat Richard op 2 zou zitten. Richard zat echter op een en dus voor Hans de ondankbare taak om Richard in bedwang te houden. Het werd de langste partij van de dag. Na een vanuit mijn idee redelijk gelijke stelling kwam vervolgens het paard van Hans helemaal aan de rand van het bord op de damevleugel te staan en kon daar ook niet straffeloos meer weg. Hans speelde dus met een stuk minder. Richard viel vervolgens aan op de koningsvleugel. Alle andere partijen waren afgelopen en het stond 3,5-3,5. Richard stond beter maar misschien kon Hans zijn stelling gesloten houden. Dichthouden van de stelling lukte echter steeds minder, maar wie weet wat er in tijdnood nog kon gebeuren. Het was toch hopen tegen beter weten in. In tijdnood ging het helemaal mis en kon Hans na lange en harde strijd zijn tegenstander de hand geven. Nipt verloren maar achteraf bekeken terecht. De volgende tegenstander is Wageningen.

1. Richard Berendsen - Hans Quint 1-0
2. B Davids - Wouter Dinjens 0-1
3. R Donker - Jan Willem Siebers 0,5-0.5
4. A Pauptit - Roy van de Hatert 0-1
5. G Pauptit -Peter van den Berg 0-1
6. R van den Berg-Dennis Jaheruddin 1-0
7. K Hoogendijk - Jeroen Lamboo 1-0
Meppel - SMB 3 4,5-3,5

wachtwoord vergeten?