home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Willy en Martine over het NK update!

zondag 3 juni 2007
Op deze plaats zal elke dag verslag worden gedaan van de verrichtingen van Willy Hendriks en Martine Middelveld bij het NK schaken in Hilversum. De meest recente bijdrage wordt onderaan de tekst toegevoegd.
Pieter van Groenestijn


Voorwoord, 11 juni
Extern was het afgelopen seizoen niet bepaald het beste seizoen uit de geschiedenis van onze vereniging. Maar gelukkig was er wel individueel succes. Willy Hendriks en Martine Middelveld waren hiervoor verantwoordelijk. Hoewel ze op dat moment nog niet konden beseffen dat dit zou resulteren in deelname aan het Nederlands Kampioenschap, dat van 16 tot en met 28 juni in Hilversum zal worden gehouden!

Willy Hendriks behaalde vorige zomer in Dieren bij het open NK een plaats die recht gaf op een barrage met Sipke Ernst en Erik van den Doel. Ondanks kranig verzet wist Willy deze driekamp niet te winnen. Grootmeester van den Doel trok zich echter terug voor het NK en de bond kon toen niet meer om onze eerste teamspeler heen. Willy vernam pas laat dat hij mee mocht doen en daarom is zijn voorbereiding, naar eigen zeggen, noodgedwongen bescheiden geweest. Hij geeft verder aan een beetje aan zijn openingen gewerkt te hebben, maar vooral uitgerust, in goede vorm en tactisch scherp aan de start te willen komen. Daarom heeft in zijn voorbereiding de nadruk op tactiek gelegen.

Onze eerste teamspelers beseft dat hij het zwaar gaat krijgen. Op de vraag naar zijn verwachtingen over het toernooi zegt hij: “Als nummer laatst op papier is natuurlijk elke eindklassering daarboven mooi meegenomen. Mijn verwachte score ligt rond 3,5 uit 11 en dat of iets meer lijkt me een heel aardig eindresultaat. Voor de eindzege wordt natuurlijk een tweestrijd tussen Sergei Tiviakov en Ivan Sokolov verwacht maar het zou me niet verbazen als ook Daniël Stellwagen zich in de strijd om de titel kan mengen”.

Ook Martine kreeg een wildcard bij het NK, omdat er een plaats vrijkwam. Zij verdiende haar uitverkiezing met name door het op zeer overtuigende wijze behalen van de titel bij NK voor dames tot 20 jaar. De youngster uit SMB 2 zal voorafgaande aan het toernooi haar openingen nog wat bijslijpen. Ook zegt zij elke dag te trainingen op tactiek. Tijdens het toernooi zal de voorbereiding meer tegenstander specifiek worden, want pas na de loting weet ze hoe de kleurverdeling is. Martine over haar verwachtingen: “Ik denk dat Peng bij de vrouwen kampioen gaat worden. Maar verwachtingen voor mezelf, ik weet niet precies. Hoop wel paar punten te pakken! En ik weet zeker dat ik er heel veel ga leren en dat vind ik ook wel belangrijk”.

Het toernooi is te volgen via de website van het toernooi

Daarnaast zal ik trachten elke speeldag op de website van SMB (kort)na de speelronde, verslag te doen van het NK met de nadruk op de partijen van onze twee helden. Martine zal mogelijk over haar ervaringen berichten via het gastenboek.

Willy en Martine heel veel succes!


De loting, 15 juni
Vandaag vond in Hilversum de loting plaats van het NK. Met name voor de toppers een belangrijk moment wat zij hebben tegen direkte concurrenten toch wel graag wit. Sokolov lootte nummer 1 en heeft daarmee een keertje vaker wit dan zwart. De andere favoriet bij het NK algemeen heeft een keer vaker zwart, maar heeft in de onderlinge ontmoeting, die in de laatste ronde plaatsvindt, het voordeel van de voorzet.
Over de vraag wat een gunstige loting is kun je van mening verschillen. Als je vanuit een underdog positie start lijkt het mij in ieder geval fijn om niet in het begin achter elkaar een aantal kanonnen op het programma te hebben staan (met de reeele kans om bijvoorbeeld met 0 uit 4 te starten).
Willy heeft wat dat betreft prima geloot, want pas in ronde 9 en 10 treft hij Tiviakov en Sokolov. Laatsgenoemde is van de top 5 van de plaatsingslijst de enige die wit heeft tegen onze clubgenoot.
Martine begint met wit tegen de als tweede geplaatste Bianca Muhren, daarna treft ze met Dona Schut en Laura Bensdorp twee dames die qua rating wat dichter in haar buurt staan. Ik denk dat Martine tevreden is over de loting, want ze heeft 1 keertje vaker wit en dit voordeel tegen de top 4 op rating.


Willy verliest eerste partij, 16 juni
Willy Hendriks heeft het vandaag met zwart niet kunnen bolwerken tegen grootmeester Jan Smeets (rating 2552). De partij is terug te vinden op de toernooisite (zie link hierboven) en in het dagverslag wordt de partij behandeld, zie daarvoor deze link. Toch wil ik hierbij nog wat extra opmerkingen maken over het partij verloop in de fase voor de eerste diagram in genoemd verslag.

In een Siciliaanse opening reageert Willly zeer adequaat met 10..., a5! en komt zo in een stelling die volgens de huidige stand van zaken zeer goed speelbaar is voor zwart. De alternatieven (Le6, Ld7, a6 en Da5) zijn allen al eens geprobeerd, maar bleken toch minder goed. Mogelijk is Jan Smeets hier bewust op ingegaan, om Willy te kunnnen verrassen met 11. Td1. Normaal wordt hier 0-0 gespeeld, waarna zwart 11..,a4 speelt. Een analyse met Fritz9 leert dat wit steeds ietje prettiger staat. Passief afwachten is natuurlijk nooit goed, tegen zo'n sterke speler, maar 20....,f5 lijkt niet zo goed. Mogelijk is Tc8 hier beter. De manouvre met Lb2 en La3 lijkt ook niet zo gelukkig. Wat het niet mogelijk om 24....,f4 te spelen?. Op zet 29 kan wit Te6 spelen in plaats van Te3. Het idee daarvan is om eventueel Th6 te kunnen spelen en zo op de zwakke h-pion te drukken.

Morgen speelt Willy tegen oud clubgenoot Friso Nijboer, die een modelpartij won van Ruud Janssen. Martine komt pas maandag voor het eerst in actie dit toernooi, aangezien de dames twee ronden minder spelen.

Willy speelt remise tegen Friso Nijboer, 17 juni
Zojuist heeft Willy remise gespeeld tegen de als vierde geplaatste grootmeester Friso Nijboer. Gezien het partij verloop moet je zeggen dat Friso onze topspeler op remise heeft gehouden.
De opening verliep eigenlijk verrassend goed voor onze man. Hij speelde gewoontegetrouw het op het oog onschuldige loperspel. Dit moet voor Nijboer geen verrassinng geweest zijn, maar toch liet hij in de opening een steekje vallen. Na loperruil op d7 kon Willy een paard op f5 krijgen en stond toen duidelijk beter. Nadere analyses zullen moeten leren waar hij eventueel kansen heeft laten liggen, maar zeker is dat Nijboer de tijdnoodfase erg sterk speelde. Na zet 29 had Friso nog 2 min 29 en Willy nog 24 minuten om de tijdcontrole (zet 40) te halen. Ik kan het niet laten een poging te doen het witte spel te verbeteren. In plaats van 33. Df3 had wit met 33. Dxf7, Txf7 36 Pe6 een pion kunnen winnen. Ik vraag mij af wat daar op tegen is. Maar goed, ik speel dan ook geen NK.........

Hoe dan ook is nu het eerste halfje binnen en dat smaakt natuurlijk naar meer. Morgen speelt Willy met zwart tegen Martijn Dambacher en komt Martine in actie. Mis het niet!

1,5 uit 2 op derde dag van NK!, 18 juni
De SMB- Kemphanen hebben vandaag beide een fantastisch resultaat behaald op het NK. Willy werd na de opening ver teruggedrongen en kon alleen maar reageren op hoe tegenstander Dambacher zijn stelling versterkte. Gelukkig tast de Limburger in zeer fraaie stelling meerdere keren mis. In de tijdnoodfase werd de stelling van Willy steeds minder slecht en toen hij beter zou komen te staan liet wit zich opeens matzetten! Martine kreeg tegen Bianca Muhren, in het bezit van 300 elopunten meer, een gewonnen stelling, maar kon helaas de winstweg niet vinden met remise als resultaat. Zij zal met gemengde gevoelens op haar partij terugkijken.
Willy werd in de opening behoorlijk weggedrukt en Fritz 9 gaf na 13 zetten wit al een voordeel van ongeveer 1 pion. Er volgende een manouvreerfase, waarbij onze Didammer met 27....., c4 een pion offerde om niet overlopen te worden. Zeer verrassend vond ik 31. Df2 want wat is er in hemelsnaam tegen 31. Pxd6? Niets, zo blijkt ook uit het dagverslag op de website. Ook over 33. e5 heb ik mijn twijfels. Wit kan altijd tot deze opstoot komen en doet er verstandig aan om eerst zijn stukken wat beter neer te zetten, bijvoorbeeld met De2 of Da2. Na 38....Dd5 staat zwart, voor het eertst in de partij, niet slechter meer (pion d6 is zwak).
Martine speelde met 12. Pg5 de eerste enigszins afwijkende zet. Meestal wordt hier 12. d5 of 12. dxc5 gespeeld. In de de stelling na 15. Lxd5 moet zwart Tad8 spelen (of desnoods Le7). Bianca speelde echter Le5? en toen was Martine er als de kippen bij met 16. Dh5! De Lentse speelde tot aan de tijdcontrole uitstekend, hoewel ze op zet 35 met Tb5 of Ke2 de zwarte koning wat meer had kunnen afhouden. Na de 40e zet werd helaas een paar keer de winst gemist. Op zet 41 was Te6 of Tf6+ aangewezen, om de koning weg te houden. Op zowel zet 44 als 45 had Td8 gewonnen. Bijvoorbeeld: 44. Td8, Pf4 45.c5,Pe6 46.c6 wint en zet later wint een dergelijke variant: 45. Td8!, Pe6 46.c6, Pxd8 (46...pc7 47 Td7) 47. c7 met winst.
Willy speelt morgen met wit tegen koploper Erwin L'ami en Martine heeft zwart tegen de als negende geplaatste Dona Schut.

Martine wint, Willy verliest, 19 juni
Willy heeft vandaag na een vrij lange partij verloren van koploper Erwin L'ami (GM, 2617). Laatstgenoemde had een prima dag, omdat slechts Daniel Stellwagen in zijn spoor wist te blijven. Martine had met zwart, na dubieus openingsspel van Dona Schut, aan 18 zetten genoeg om een punt te kunnen bijtekenen.
Zoals te verwachten viel, koos Willy weer voor zijn geliefkoosde loperspel. Ten opzichte van de partij tegen Friso Nijboer week hj op zet 7 af met direkt Lb3 (in plaats van h3). In het vervolg koos hij ervoor om nu eerst te rokeren en daarna pas de standaardmanouvre Pf1-Pg3 uit te voeren. Waarom dat tegen deze opstelling beter is, moeten we na het toernooi maar eens aan onze expert vragen. In ieder geval kwam hij weer iets beter uit de opening en dat is tegen een grootmeester natuurlijk nooit weg. Willy kwam zelfs een pion voor, maar dat had op zich niet zoveel waarde, aangezien zwart meer ruimte had voor zijn lichte stukken. Op de 35 zet geeft Fritz als verbetering voor Txc3 35.De3 met als mogelijk vervolg: 35....,Db2 36.De1,Te8 37.Dd2, Dxd2 38. Pxd2,Pxb1 39. Pxb1 met gelijk spel. In het vervolg krijgt Willy het steeds lastiger. Na het zeer sterkte 59...,Pe1 wordt onder opoffering van een pion de witte dame buitenspel gezet en daarna rest een moeilijk te verdedigen stelling. Met 63. Ka2 was dat misschien nog te doen geweest: 63...,Dxg3 64.Dg5,Df2+ 65.Kb3,Dc2+ 66.Kb4,Dd2+ 67.Kc4 zie ik niet hoe wit mat zou moeten gaan.
Bij Martine kwam een Aljerchin-Chatard op het bord. Het partijverloop riep nogal wat discussie op, bij het welbekende forum op www.utrechtschaak.nl. Zeker is in ieder geval dat wit met 7 Pf3 niet handelt in de geest van de opening. 7.Ld3 of 7. Dg4 is in die stelling aangewezen. De stelling na 9..c5 is zelfs al een keer op het bord geweest in de Duitse competitie in het seizoen 98-99 in de Oberliga speelden Buelow (2300) tegen Krause (2240) en dat ging zo verder: 10.dxc5, Pc6 11.De2, Lxc5 12.0-0-0, Ld7 13.h5,Da5 14.h6,g6 15.Pe5,Pd4 16. Dd2 en wit won uiteindelijk. Wit speelde 11. Pg5 en daarna kwam zwart steeds beter te staan. Na 13....,Db6 staat zwart eigenlijk al zo goed als gewonnen. Het vervolg spreekt eigenlijk voor zich. Ik merk nog op dat ook 15. Dg3 wit niets oplevert: 15..,Txg6 16. Pf7+, Kh7.
Morgen is er een rustdag. Ik zal dan kort terugblikken op het toernooi tot nu toe en natuurlijk vooruitkijken naar wat onze titanen nog te wachten staat!

terugblikken en vooruitkijken (1), 20 juni
Vandaag hebben onze helden kunnen genieten van een rustdag. Zowel Willy als Martine scoren tot nu toe boven hun (rating)verwachting en lijken goed in het toernooi te zitten. Hoewel het, zeker bij Martine omdat ze pas twee partijen heeft gespeeld, nog wat vroeg is voor conclusies.
Bij Willy had er in zijn twee witpartijen mogelijk iets meer ingezeten, maar dat werd met het punt tegen Dambacher ruim gecompenseerd. Met zwart is het tegen deze zware tegenstanders een lastig verhaal. Tot de volgende rustdag, aanstaande maandag, heeft Willy maar liefst 3 keer zwart een niet zo geruststellende gedachte wellicht. Daar tegenover staat dat zijn drie tegenstanders in deze partijen tot nu toe een stroef toernooi draaien, sterker nog ze hebben nog geen partij gewonnen! Aangezien Willy vrij veel speelt leek het mij interessant om eens in mijn database te kijken of hij de komende tegenstanders al eens eerder trof. Alleen bij zijn tegenstander van morgen, Spoelman, is dat voor zover ik kan nagaan niet het geval. Tegen van der Wiel verloor Willy, toen ook met wit, de enige onderlinge ontmoeting in de KNSB competitie in 2001. Ruud Janssen trof hij eerder twee keer met zwart. In beide gevallen was dat in Dieren (1998 en 2002) met wit en was het resultaat een puntendeling. Tegen Manuel Bosboom werd 4 keer eerder gespeeld (de laatste keer in 2004) met drie halfjes als resultaat. Opmerkelijk genoeg had hij in al die partijen, evenals aanstaande zondag, zwart.
Martine staat er met 1,5 uit 2 natuurlijk goed voor. In haar eerste partij had er meer ingezeten, maar remise tegen Bianca Muhren is natuurlijk een prima resultaat. Haar tweede partij heeft veel stof doen opwaaien. Ook Bram, over het algemeen toch niet het toonbeeld van negativisme, reageerde in ons gastenboek niet al te enthousiast op 6....,0-0. Ik ben het eens gaan nazoeken en wat blijkt? GM Gurevich speelde het in 1997 twee keer met zwart tegen collega grootmeesters en behaalde in beide gevallen remise en GM Gleizerov behaalde met zwart in 2003-2004 tegen een gemiddelde tegenstand van 2460 maar liefst 4 uit 4 met deze zet. En in geen van de gevallen was het zo dat ze eerst, na de opening, verloren kwamen te staan. Ook ik vind de zet er vreemd uitzien, maar het blijkt (toch) speelbaar. Martine treft de komende ronden de gezusters Bensdorp beide met wit en heeft zwart tegen Arlette van Weersel en Pauline van Nies. Voor zover ik kan nagaan heeft ze alleen tegen laatstgenoemde eerder gespeeld. Dat was vrij recent: bij het laatste NK meisjes werd met een solide remise de basis gelegd voor de titel. Ook nu speelt Martine weer met de zwarte poppetjes.
Ook de komende dagen zal ik weer verslag doen van de verrichtingen van Martine en Willy. De bijdragen zullen donderdag tot en met zondag mogelijk later op de website verschijnen dan u gewend bent.

Willy speelt remise, nederlaag voor Martine 21 juni
Vandaag heeft Willy een halfje aan zijn totaal kunnen toevoegen. Martine moest voor het eerst dit toernooi in het stof bijten.
Vandaag heb ik de perschef van het NK de kans gegeven zijn verslag eerder op de website te zetten dan ik mijn verhaal hier. Het voordeel is dat ik er mooi op kan reageren. We zullen zien dat Laura Bensdorp meer dan een angstig moment moet hebben gekend. Martine speelt vaak erg goed tegen het Hollands en ook dit keer kwam ze uitstekend uit de opening. Zwart week als eerste af van de gebaande paden met 13..., f4 (normaal is Dg6). Op zet 15 had Martine beter Pce2 kunnen spelen met het idee Pf4 en beide knollen knipogen naar veld e6. Ook de variant 15...,fxg3 16.fxg3,Pg4 17. Dd2 is nog beter voor wit dan het partij verloop al was. Lars Kurstjens wees mij erop dat op zet 24 ook goede zaken gedaan hadden kunnen worden met het winnende Dd3!. Er kan dan volgen: 23...,d5 24.cxd5,cxd5 26. Lxf6. In de tijdnoodfase tenslotte was winst mogelijk geweest met: 37. Tf7! (in plaats van Txf8). 37...,Txf7 38.exf7+, Dxf7 en 39 De4 met dubbele aanval op toren en paard. Erg jammer dit en hopelijk zet Martine zich er snel overheen want morgen wacht Pauline van Nies!
Willy kwam, voor het eerst dit toernooi, met zwart niet in de problemen, nadat tegenstander Spoelman had gekozen voor de Kalashnikov variant van het Siciliaans. Na 21 zetten stond hij zelfs een tikje beter. Morgen heeft hij wit tegen van der Wiel, die tot nu toe louter remises heeft weten te noteren.

Willy en Martine scoren beide een (vrij) soepele remise, 22 juni
Zowel Martine als Willy hebben vandaag een halfje aan hun totaal weten toe te voegen. Voor beide geldt dat ze niet (of nauwelijks) in de problemen zijn geweest.
Willy kreeg voor het eerst dit toernooi met wit Siciliaans op het bord. Ook nu koos hij stijlgetrouw voor een rustige opzet. Op zet 6 wordt meestal Pe5 gespeeld. Deze zet was ook het belangrijkste alternatief op zet 8. Gedurende de hele partij is het evenwicht niet echt verbroken geweest en als er niet meer inzit, dan moet je gewoon genoegen nemen met remise. In de stand komt Willy daarmee na 6 ronden, waarin 2,5 punt werd gescoord, op een gedeeld 8e plaats met zijn tegenstander van vandaag John van der Wiel. Vergeet niet dat Willy als 12 en laatste geplaatst is!
Bij Martine gebeurde er wat meer. Tegenstandster Pauline van Nies, ging eigenlijk met 7.Pf3 al lichtjes in de fout. De theorie schrijft hier 7. Pge2 voor en dan is een mogelijk vervolg: 8...,dxc4 8.Lxc4,Pbd7 9. 0-0, Pb6 10. Lb3,c6. Martine profiteert optimaal door 8..Lg4 te spelen waarna zwart zeker niet minder staat. Vlak voor de tijdcontrole, vanaf zet 35, komt wit echter steeds beter te staan en mist zij met 40.Pf7+, Kg8 41Pg5,Kh8 42. Lxa5 een kans. Direct na de tijdcontrole is het evenwicht herstelt en is remise een logische uitslag. Ook Martine scoort met haar 2 uit 4 tot nu toe boven verwachting. Morgen treft Willy Ruud Janssen met zwart en speelt Martine met wit tegen Marlies Bensdorp.

Martine verliest, Willy speelt remise, 23 juni
Willy bereikte vandaag met zwart weer een puntendeling en het uitzicht op zijn doel van 3,5 punt lijkt daarmee ruim voor het einde van het toernooi binnen handbereik gekomen. Martine verloor van Marlies Bensdorp en zal nu moeten proberen veerkracht te tonen.
De opening bij Willy leek veel op die van zijn verliespartij uit de eerste ronde. Na 13...,a4 kan wit geen 14.Pxa4 spelen, omdat zwart dan na 14...,Da5+ (zwarte dame knipoogt naar de loper op g5) gevolgd door Pxe4 de pion met rente terugwint. Op de 40e zet speelt wit Th6+ en dat is niet zo'n best schaakje. Hij had beter in kunnen gaan op de volgende variant: 40.b4,Td1 41.b5,Kd7 42.c5,Ta1. Vanaf dit moment in de partij is zwart aan het roer. Op zet 45 mist onze clubgenoot de winst: 45..,g3 was aangewezen. In het vervolg dringt zwart hard aan, maar blijft wit ternauwernood overeind.
Martine wijkt met 7. Te1 af van het gerbuikelijke Lg5. Dit is echter een detail. Pas met Pe5 gaat het mis: een beter idee lijkt Pc1-d3-e5. Ook 16.Tac1 lijkt beter dan het gespeelde 16.Pf3. Zwart grijpt vervolgens met 17...,a3 het initiatief en laat niet meer los.
Morgen hebben beide zwart, laten we er weer het beste van hopen!

Verlies voor zowel Willy als Martine, 24 juni
Vandaag hebben zowel Willy als Martine een vlotte nederlaag moeten incasseren. Het was voor het eerst dit toernooi dat beide op dezelfde dag verloren. De wijze waarop dit gebeurde was vrij pijnlijk. Willy kreeg geen voet tussen de deur bij de onregelmatige opening van Manuel Bosboom. Misschien was het raadzamer om 7...,Lc7 te spelen in plaats van e4. In ieder geval lijkt het beter om op zet 12 direkt d5 te spelen: 13. cxd5,Lg4 met het plan om Pd6 te spelen. In het vervolg komt onze clubgenoot er niet meer aan te pas.
Martine kreeg het Konings Indisch in de voorhand te bestrijden. Op de 9e zet zijn b5, b6 of Dc7 de meest gangbare alternatieven. Op de 17e zet was ...,b4 een alternatief geweest. Er leek niets aan de hand, totdat Martine met 20...,Lxe5?? grondig de mist in ging. Waarschijnlijk had ze 22. Pg4 gemist.
Morgen is er een rustdag. Ik zal dan weer kort terugblikken en vooruitkijken naar de 3 ronden die nog komen gaan. Het worden nog drie loodzware opgaven voor Martine en Willy, maar daarover morgen meer.

terugblikken en vooruitkijken (2), 25 juni
Vandaag is er in Hilversum niet geschaakt. Sinds de vorige rustdag heeft Willy 3 remise behaalt in 4 partijen, Martine wist ook een remise uit het vuur te slepen. Daarmee hebben onze spelers tot nu toe nagenoeg de score die op basis van de rating verwacht mocht worden. En hoewel het de laatste ronden wat moeizamer gaat, kunnen we ondanks een een slechte dag gisteren, spreken van goede prestaties.
Willy heeft nog drie toppers op zijn programma staan. Tegen achtereenvolgens Tiviakov, Sokolov en Stellwagen is elk halfje meegenomen. Willy heeft nog wel twee keer wit. Morgen wacht eerst een witbeurt tegen Tiviakov waartegen de onderlinge score 1-1 is, na een winstpartij bij het Open NK te Dieren in 2001 en een verloren partij tijdens hetzelfde toernooi 5 jaar later. Beide keren had Willy overigens zwart. Ook tegen Sokolov speelde Willy al eerder al moeten we daarvoor meer dan 10 jaar terug: in 1995 verloor onze clubgenoot in de KNSB competitie.
Martine krijgt het achtereenvolgens aan de stok met Hamelink, de ongenaakbare Peng en Otten. Op papier moet er tegen laatstgenoemde iets mogelijk zijn, tegen de eerste twee heeft Martine het voordeel van de voorzet.

Dubbel verlies, 26 juni
Helaas is er vandaag weer slecht nieuws van het mediapark: onze clubgenoten verloren beide jammerlijk. Martine dacht met een stukoffer toe te kunnen slaan, maar dit bleek incorrect te zijn waarna ze direkt opgaf. Willy stond lange tijd goed tegen Tiviakov. Dat kan ook bijna niet anders als je gezonde zetten blijft doen tegen iemand die Skandinavisch speelt. Toen het tijd werd om te oogsten ging het echter ook hier mis.
Martine kwam wederom goed uit de (dit keer Slavische) opening. 7...,b5 ziet er vreemd uit, e6 of Da5 lijkt mij meer toe the point. Na 13.e4! is het duidelijk dat wit, dankzij wat ruimte overwicht, wat beter staat. 15. Kh1 begrijp ik niet goed, en lijkt het voordeel te verspelen. Zwart gaat op haar beurt de fout in met 23..Tc8? Beter is slaan op d3 en dan Dc8 of direct deze zet. 24. Pe5! is een logische en zeer sterke zet. Op zet 26 begaat Martine een blunder met het paardoffer op f7. Erg goed lijkt mij f4, waarna Pd6 logisch lijkt. Wit kan dan kiezen uit de volgende plannen: a) Lf3 en Dg2 om de druk op c6 op te voeren, b) Tf1 om f5 door te drukken c) een combinatie van a en b. Wat wit ook kiest groot voordeel ligt in het verschiet.
Ook Willy behandelde de opening goed. Hij bewijst eigenlijk met gezonde zetten dat het Skandinavisch niet voor niets een twijfelachtige reputatie heeft. 20. Pe5 is niet echt slecht, maar Dd3 en dan Pe5 lijkt mij toch iets beter. Fritz 9 geeft een zet later 21 Te3,Lb4 22. Ld4,Le7 Pxc6,Dxc6 en 24 Dg3 met duidelijk voordeel voor wit. Daarna mist wit 2 gouden kansen. Op zet 28 kan volgen: 28. Txf6!, gxf6 29 Dh6,Txd3 30. Dxf6,Df8 31.Pxd3 met pionwinst. Een laatste uitstekende kans lijkt mij 31. Txf7,Lxf7,Txf7 dat wint toch voor wit? Na het gespeelde Tg4 trekt zwart met f5! de partij naar zich toe.

Martine verliest van kampioen, Willy maakt remsie tegen Sokolov, 27 juni
Martine heeft het vandaag niet kunnen bolwerken tegen Peng. Laatstgenoemde verdedigde hiermee haar titel met succes. Willy kwam met nog 1 ronde te gaan op zijn beoogde 3,5 punt door met zwart knap remise te maken tegen grootmeester Sokolov! Ook dit keer lagen de problemen van Martine niet in de opening. Na 14 zetten is de stelling in evenwicht. Ze verzuimt dan echter de verdwaalde toren op a3 in het spel te brengen door middel van Taa2 gevolgd door Tab2. Een manouvre die 2 zetten later ook nog mogelijk was geweest. In het vervolg krijgt Martine nog een laatste kans om het nadeel binnen de perken te houden: 30.Dg2!, De6 31.Pe3,fxe5 32.Dxd5,Dxd5 33.Pxd5,exd4 34.cxd4.
Willy staat na 20 zetten vrij passief, maar gelukkig tast Sokolov mis met 21.Ph4? Betere zetten waren voor handen: De2 of c4 bijvoorbeeld. Na de tekstzet komt zwart beter te staan. Merk op dat 31.Txc5 niet werkt, want dan volgt Db4! Op zet 32 heeft zwart het volgende alternatief: 32...,Td2 33.Df1,Dxa4 34.f5,Pd5. Aardig is nog om te vermelden dat wit geen 38.Dxg5 kan doen vanwege Txe5 met winst (na 39.Txe5 haalt zwart middels Da1+ de toren terug met gewonnen eindspel)!
Morgen kan Willy een sleutelrol spelen in strijd om de titel. Hij speelt dan met wit tegen medekoploper Stellwagen, waarvan hij voor het toernooi voorspelde dat die mee zou gaan doen om de titel. Wat een inzicht! Martine gaat morgen proberen het toernooi op een positieve manier af te sluiten. Tegen Otten zou dat mogelijk moeten zijn.

Martine en Willy sluiten positief af met remise, 28 juni
Willy en Martine kwamen vandaag beide tot een puntendeling. Hiermee kunnen beide SMB-ers terugkijken op een goed NK.
Willy wist de ogen van heel Schakend Nederland op zich gericht. Hij speelde vandaag tegen medekoploper Stellwagen en de verwachting was dat de andere koploper Tiviakov in ieder geval niet zou winnen van Sokolov. Dat laatste was inderdaad het geval (het werd remise). Dit betekende dat Stellwagen remise moest spelen tegen Willy om een barrage af te dwingen en moest winnen om de titel te pakken. Winst heeft er echter voor Stellwagen geen moment ingezeten. Onze man kreeg vanuit de opening een prettige stelling. De stukken werden rustig richting zwarte koning gedirigeerd. Mogelijk was 17 of 18. Dg4 meer to de point. In de analyse bleek dat beide spelers 26...,h5 verwierpen. Willy vanwege 27.Pxe4,hxg4 27.Pef6+ en Daniel vanwege het bepaald ook niet kinderachtige 27. Df5 (d5 hangt en op g6 volgt weer Pxe4). Op zet 34,35 en 37 had Willy mogelijk met f4! een betere winstpoging kunnen doen. Na 37...,Tf7 was misschien 38. Pd1 nog een winstpoging geweest. Een laatste kans op de overwinning was mogelijk 47. Pe2 met als mogelijk vervolg: 47...,Lf5. 48. Pf4,Kb5 49. Pcd5, h5 50. Pe3.
Martine toonde vandaag een goede mentaliteit door tot op het gaatje te gaan tegen Otten. Een partij van maar liefst 90 zetten, waarbij bijna de hele tijd sprake was van evenwicht. Op zet 13 had Martine een interessant alternatief in 13..Lxc5 14. dxc5, Pe4. 29...,Te4 springt in het oog maar levert "slechts" een pion op en het is zeer de vraag of het wint: 29...,Te4 30. Dc7,Tde8 31.Lc5,Txg4 32. Dxd6,Dxd6 33.Lxd6,Txe2 34.Tc8+,Le8. Tot slot lijkt mij 49.., Tde8 een versterking op het gespeelde Te4.
Het toernooi zit erop! Willy heeft met 4 uit 11 in dit veld iets boven verwachting gescoord. Martine heeft met 2,5 punt ook aan de ratingverwachting voldaan. Tijd eigenlijk om beide spelers zelf aan het woord te laten. Ik zal dan ook proberen van beide een reactie te krijgen op hun bevindingen. Die zal ik dan zo snel mogelijk hier plaatsen.

Martine en Willy over het NK, update 3 juli
Na alle bespiegelingen in de dagverslagen is natuurlijk leuk om te weten hoe Willy en Martine het NK zelf ervaren hebben. Elders op onze website kunt u het interview met Martine lezen dat in de De Gelderlander van 29 juni is gepubliceerd. Zie hiervoor interview in De Gelderlander.
Willy over zijn ervaringen: Ik ben zeker wel tevreden. Vooral over het feit dat ik tegen de vijf toppers (2600+) allemaal heel goed heb gestaan. Jammer dat ik daar maar 1,5 punt aan over gehouden heb. Maar als ze slecht staan vallen ze helaas niet vanzelf om, integendeel. Daarbij had ik een paar keer te weinig tijd over.
Over het algemeen heb ik heel aardig gespeeld, alleen tegen Smeets en vooral tegen Bosboom was het beneden peil. Mijn openingen waren redelijk op orde en mijn voorbereiding pakte meestal goed uit. Meestal bereidde ik 's avonds een uurtje en 's ochtends twee uurtjes voor. Met nog een flinke wandeling voor de partij was daarmee de dag wel gevuld.
Zo'n NK is toch wel een belevenis, mede door de vele aandacht. Als nummer laatst op papier ga je zo'n toernooi wel met enig beven in dus mijn negende plaats is niet onaardig. Maar gezien de gemiste kansen had er zelfs meer ingezeten.

Martine berichtte mij: Ik denk dat opluchting overheerst omdat ik blij ben dat het erop zit. Ik heb het namelijk ervaren als zwaar toernooi en was op het einde moe. Ik ben over het algemeen wel tevreden, de openingen kwam ik bijna elke keer goed uit en dat vond ik al een hele kunst. Wat ging er minder? Ik was gewoon niet scherp! Veel opgelegde kansen gemist en daar baal ik wel een beetje van, maar ik heb veel geleerd op dit toernooi en daar ging ik voor.
Ik vond het heel leuk om zolang bezig te zijn met het toernooi, partij spelen, analyseren en van te voren de voorbereiding.Het grote verschil met het jeugdtoernooi: - de tegenstand is sterker, het is veel serieuzer (er wordt onder de partij niet veel gepraat), en nu veel meer nullen ;).

Mooi om te vernemen dat onze beide NK-gangers tevreden zijn! Tot zover de berichtgeving over het NK.

wachtwoord vergeten?