home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Martine Middelveld blij met haar oogst

vrijdag 29 juni 2007
Martine Middelveld heeft op de valreep een half puntje meegepakt op het NK schaken in Hilversum. De 18 - jarige speelster uit Lent had gisteren in de slotronde kansen tegen Colleen Otten, maar vond geen winstweg.

De puntendeling leverde de debutante een negende plaats in het eindklassement op met een totale oogst van 2½ punt. Met die score voldeed Middelveld precies aan haar eigen verwachtingen. " Ik ben vooral over mijn spel heel tevreden. Het was veel beter dan in mei toen ik Nederlands meisjeskampioen werd. Zeker in het begin van het toernooi heb ik goed gespeeld", zo keek Middelveld terug.

De studente criminologie viel na een goede start van 1½ punt uit de eerste twee partijen ver terug. "Ik werd ziek. Daardoor sliep ik slecht en was ik een aantal dagen heel moe. Ik gaf in die fase twee keer zo maar materiaal weg", had Middelveld een excuus voor haar mindere partijen. "Ik heb echter ook in enkele partijen kansen gemist. Ik heb daar geen verklaring voor. Het is, denk ik, toch een gebrek aan scherpte."

Middelveld won één partij, speelde drie keer remise en verloor vijfmaal. Ondermeer van Zhaoqin Peng, die voor de achtste keer op rij en voor de negende keer in totaal de nationale titel naar zich toetrok. De Rotterdamse sloeg ditmaal een gat van maar liefst twee punten met directe achtervolger Desiree Hamelink. Peng scoorde acht punten en verspeelde slechts twee halve punten.

Wat een contrast met Middelveld, die het NK via de achterdeur binnenkwam. Ze had zich niet geplaatst, maar kreeg na enkele afzeggingen dankzij de meisjestitel een wildcard van de schaakbond. De studente kwam daardoor een beetje in tijdnood, want er wachtte deze week ook nog een tentamen. " Die was gepland op de rustdag. Maar doordat ik ziek werd, heb ik nu een herkansing in augustus."

Middelveld moest dus in de aanloop naar haar eerste NK de aandacht verdelen over studie en schaken. "Dat was best zwaar. Door het schaken mis ik toch best vaak colleges en dan kost de studie meer energie."

Overigens is dat voor Middelveld geen reden om minder te gaan schaken. "Eind juli speel ik het Open NK in Dieren en in oktober het sterke toernooi in Hoogeveen. Een maand daarna ga ik naar Turkije voor het WK voor meisjes tot en met 18 jaar."

(De Gelderlander)

wachtwoord vergeten?