home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Willy Hendriks na 23 jaar weg bij SMB

woensdag 11 juli 2007
De Arnhemse schaakvereniging De Toren heeft grote plannen. De derdeklasser wil in de komende jaren doorstoten naar het hoogste niveau van Nederland. De eerste aanzet daartoe is het binnenhalen van Willy Hendriks, die overkomt van het Nijmeegse SMB

Hendriks, kopman van SMB, verhuist na een lidmaatschap van 23 jaar naar De Toren. Bij die Arnhemse schaakvereniging wordt de 41-jarige schaker uit Didam behalve speler ook (betaald) trainer van het eerste team.

"Dat is wat ik ambieer", aldus Hendriks, die vorige maand als debutant achtste werd op het NK schaken. "Bij De Toren gebeurt veel. De jeugdafdeling is een van de sterkste van het land, de club groeit snel en heeft veel ambitie. SMB zit in een wat mindere periode, ook qua activiteiten. In vergelijking met SMB is De Toren een bruisende club."

Met SMB degradeerde Hendriks afgelopen seizoen uit de meesterklasse, het hoogste clubniveau in Nederland, naar de eerste klasse. De nieuwe vereniging van Hendriks speelt in de derde klasse. "Dat is inderdaad behoorlijk inleveren", zegt Hendriks, die bij SMB 21 seizoenen onafgebroken in het eerste team zat. "Het is wel een beetje opmerkelijk dat iemand die meedoet aan het Nederlands kampioenschap in de derde klasse gaat schaken, maar het is wel vaker gebeurd in Nederland."

Michel Teunissen, technisch directeur van De Toren, is verguld met de komst van Hendriks. De Didammer heeft voor vijf jaar getekend in Arnhem en dat is niet voor niets. Teunissen: "Uiteindelijk is het ons doel in de hoogste klasse van Nederland uit te komen. Ik wil niet zeggen dat dat in vijf jaar moet gebeuren. Dat kunnen er ook zes of zeven zijn. We willen het stapsgewijs doen, op een heel verantwoorde manier. We willen spelers niet gaan betalen. Maar we willen zo hoog mogelijk spelen, zodat het onze jeugdspelers aanspreekt om bij De Toren te blijven. In dat verhaal is Willy een heel belangrijke persoon."

Het streven van de clubleiding wordt gevoed door het gevaar dat zelf opgeleide talenten naar andere clubs verkassen. "We willen dat enkele talenten van ons over een jaar of twee de taken kunnen overnemen. Het is niet de bedoeling van onze sterke jeugdafdeling, dat we ze opleiden en dat ze vervolgens naar andere clubs gaan. Dat gevaar bestaat als ons eerste team niet op een hoog niveau speelt."

Teunissen verwacht dat De Toren op korte termijn nog een speler zal aantrekken.

SMB ziet naast Hendriks ook Robin Swinkels vertrekken. De achttienjarige Brabander boekte afgelopen seizoen enorme vooruitgang en wil graag meesterklasse blijven spelen. Dat gaat hij doen bij Utrecht, een team dat bijna volledig uit jeugdig talent bestaat.

Het is nog niet bekend of SMB nieuwe spelers gaat zoeken of de opengevallen plaatsen uit eigen gelederen op gaat vullen.

(De Gelderlander)

wachtwoord vergeten?