Uit de koker 5

maandag 17 september 2007
Nu dan Pieter. Bedankt voor het wachten.

Pieter van Groenestijn (Groen voor een selecte groep van intimi) is in de schaakzaal onmiddellijk te herkennen door zijn zit achter het bord: het ene been op de stoel, onder de billen, het andere been meestal in langgestrekte houding. Staat hij te praten, dan zie je hem vaak met de armen gestrekt en de handpalmen naar boven, alsof hij staat te bedelen. Maar niets is minder waar. Pieter bedelt niet maar geeft juist veel (en niet alleen stukken weg). Hij is al jarenlang de bezielende leider van de jeugdafdeling.

Pieter heeft deze SMB-site maandenlang door de komkommertijd gesleurd met een schitterend verslag van het Nederlands Kampioenschap, meer in het bijzonder van de prestaties van Willy Hendriks (gevolgd door een minder gepaste opmerking onlangs in het gastenboek) en van Martine Middelveld. Een van de prikkels om met deze stukjes te beginnen was het verlangen om niet nog jarenlang te moeten blijven lezen dat “Martine blij is met haar oogst”. Martine is allang weer bezig met zaaien en poten en hoopt later opnieuw te oogsten. Hoe boeiend ook, de lezer wil ook wel eens wat anders. Ik zie dat ik er inmiddels in ben geslaagd deze quote naar onderen weg te drukken. Maar dit alles neemt niet weg dat de verslagen van Pieter schoolvoorbeelden zijn van hoe het moet. Wie ze nog eens wil herlezen: de webmaster van onze site bewaart alles!

Onlangs hoorde ik iemand twijfel uitspreken over de schaakkunst van Pieter: kan hij eigenlijk wel schaken? Als je hem op een clubavond ziet, zie je hem overal, behalve achter een bord. Welnu, ik mag bij deze onthullen dat Pieter kan schaken!! In het vorige seizoen speelde hij twee keer in het tweede mee, met een score van nul punten. Daarnaast speelde P.W.J.N. (ezelsbruggetje: Pieter Wint Ja? Nee?)van Groenestijn (wie van ons heeft zoveel voorletters?) vijf keer mee aan een van de topborden van het derde, met een score van 50%.

Pieter, als je er dinsdagavond toch bent, kun je ook wel een enkel keertje meedoen. Ik offer me graag op als tegenstander.

Koker