home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Sfeerverslag HMC 2 - SMB 1

maandag 5 november 2007
Hèhè

Naar aanleiding het geschrevene in "Koker 17" wil ik u een verslag van SMB 1 niet onthouden. Let wel, ik zal hier geen gewoonte van gaan maken, zeker niet als we in de toekomst nog eens mochten verliezen!

We traden zaterdag aan tegen HMC Calder 2 uit Den Bosch, dat wil zeggen, we speelden in Rosmalen, omdat de speellokatie in Den Bosch zelf dubbel was geboekt. Zo'n uitwijking levert meestal taferelen op, zoals wij die zelf hadden in onze laatste thuiswedstrijd, maar nu leek de nieuwe speelzaal te voldoen. Alleen het ontbreken van analyseruimte resulteerde later op de middag/avond in wel erg knusse tafelindelingen en een gezellige kakofonie van variantenbomen, maar ik wijk af…

De wedstrijd zelf kwam maar langzaam op gang en lange tijd leek het gelijk op te gaan. In de tijdnoodfase moesten nog acht van de tien partijen tot een beslissing komen. Aangezien mijn partij zelf ook nog bezig was, heb ik slechts flarden van deze tijdnoodduels meegekregen en zal ik u dan ook eigen interpretatie van de feiten weergeven.

Op bord 1 speelde Dharma tegen IM Gerard Welling. Deze sympathieke speler van HMC staat bekend om zijn karakteristieke speelstijl, maar ook hier hebben de grijze haren hem iets minder strijdlustig gemaakt. Desondanks toverde hij een huisvariantje op het bord, waar Dharma goed en logisch op reageerde. Er werd door Dharma een pionoffer op middellange tot lange termijn gepleegd, maar het moet gezegd worden: hij kreeg er genoeg voor terug. Met een kwaliteitsoffer en later ook nog een stuk werd het matnet zorgvuldig in elkaar gewoven. Gerard liet zich sportief het mat tonen.

Onze man op bord 2 Fitzgerald speelde tegen ex SMB-er Tom Verhoeven. Ook hier veel grijze haren en een partij die de hele tijd in evenwicht bleef. Wederzijds 6 pionnen en 2 paarden werden geleidelijk gereduceerd totdat echt elke jus uit de stelling was.

Nee, dan bord 3. Stan moest tegen een andere IM aan Bossche kant: Geert van der Stricht. Deze sluwe speler speelt een puur Kramnik-waardig positiespel. Er werden door Stan dan ook geen potten gebroken in de opening en hij moest zelfs op zoek gaan naar remisemogelijkheden. Uiteindelijk werden deze in de vorm van ongelijke lopers gevonden.

Ikzelf mocht op bord 4 aantreden tegen Mark Huizer, die naar eigen zeggen al bijna een heel jaar ongeslagen was. Wellicht bang om deze status te verliezen koos hij met wit voor een egelopstelling in de voorhand. Heel langzaam kwam ik beter te staan, toen Mark in inmiddels vliegende tijdnood misgreep en een stuk zag verdwijnen. Tegen de tijd dat deze partij was afgelopen, bedroeg onze voorsprong al 6-2.

Op bord 5 moest Hans Klip een huisvariantje van Bob Jansen bestrijden in het Frans. Voor de liefhebbers: 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 dxe4 4. Pxe4 Dd5?! Zwart wist blijkbaar waar hij mee bezig was ondanks zijn lange tijdsverbruik, want Hans wist er geen gat in te tanken… remise dus.

Met Carl op 6 leek het vanuit de opening al direct goed te gaan. Dit zijn wij met zijn allen niet gewend, dus het is eigenlijk logisch dat hij verderop alsnog licht in de problemen kwam. Tegenstander Ronnie de Hoog liet Carl echter met remise wegkomen. De wijze waarop is mij helaas in de tijdnoodfase ontgaan.

Jochem op bord 7 krijgt tegenwoordig alleen nog maar Siciliaans tegen, dus wordt er 2. b3 gespeeld en gaat hij lang rokeren. Dat dit gepaard gaat met pionoffers op f4 of zelfs op h2 is niet altijd goed te verwerken voor een teamlijder, die weet dat Jochem ook heel gezonde positionele stellingen kan spelen. De spelvreugde is er echter wel groter door, volgens mij. Het leidde in elk geval tot een spannende stelling, waarin tegenstander David van Kerkhof een verkapt remiseaanbod deed door de zetten te herhalen. Een mild gestemde Jochem ging hiermee akkoord, terwijl er ook een duivelse voortzetting in zat. Deze werd echter pas achteraf in de analyseruimte (alhoewel deze zeker niet ruim was) gevonden.

Dan op bord 8 een Franse Winawervariant, waar zwart wat onbeduidende pionnen op g7 en h7 offert om voet aan wal in het centrum te krijgen. Vincent wist met dit met zwart tegen Remco Sprangers uitstekend uit te spelen en dit was voor mij persoonlijk de eerste partij die al ruim voor de tijdnoodfase de goede kant op leek te gaan.

Erik wist aan 9 zo ongeveer alles te bereiken tegen Jeroen van den Bersselaar wat wit wil bereiken in een Colle-Zukertort opstelling. Een onstuitbare koningsaanval viel hem daarom ten deel en alhoewel ik de bekroning niet heb gezien, is deze ongetwijfeld fraai geweest. Erik laat zich immers meestal niet verleiden tot slechts een pionwinst in zulke stellingen, maar zoekt het matbeeld (zelfs als dat er niet blijkt te zijn).

De enige wanklank van deze middag vond plaats op bord 10, waar Cees in een dubbel toreneindspel verzeild was geraakt tegen Daniël Schenkeveld. Toen Cees het subtiele f7-f5 speelde, waarmee hij de controle over zijn eigen voorlaatste rij heroverde, dacht ik dat hij het ergste gehad had. Zijn jonge tegenstander bleef echter plagen en Cees heeft ergens nog een goede verdediging gemist, zodat hij als enige het ook al wat grijze hoofd moest buigen.

Op een rijtje:

    HMC Calder 2    2200    -    SMB    2267    3½    -    6½    
1.    Gerard Welling    2364    -    Dharma Tjiam    2346    0    -    1
2.    Tom Verhoeven    2187    -    Fitzgerald Krudde    2329    ½    -    ½
3.    Geert van der Stricht    2388    -    Stan van Gisbergen    2339    ½    -    ½
4.    Mark Huizer    2170    -    Joost Retera    2240    0    -    1
5.    Bob Jansen    2153    -    Hans Klip    2366    ½    -    ½
6.    Ronnie de Hoog    2085    -    Carl Wustefeld    2261    ½    -    ½
7.    David van Kerkhof    2224    -    Jochem Aubel    2230    ½    -    ½
8.    Remco Sprangers    2117    -    Vincent Deegens    2225    0    -    1
9.    Jeroen van den Bersselaar    2126    -    Erik van Heeswijk    2189    0    -    1
10.    Daniël Schenkeveld    2183    -    Cees Koopmans    2144    1    -    0

Hiermee is SMB 1 voorlopig koploper in klasse 1B, aangezien Voerendaal verloor van Eindhoven. Eindhoven is de volgende tegenstander van SMB 1.

Joost

wachtwoord vergeten?