Verlies en winst voor KNSB jeugdteam update: partijen

woensdag 14 november 2007
KNSB Jeugdcompetitie Dag 3 ab
Dag 3 van de ab jeugdcompetitie was in zicht, duidelijk was dat er nog het nodige moeste gebeuren voor handhaving. Allereerst stond het hapje Spijkenisse 2 op het menu. De stemming zat er in de auto prima in. Allereerst haalde ik Roy op, ik was 5 minuutjes te vroeg, hij het evenredig omgekeerde, wat mij de mogelijkheid gaf nog 2 bakken koffie van Hans te accepteren. Iets waar ik zeker op zat te wachten op dat moment en iets wat me ook goed gedaan heeft. Nadat Roy zijn Brinta op had gingen we op weg naar Dennis. Dennis stond zoals altijd present en was buiten voor ik mijn auto gekeerd had. Op naar Martine en zelfs zij had de slaap uit de ogen, als dat niet goed gaat dan weet ik het niet meer. Aangekomen in Ede stond ook Bram al in de voordeur, zijn laatste restje sinaasappelsap te verorberen om vervolgens te gaan (ik weet alleen niet of hij zijn tanden die ochtend heeft gepoetst, dit bedenk ik me nu pas), maar als niet ik heb er niks van gemerkt. Netjes om iets voor 10en kwamen we aan in het mooie baarn. De strijd kon beginnen en het zag er gelijk prima uit. Na 20minuten kwam ook Pieter binnen die het treintraject netjes op tijd had afgerond en eens een hele dag ging genieten van al het moois dat ons voorgeschoteld ging worden.

Opeens, gebeurde er iets, of de lichten hebben geknipperd, of de honden hebben geblaft, of de bardame keek te verleidelijk naar onze jongens, of er zaten 4 duiveltjes op onze schouders, feit blijft dat ik als teamcaptain niks gezien heb en derhalve ook niet heb gereageerd, om het over adequaat reageren maar niet te hebben. Het ging namelijk helemaal mis ineens. Roy had een gelijkwaardige stelling op het bord, maar bokte er ineens vreselijk op los. Het goede nieuws is dat zijn stelling niet in zwaar weer terecht kwam, maar gelijk met de grond gelijk gemaakt werd; een niet verwachte nederlaag. Martine had op dat moment een soepel punt gedrukt, waardoor de stand even in evenwicht was. Op dat moment gaf Dennis een vol stuk weg op bord 4, hij kreeg er een vrijpion voor terug en knokte voor wat hij waard was, Bram had een prettige stelling en leek op weg naar een stelling met kansen. Het mocht allemaal niet zo zijn. De tegenstander van Dennis deed de ene goede na de andere en pakte een verdiend punt. Nog waren de rapen niet gaar, Bram ging tot het gaatje, maar speelde niet de beste partij van zijn leven en moest uiteindelijk in remise berusten, hij kreeg zelfs een halfje meer dan verdiend. Een nederlaag en degradatie komt dichtbij in de wetenschap dat de onderste 4 degraderen.

Snel een lunch weggehapt om in de middagpartij tegenover Zukertort 3 te zitten. Ze gingen vurig van start die jongens en dame, maar de tegenpartij stelde zich erg behouden op. Dennis bereikte niks met zwart en pakt een snel halfje. De tegenstander van Martine ruilde 6 stukken en bood remise aan. Martine wist het niet, maar dacht als hij remise aanbied weet hij het ook niet dus kan ik winnen en ga ik door ! Ze probeerde het nog even, de tegenstander leek ook niet helemaal te weten wat hij deed, maar hield zijn stelling toch redelijk eenvoudig bij elkaar en 20 zetten later werd dit ook remise. Roy speelde tegen een meisje (altijd gevaarlijk). Stond wat beter tot het moment dat zij remise aanbood, op het bord van Bram zag ik een stevige plus, Roy was enigszins in tijdnood en scoort niet al te denderend. Hij wilde het dan ook wel aannemen, dit leek me een goed idee. Toen hij remise aannam was een glimlach op het gezicht van Bram dan ook af te lezen, vanwege het feit dat hij er alle vertrouwen in had, of vanwege het feit dat hij dacht ik mag het weer doen? Geen idee, dit kunt u hem het beste zelf vragen!
Feit was wel dat Bram aantoonde handiger te zijn dan zijn tegenstander en op karakter werd de man soepel van het bord afgeharkt. Kortom een mooie, nuttige en noodzakelijk overwinning!
Met nog 2 rondes te gaan is nog alles mogelijk, we staan 4e van onder, maar slecht 1,5 bp achter op Chesscool 1, dus 1 goede dag en behoud is daar. We gaan er zeker voor knokken en lukt het niet, gaan we s avonds toch met zijn allen uit eten. We gaan ervoor, maar ook in zwaar weer is teamspirit datgene wat je bij elkaar houdt!


Zomaar 2 partijen

Jeffrrey Stoffers – Bram van der Velden
1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Dc7?!
Zwart stelt zich iets anders op dan normaal, in deze partij levert hem dat om te beginnen een fikse tijdsvoorsprong op. Op zich vreemd, want als witspeler dien je gewoon je stukken te ontwikkelen en op een dusdanige logische manier neer te zetten, dat je met een aanval op de koningsvleugel kunt beginnen en of tegenspel kunt zoeken op de damevleugel. Even nadenken is goed, maar over de 1e 15 zetten zonder voordeel te behalen 80% van je tijd te gebruiken staat zelden garant voor een goed resultaat. 5.Pc3 e6 6.Le3 a6 7.a3 Pf6 8.Le2 Le7 9.0–0 0–0 10.f4 d6 11.Lf3 zie diagram.

In mijn database was deze stelling tot hier ooit eerder gespeeld, als je het mij vraagt ook niet onlogisch, zwart en wit hebben normale zetten gedaan in het Siciliaans en de strijd moet nog beginnen, toch balen als je dan een uur minder op de klok hebt. Te8 12.De1 Pa5 13.Dg3 Pc4 14.Lc1 Db6?! ik ben van mening dat je zo een zet slechts speelt als het daadwerkelijk winst oplevert, op de lang termijn staat die dame namelijk verkeerd op b6, je hebt minder ruimte voor je stukken, de standaardruimtewinzet b5 mag niet meer van de bond en dus kun je je loper op c8 en je toren op a8 niet mee laten doen. De zet op zich kan wel maar je gaat iets forceren wat er niet in zit 15.Df2 zie diagram.Lf8 Hier kiest Bram het daadwerkelijk verkeerde plan, wit dreigt alles terug te schoppen en heeft dan zowel ruimtevoordeel als tijdswinst geboekt en dat kun je je met zwart zelden veroorloven in het Siciliaans. De aangewezen zet lijkt me hier e5 en na pakken snel damesruilen en doorschaken waarna zwart opties wel oke staat lijkt me. 16.b3 Pa5 17.Le3 Dc7 18.Pde2 Pc6 19.Lb6 Db8 20.Tfd1 Pd7 zie diagram


Zie het verschil tussen wel of geen e5. je bent nog steeds dynamisch als zwart, je hebt geen extra zwakte gecreëerd, maar je staat wel gewoon bagger, om het maar eens even te zeggen zoals het is De witspeler verdient op zich lof voor alle zetten die hij speelt, hij speelt namelijk een goede partij. Je kunt je afvragen hoe dat komt, is hij een betere speler dan onze Bram of is er iets anders aan de hand? 21.Pa4 d5 d5 is meestal bevrijdend in het Siciliaans, hier lijkt het me noodzaak/rommelen in matige stelling voor gevorderden zeg maar. 22.exd5 exd5 23.Txd5 Pf6 24.Td2 Pg4 25.Dg3 Pf6 en weer terug. 26.Tad1 Lf5 27.Pd4 Pe4 28.Lxe4 Lxe4 dit zijn dus niet de stukken die je wilt ruilen met zwart in zo een stelling, leuk een loperpaar, maar je moet er ook ruimte voor hebben 29.Pxc6 bxc6 30.Td8 Db7 zie diagram31.T8d7 De witspeler is enigszins in tijdnood, maar T1d7 komt op mij beter over als zet. Db8 32.Td8 Txd8 33.Txd8 zie diagram 31....,Dxd8 Het gaat nog net met zwart na Db7, fijn is anders maar oke, speelt Bram de zet die zelfs ik niet heb overwogen. Waarbij aangetekend dient te worden, dat Bram al gezien had dat hij hier c2 en g2 op ging halen dus hij heeft wel het nodige gezien, maar verantwoord lijkt me dit niet. Je ziet het vaak, je zit niet lekker in de partij krijgt een kansje en wil dan teveel. Ons team stond hier 2-1 achter dus de druk om te winnen was er en dat is in deze stelling geen feest. Zelf vind ik echter, je hebt loperpaar en dat staat in elke stelling garant voor winstkansjes, behoud die structuur als je het niet meer ziet ! Bied over het algemeen de grootste kans op overleving.

34.Lxd8 Txd8 35.Dc3 Td1+ 36.Kf2 Tc1 37.De5 Txc2+ 38.Ke3 Lxg2 39.Pb6 zoals gezegd de witspeler legt een puike pot op de mat. Speelt gewoon goed, welke stukken doen niet mee, waar liggen de zwaktes, waar moet ik op zoek naar gaten en daar maakt hij knap gebruik van. Tevens goed om te zien dat wit op activiteit speelt, daar waar remise genoeg is voor de teamoverwinning, de aanval is nu eenmaal de beste verdediging. Lf1 40.Kf3 Te2 41.Db8 Te7 42.Dc8 een fijn zetje f6 43.Pd7 Tf7 44.Pxf8 Txf8 45.De6+ Kh8 46.Dxc6 h6 47.Dd6 Te8 48.Dd7 Lb5 49.Df7 Lc6+ 50.Kf2 Kh7 51.Dc4 Lb5 52.Dc2+ Kh8 53.a4 Ld7 54.Dd3 Lc8 55.Dc4 Kh7 56.Dc2+ Kg8 57.Dc6 Kf7 58.h4 f5 59.h5 Kf8 60.Kf3 Td8 61.Ke3 Te8+ 62.Kf3 zie diagram.
Deze slotstelling is natuurlijk gewonnen voor wit, maar ja je komt in tijdnood er staat wat druk op en dus bied je remise aan. Bram deed hier als teamspeler ook het enige wat goed is, hij nam het aan. Het betekende een teamnederlaag, maar een overwinning zit er in deze stelling gewoon nooit in. Ik wil Bram zelfs vanaf hier nog complimenteren met het feit dat hij zo net was met mij als teamcaptain te overleggen of hij deze partij remise mocht spelen, hij wilde door maar wist dat het niet kon. Ik mag als teamcaptain alleen praten over andere partijen dus was er voor hem geen reden om het aan mij te vragen, maar het is tekenend dat hij dat deed. Ook in ogenschouw genomen de kwaliteit van de witte zetten in deze partij, gewoon prima pot en dan maar dat extra halve bordpuntje scoren!½-½ Laat ik zeggen dat het laatste wat ik met dit commentaar wil zeggen is dat Bram een slechte pot gespeeld heeft, of dat ik niet in hem geloof (het tegendeel is vele malen eerder waar). Je ziet hier alleen een verschil tussen een speler die niet de rust kan vinden die hij normaal wel kan vinden in een schaakpartij, om zijn stukken op een goede manier te mobiliseren en vanaf daar te gaan drukken. Nee hij wil heel (lees: veel te) graag en gaat forceren dat is zelden goed en al helemaal in het Siciliaans ! De witspeler heeft wel 300 elopunten minder, maar laat daar in deze partij niks van merken! Speelt zoals hij normaal speelt en toont aan dat hij met wit voor niemand bang is.
Ten tweede, ik zie mensen nu al naar hun computer lopen, Fritz 12 of Rypka 11 openen om te kijken waar een van de 2 het beter had kunnen spelen. Ik kan u vertellen deze analyse is volledig zonder fritz gedaan, het enige wat ik opgezocht heb is tot wanneer mijn database aangaf dat het nog theorie was, gewoon voor de leuk ! We proberen ons de laatste tijd mee te laten sleuren in het digitale tijdperk en te balen van het feit dat we een winst gemist hadden volgens Fritz omdat die in een willekeurige stelling Pf7-h8! bedacht heeft. Een wereldzet, maar tevens een zet die een mens niet ziet omdat hij te onlogisch is, neemt niet weg dat het lekker is als je hem vindt, maar dat moet je zelf doen en niet het apparaat, anders heb je geen recht van spreken. Als je schaakt moet je een plan hebben, je stukken mobiliseren naar de velden waar je ze wilt hebben en op basis daarvan het gevecht winnen, niet vanwege die toevalligheid in een stelling waarvan je geen idee had, wat je aan het doen was of anders wat je moest doen ! Structuur en begrip is zoveel belangrijker voor je schaakvreugde dan het uit je hoofd stampen van zetten, dan wel het vinden van obscure toevallige trucks in stellingen waar je positioneel overspeeld bent. Wil niet zeggen dat je er geen voldoening uit kunt halen, maar het moet niet je verwachtingspatroon zijn van een partij. Geniet van je partij, het is hobby en het winnen dan wel verliezen van een mooi opgezette partij blijft je gewoon veel langer bij dan die vuige schwindle!

Ten tweede, ik zie mensen nu al naar hun computer lopen, Fritz 12 of Rypka 11 openen om te kijken waar een van de 2 het beter had kunnen spelen. Ik kan u vertellen deze analyse is volledig zonder fritz gedaan, het enige wat ik opgezocht heb is tot wanneer mijn database aangaf dat het nog theorie was, gewoon voor de leuk ! We proberen ons de laatste tijd mee te laten sleuren in het digitale tijdperk en te balen van het feit dat we een winst gemist hadden volgens Fritz omdat die in een willekeurige stelling Pf7-h8! bedacht heeft. Een wereldzet, maar tevens een zet die een mens niet ziet omdat hij te onlogisch is, neemt niet weg dat het lekker is als je hem vindt, maar dat moet je zelf doen en niet het apparaat, anders heb je geen recht van spreken. Als je schaakt moet je een plan hebben, je stukken mobiliseren naar de velden waar je ze wilt hebben en op basis daarvan het gevecht winnen, niet vanwege die toevalligheid in een stelling waarvan je geen idee had, wat je aan het doen was of anders wat je moest doen ! Structuur en begrip is zoveel belangrijker voor je schaakvreugde dan het uit je hoofd stampen van zetten, dan wel het vinden van obscure toevallige trucks in stellingen waar je positioneel overspeeld bent. Wil niet zeggen dat je er geen voldoening uit kunt halen, maar het moet niet je verwachtingspatroon zijn van een partij. Geniet van je partij, het is hobby en het winnen dan wel verliezen van een mooi opgezette partij blijft je gewoon veel langer bij dan die vuige schwindle!
Gelukkig krijg ik ook de mogelijkheid om Bram in het zonnetje te zetten, in de volgende wedstrijd won hij een belangrijke partij, terwijl de stand 1½-1½ was. Ik zou zeggen geniet ervan en speel hem lekker na !

Bram van der Velden – Florian Jacobs
1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.Dc2 d5 5.a3 Lxc3+ 6.Dxc3 0–0 7.Pf3 b6 8.Lg5 Pbd7 9.e3 h6 10.Lh4 Lb7 11.c5 c6 12.Ld3 Dc8 13.0–0 bxc5 14.dxc5 La6 15.Lxa6 Dxa6 16.b4 Pe4 17.Dc2 Tfe8?? zie diagramEr is nog niks aan de hand in het zwarte kamp, maar dit is een regelrechte blunder, de volgende zet legt alle problemen bloot, e5 was de aangewezen zet, waarna de stelling ongeveer gelijk oogt, maar voor mijn persoonlijke voorkeur speel ik liever met wit. 18. Pd4 op tempo gaat de zwarte stelling er nu aan. 18. ... g6 19.f3 Pef6 20.a4 Kg7 21.b5 cxb5 22.axb5 Dc8 23.Tfc1 e5 24.Pb3 g5 25.Lg3 Pf8 26.Db2 Pg6 27.Pa5 Tb8 28.Tc2 Te6 29.Db4? zie diagram
is ook nog wel goed voor wit, maar Db3 maakt het leven wel zo makkelijk, dan staat de toren immers gedekt. Nu is de stelling objectief in evenwicht, maar met een pion op b7 speelt het wat makkelijker. Vanaf hier begint eigenlijk ook het mooiste deel van de partij (niet voor mij, omdat ik als teamcaptain graag een punt zag en hoe sneller hoe beter, maar hier wordt gewoon hard tegen hard geschaakt en ja dat doe je samen). Ik ga aan de volgende zetten ook geen woorden maar alleen diagrammen vuil maken en het is aan eenieder zelf om te kijken, had ik dit ook nog allemaal uit de witte dan wel zwarte stelling kunnen toveren als ik daar zat? a6 30.b6 Texb6 31.cxb6 Dxc2 32.b7 Dc7 33.Tb1 Pd7 34.h3 Pgf8 35.f4 exf4 36.exf4 Pe6 zie diagram


37.f5 Dxg3 38.fxe6 De3+ 39.Kh1 Dxe6 40.Dc3+ De5 41.Dc6 Df5 42.Td1 d4 43.Dxa6 Dc2 44.Tf1 Dc7 45.Da7 Dc5 46.Da6 Dc7 47.Tb1 d3 zie diagram.

48.Dxd3 Dxa5 49.Dxd7 De5 50.Dc6 Df4 51.Dc3+ Kh7 52.Dc8 De5 53.Tc1 Kg7 54.Dc7 Dxc7 55.Txc7 en Bram won: 1-0

Bram van den Berg