home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB AB2: speeldag 1

woensdag 14 november 2007
Hoewel alle echte actie pas plaatsvond op zaterdag 10 november, begon het allemaal al een week eerder, bij het zoeken van teamgenoten. Donderdagavond meldde zich het 4de teamlid, en zo leek alles opgelost. Toen kwam echter een nieuw probleem om de hoek kijken: wie rijdt er eigenlijk?
Terug naar zaterdag. Hoewel allerminst gegarandeerd is dat het team ook de overige speeldagen in deze samenstelling zal spelen, toch even een introductie. Op bord 1 een oude bekende, maar een tijdje niet gezien bij de jeugd: Jelle van Deemen. Jelle houdt wel van een potje schaken op zaterdag, als er maar niet teveel druk opstaat. Maar iemand als Jelle kun je altijd prima gebruiken. Op bord 3: Cliff Bleeker. Cliff is op elk toernooi te vinden dat er binnen de OSBO georganiseerd wordt, en dus was ik niet verbaasd toen hij opeens zei: “hey, die bord 4 speler heb ik op msn!” En tot slot op bord 4: Sal Wolffs. Hij zit weliswaar niet eens in de hoogste groep bij de jeugd, maar bleek vandaag van grote waarde. Op bord 2 zat ikzelf, tot teamcaptain gebombardeerd door niemand minder dan Pieter himself. Rond 12 uur kwam de vader van Jelle aanrijden, en zo vertrokken we richting Arnhem. Hij dropte ons keurig bij het Olympus College, en reed weg. We stapten vol goede moed naar binnen… en bevonden ons op een lymfieklierkankerpatiëntencongres. Kunt u een langer woord verzinnen, dan maakt u kans op een mooi prijsje. Afijn, we moesten dus op zoek naar de nieuwbouw van het Olympus College, maar daarvoor hadden we het stratenboek van de voorzitter van het congres niet nodig. Toch nog als eersten arriveerden we op de juiste plek.

Ronde 1: Voorst AB
Voor mij begon de eerste partij met een koningsgambiet dat veel nadenken kostte, bij mijn tegenstander althans. Hierdoor had ik genoeg tijd om ook af en toe bij mijn teamgenoten te gluren. Sals tegenstandster zag een penning over het hoofd, en binnen het kwartier was het eerste punt binnen. Cliff won al vrijwel even eenvoudig van zijn tegenstandster, en de partij leek binnen. Jelle stond (vooral in tijd) gewonnen, en ook in mijn stelling leek remise het minst haalbare. Bij Jelles tegenstander zag ik de seconden wegtikken, en toen hij minder dan een minuut op de klok had geloofde ik het wel. Opeens zag zijn tegenstander echter mat in 5. Mijn tegenstander probeerde echter in tijdnood alles van het bord te halen, een ruil die begon met een dame tegen een toren in mijn voordeel. Ik vond het best, en met een zekere winst op het bord ging hij ook nog eens door de tijd: de eerste 2 matchpunten waren binnen.

Ronde 2: Zutphen AB
Vorig jaar bleek Zutphen onze grootste kwelgeest, maar Levan bleek zijn studie belangrijker te vinden dan schaken, en zo stuitten we op een relatief onervaren team. Ik nam snel de leiding tegen Levans jongere broertje, en Sal won van de altijd lastige Bye. Jelle besloot toen alles dicht te schuiven, en met remise genoeg te nemen. Het werd echter nog een pittig duel. Ik zag in een matcombinatie even een loper over het hoofd, en alsof dat niet erg genoeg was miste ik ook een mat in 1. Beetje jammer. Cliff dacht ook dat het Sinterklaas was, en gaf zijn toren alvast weg. Maar gelukkig zag zijn tegenstander eveneens een mat in 1 over het hoofd. Een beetje mazzel, maar het resultaat telt: 4 matchpunten na 2 rondes.

Ronde 3: Schaakmaat AB3
Verreweg de slechtste ronde van de dag. Sal was weer snel klaar, en weer zorgde hij voor een punt. Cliff had ondertussen geen pionnen meer op h7 en g7, maar hij ging stug door. Ik stond er redelijk voor in mijn partij, maar Jelle was druk op zoek naar een opening in de stelling van zijn tegenstander. Die vond hij na lang puzzelen, en met drie pionnen op de 7de rij was het 2de punt binnen. Cliff stond toen al een tijdje mat, en zo was opnieuw mijn partij doorslaggevend. Het was inmiddels al lang vijf uur geweest, en de eerste ongeduldige vaders begonnen al te verschijnen. Ik geniet daar van. Mijn tegenstander genoot echter van iets anders: de luxe van twee vrijpionnen. Hij besloot er één te offeren (of was het weggeven?), en met aan mijn kant nog minder dan een minuut op de klok gaf hij plotseling zijn laatste pion weg. Ik aanvaardde dit remiseaanbod dankbaar. Zo sloten we de eerste speeldag af met de maximale score van 6 matchpunten, al had het aantal bordpunten hoger moeten zijn dan de schamele 8 (uit 12). Volgende week zullen we aan de bak moeten tegen medekoploper De Toren.

Individuele uitslagen
Sven Pronk (1471) – Jelle 1-0
Jelle – Lennaert Stronks (1611) ½-½
Daan Klomp (1281) – Jelle 0-1

Robin – Daan Noordhuizen (1054) 1-0
André Sahakian (1275) – Robin 1-0
Robin – Yorgo Overweg (1254) ½-½

Sanne Noordhuizen (881) – Cliff 0-1
Cliff – Tim van der Weide (764) 1-0
Sharon Tolstra (1235) – Cliff 1-0

Sal – Esther Konijnenberg (768) 1-0
Vrij – Sal 0-1 (reglementair)
Sal – Gerdien Springelkamp (1206) 1-0

Robin Oostrum

wachtwoord vergeten?