(Is het) uit (met) de koker? Afl. 25

vrijdag 16 november 2007
Het is mij de laatste dagen vaak gevraagd: ga je in aflevering 25 van Uit de koker iets bijzonders doen? Soms werd het niet eens gevraagd, maar gewoon gezegd: je gaat zeker in Uit de koker 25 iets bijzonders doen!? Dergelijke vragen en opmerkingen stemmen mij droef te moede. Van tweeën één: Òf de voorgaande 24 afleveringen waren niet bijzonder. Met dat oordeel kan ik leven. Maar dan kan ik er beter mee ophouden. Òf de voorgaande afleveringen waren wel bijzonder. Maar wat zou er dan in aflevering 25 meer bijzonder kunnen zijn dan in de gewoon bijzonder voorgaande afleveringen?

Om mijn trouwe lezers niet helemaal teleur te stellen heb ik toch een kleinigheidje bedacht. Voortaan heten deze stukjes niet meer: UIT DE KOKER, maar simpel: KOKER. Waarom moet dat nou zo nodig, het vertrouwde opschrift nu al veranderen, hoor ik de oudere schakers mopperen. De eerste reden is dat deze stukjes in de wandelgangen zelden of nooit worden aangeduid met UIT DE KOKER, maar kortweg met KOKER. Ik pas me dus aan de maatschappelijke realiteit aan. Bovendien is deze verkorting van de titel een verhoging van de efficiency. Het scheelt ruim de helft van de in te toetsen tekens. En tenslotte: binnenkort begrijpt toch niemand meer waar UIT DE KOKER op slaat. De bron van deze stukjes: de koker van Gerard, is door hem botweg verdonkeremaand en vervangen door een onverwoestbare (maar overigens fraaie) constructie die niemand meer aan de oorspronkelijke koker doet denken.

Derhalve: (het is) UIT (met) DE KOKER. Zie voortaan uit naar KOKER, te beginnen met aflevering 26. Wie is er dan eigenlijk aan de beurt?

Koker