Koker 32

woensdag 5 december 2007
Is er één andere sport dan schaken waarbij het leeftijdsverschil tussen de spelers zo groot kan zijn? Ooit een jochie van acht zien voetballen tegen een tachtigplusser? Ja natuurlijk, wie verwijst naar opa en kleinzoon heeft gelijk. Maar Koker heeft het over de wedstrijdsport. Kijk maar eens op een clubavond om je heen. Wel is het zo dat de jochies van acht van hun ouders op dinsdagavond niet zo laat bij de senioren mogen blijven. Maar kijk naar jongens als (om er maar een paar te noemen) Robin en Roel, Dennis en Dorus, Jelle en Yannick (met deze alliteratie zijn ze gemakkelijk te onthouden, volgende week overhoring). Zie ze schaken tegen Frits, tegen Martien, tegen Hugo, tegen Geurt (hé, waar is Geurt eigenlijk gebleven?), tegen Jaap (Schuld/Stork), tegen Jan (zit die nog steeds in Parijs?). Zo iets zie je toch niet bij Ajax of bij Real Madrid?

En let dan tegelijk eens op het verschil in denken/niet-denken. De jongeren weten heel goed de schijn te vermijden dat ze nadenken, de ouderen weten heel goed de indruk te wekken dat ze nadenken.

Ben je tot hier gevorderd met dit stukje, komt daar opeens Jan (Schillings) de gedachtengang verstoren door het verhaal binnen te lopen alsof hij nooit weg is geweest. Als klap op de vuurpijl is hij een uur later weer vertrokken, met een vol punt op zak. Peter van den Berg, rating slechts 300 hoger, is het slachtoffer. Jan, geef mij dat adres in Parijs ook eens waar je zo fenomenaal kunt leren schaken. SMB 7 wordt nu zeker kampioen! Het verslag van de eerstvolgende OSBO-wedstrijd van dat team schijnt van de hand van Jan Schillings te komen.

Koker