Koker 33

zaterdag 8 december 2007
Nog eventjes verder met de bespiegelingen uit KOKER 32, zo wreed verstoord door de her-entree van Jan Schillings. Het ging over leeftijdsverschillen tussen schakers, variërend van acht jaar tot ver in de tachtig. En meer in het bijzonder over het verschil in denken/niet-denken. De jongeren weten heel goed, zo schreef Koker, de schijn te vermijden dat ze nadenken, de ouderen weten heel goed de indruk te wekken dat ze nadenken. Volgt hieruit dat ze allemaal nadenken? Je zou het haast denken.

Maar zo is het misschien niet. Wie weten, hoeven niet te denken. En wie niet (meer) weten, zullen heel diep moeten nadenken. De vraag is dus, om de grote cabaretier te citeren: weet ik veel?

Maar er zit nog een addertje onder het gras. Want hoe pas je in deze theorie (of is het filosofie?) schakers van het type Peter Groenewald en Evert Niessen? Altijd à tempo spelend, niet de indruk wekkend na te denken. Maar zo jong zijn ze toch ook niet meer. Hier klopt iets niet. Misschien kunnen we maar beter allemaal gaan nadenken. En ga niet af op de gevaarlijke indruk van een tegenstander die dat niet lijkt te doen.

Volgende week gaat SMB 8 naar Dodewaard 3. De topper van de week. Er zijn nog vrijkaartjes beschikbaar voor de enthousiaste supporters.

Koker