Verslag SMB 6 - Tornado

maandag 17 december 2007
Dinsdag 11 december speelde SMB 6 weer een thuiswedstrijd in de 3e klasse, ditmaal tegen het Beneden-Leeuwse Tornado. Sparta won vorige week haar eerste competitieduel, in een thuiswedstrijd. Een mooi gegeven. Een minder mooi gegeven was dat op bord 2 tot en met 5 nog geen punten gepakt waren in de eerste 2 duels, met uitzondering van invaller Jacques, maar die deed vandaag niet mee.

Yannick kon echter met een goed gevoel beginnen. Hij had uit de eerste twee duels anderhalf punt gepakt, en had zo een TPR van 1982 opgebouwd. Zijn tegenstander van vanavond luisterde naar de artistieke naam Rijk-Pieter Hofstede (1923). Een andere Hofstede had als spits van ADO Den Haag weinig problemen bezorgd aan Sparta, maar deze Rijk-Pieter bleek wel heel aardig te kunnen schaken. Yannick kon na 17 zetten niks anders doen dan opgeven. Niks anders? Bijna niks dan: hij kon ook zijn dame weggeven, en dan mat gaan.

Op bord 2 speelde ikzelf, wat pas mijn tweede partij was. De eerste ronde speelde Jacques nog voor mij. Vandaag was Bernard Lippens (1732) mijn tegenstander. Ik speelde een variant op zijn Frans, maar mijn stellingsvoordeel won het niet van zijn pion voorsprong. Het was een partij van verdedigen en ontwijken, en ik kwam nooit in mijn spel. Ik verloor dus opnieuw.

Dorus leek nog het meest kans te maken om het tij te keren. Hij speelde tegen Dick Jansen (1674), die een paard offerde op f7. Volgens de Tornadosite speelt hij zo zijn favoriete spelletje, maar Dorus leek toch met een gezonde voorsprong het eindspel in te gaan. Pion voor pion moest Dorus echter prijsgeven, en na ongeveer twee uur capituleerde hij.

Jan nam het op bord 4 op tegen John Alblas (1692). Het Noorse gambiet pakte niet helemaal in het voordeel uit van Jan, en met zeer weinig tijd op de klok was ook dit een verloren race. Het leek een lange avond te gaan worden, met een 0-4 achterstand na amper tweeënhalf uur spelen.

Bord 5 leek onder controle van Roel. Thijs Banken (1459) leek er niet door heen te komen, maar Roel ruilde een loper tegen een inactief paard, en had zeer inactieve torens. Onder druk bleek mat onafwendbaar.

Teamcaptain Niels wist dan toch als enige te winnen vandaag. Op bord 6 speelde hij tegen invaller Stan Jacobs (-). Deze leek aanvankelijk de blamage compleet te gaan maken en voor 0-6 te gaan zorgen, maar gelukkig voor Niels, en als troost voor ons team, zag hij mat-in-1 over het hoofd. De uitslag is wel zorgelijk te noemen: 1-5 tegen een concurrent in de strijd tegen degradatie.

Robin