De vijfde collone

donderdag 1 juli 2004
Het vijfde heeft tot nu toe nog weinig van zich laten lezen en daarvoor was een goede reden: in tegenstelling tot bijna alle andere SMB-teams zijn de resultaten uitstekend. Vier wedstrijden gewonnen, één verloren en, weliswaar op bordpunten maar toch, trotse koploper in de tweede klasse OSBO.

Een klasse die voor de meeste spelers erom schreeuwt verlaten te worden. Na de jammerlijk mislukte missie van vorig jaar – elk team moet er tegenwoordig een hebben, van de startende internetonderneming tot .... en de zich profilerende sportclub – bracht het nieuwe seizoen ook een verse belofte van succes. De missie derhalve is aan deze belofte gehoor te geven. Welke nu zijn de mannenbroeders die deze belofte kunnen inlossen?

Aan het eerste bord Ivar: voor een talent al tamelijk overjarig, maar desondanks een op het juiste moment opbloeiende schaker met potentie voor nog veel beter, een speler die waarschijnlijk ook tot eigen lichte verbijstering in het vijfde verzeild is geraakt, maar onverstoorbaar zijn tegenstanders verslindt en berustend zijn teamgenoten op de koop toe neemt.

Eric bezet het tweede bord: verruilde de verheven Elster voor de foeilelijke Klokketoren en lijkt vooral zichzelf daarmee een dienst te hebben bewezen door, alvorens minzaam glimlachend de felicitatie van de tegenstander in ontvangst te nemen, sterker dan ooit de stukken te beroeren.

Roeland is derde bordspeler: een schaker, niet gehinderd door veel ervaring, wedstrijdritme of kennis van schaakzaken in het algemeen, met een geheel eigen, zeer creatieve wijze van omgang met de houtjes, spreekt van “pionneke” en “paardjes” alsof hij ze na gedane arbeid mee naar bed neemt.

George bezet het vierde bord: benadert met ijzeren logica het spel en is daardoor vooral strategisch een geduchte tegenstander, waarbij overigens een rekenfoutje in een klein hoekje zit, vaak door de veroorzaker zelve het luidst bekritiseert met een welgemeend “wat ben ik stom”, hetgeen sterk voor de objectiviteit van de spreker pleit.

Henk verwijlt achter het vijfde bord: geslepen en ervaren met een uitgesproken mening over speelbare en onspeelbare varianten, stellingen en tegenstanders, weet het onspeelbare achter of op het bord vaak spelenderwijs te vermurwen en met volharding de remisegrenzen te bereiken, een speler die worstelt met de keuze tussen de ernst van het spel en het spel van de ernst zoals elke serieuze schaker past.

Huub bezet het zesde bord: gehaaid verzinner van onoplosbare moeilijkheden ten eigen nadele in goede stellingen en even begaafd in slechte stellingen, speelt zonder veel natuurlijke aanleg iedere partij in de rotsvaste overtuiging dat de overwinning hem tegen juist deze tegenstander gewoonweg toekomt, zo niet als schaker dan toch zeker als weldenkend mens.

Valentijn is de bespeler van het zevende bord: een heilig getal voor een profane schaker in de vorm van zijn leven, verguisd door de kenners en geëerd door de onwetenden vanwege zijn dwingend onsamenhangende zetten, evenzoveel tekenen voor zijn inzicht in de psyche van de door minachting en vrees bevangen tegenstander, gepassioneerd liefhebber van dameoffers.

Frits neemt het achtste bord waar: Fritz 8 ware een toepasselijke bijnaam voor een speler die het tactische duel opzoekt en blijmoedig afgrijselijk gecompliceerde stellingen doorrekent, ware het niet dat het computerprogramma faalt waar onze Frits slaagt, namelijk in het toevoegen van het menselijke facet, de door elke opponent fel beminde feilbaarheid, niettemin een voorbeeld voor het hele team in waardigheid en schaakliefde.

Bordloos teamleider Gerard: begenadigd manager van klokken en schakers, met scherp oog voor de gesteldheid van het individu en de gemoedstoestand van het team, beide verenigend tot het alleen voor de goede verstaander begrijpelijk parool: “we móeten vanavond winnen, verder is nog steeds alles mogelijk”.

De tweede ontmoeting was een thuiswedstrijd tegen de stoere knapen van Vrijpion uit Gendt. Een wedstrijd om heel kort over te zijn. Wellicht had de hoogmoed zich in de koppen van de vijfde colonne genesteld, wellicht ook zijn we helemaal niet zo goed als we ons voelen. Feit is dat alleen Valentijn zichzelf en de tegenstander wist te overwinnen, vijf anderen genoegen namen met een remise, hopend wellicht dat de rest het team over de streep zou trekken, en weer twee anderen bezweken. De deceptie was na afloop van de gezichten te lezen en ook de gene over de wanprestatie. Maar, met een variatie op Gerards onverbeterlijk adagium: “we hádden vanavond moeten winnen, verder is nog steeds alles mogelijk”.

In de vijfde ronde thuis tegen Variant uit Huissen, een team waar we vorig jaar nipt van verloren. Vijfde teamspelers zijn te zachtaardig voor revanchegevoelens, maar winstpartijen van Ivar, die een aardig presentje kreeg in verloren stelling, Ad, die buitengewoon tevreden was over het zelf vertoonde spel, Eric, snel klaar en de verdere avond voldaan glimlachend, Huub, in tijdnood onhandig zijn superieure stelling uitbuitend en Valentijn die een vreemde partij speelde tegen de heer Zaat.

Zaat speelt wel vaker zulke potjes begrepen wij, maar niemand had onze zevende bordspeler de laatste maanden zo’n Zaatpartij zien spelen als juist deze avond tegen de heer Zaat. Heer Zaat boogde op een veelzeggende rating van net boven de 1300, terwijl onze Zaatspeler toch wel een paar puntjes meer in de zak heeft. Hoe dit alles ook zij, na een onrustige nachtelijke analyse van zijn spel met de heer Zaat begreep onze man Valentijn dat hij erg geboft had.

Verder viel er een remise – waar anders dan bij Henk, in zijn vijfde partij aan het vijfde bord van het vijfde team? – en leden Frits en Roeland een nederlaag na harde strijd. Een enigszins geflatteerde overwinning die nog meer betekenis kreeg toen de uitslag van de directe concurrentie binnenkwam. Het verlies van Vrijpion tegen ASV brengt de vijfde colonne van SMB weer aan de kop met nog twee concurrenten voor de titel. Het laatste woord is aan Gerard: “we hébben vanavond gewonnen, verder is nog steeds alles mogelijk”.

Op weg naar het kampioenschap
Bij mijn eerste basisplaats in het 5e koos ik eieren voor mijn geld. Na 15 zetten en een driekwartier gespeeld te hebben deelde ik de punten. Beter iets dan niets, dacht ik. Het pakte goed uit. George vond het kinderachtig: “Jij moet weer eens stukjes gaan schrijven, daar ben je wel goed in”, zei hij op de terugweg naar Nijmegen. Het verslag van de eerste wedstrijd is van mijn hand.

Frits is een sociaal iemand. Hij verloor van een asielzoeker uit Irak, die graag speelde bij de Britisch-American Tabaco Zevenaar.(De Britten en Amerikanen zitten niet alleen in Irak.) Je krijgt daar immers gratis sigaretten en drugs krijgen ze daar voor een prikkie. Hij was doodstil achter het bord, waarschijnlijk had hij zijn mond dichtgesnoerd, bang enig woord te zeggen. Aan de sigaretten had hij niets meer. De hechtingen zaten te strak om zijn mond waardoor hij er geen sigaret mee in kon duwen. Als je wilt winnen van sociale mensen, ga dan niet eerst je mond dicht snoeren. Zeg gewoon: “Als je niet van me verliest pleeg ik zelfmoord”. Dus verloor Frits maar. De Irakees pleegde geen zelfmoord, hij kon het roken niet laten. Hij gaat nu alsnog dood.

Dat George zijn partij won was normaal. Maar hoe is altijd fenomenaal. Na veertig zetten begint hij al met een achterstand van 15 minuten. Maar je tegenstander raakt al snel in de war van een moeilijke stelling. Je tegenstander komt op gelijke tijd, je tegenstander raakt achter op tijd en George wint met een dreigend mat.

Eric verloor helaas. Geen man overboord. Na de overwinning van Roeland, zijn tegenstander had bijna een uur minder dan Seegers op bord, en het ongelijke loperspel van Henk bleven Huub en Ivar over. Huub won met een minuut op de klok en daarna verhuisde het hele zootje naar bord 1 waar Ivar zijn partij op een krankzinnige manier won.

Op de terugweg wisten we het al. SMB krijgt twee teams in de 1e klasse OSBO. [Huub Jansen]