home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 3 ontsnapt met een blauw oog tegen Ede sv

zaterdag 19 januari 2008
In de vierde wedstrijdronde (15 januari) is er bij SMB 3 wat zand in de machinerie gekomen. Na drie overwinningen op rij sloten we deze wedstrijd af met een 4-4 gelijkspel. Vooraf hadden we op meer gehoopt. Na een uurtje schaken waren we positief over wat er allemaal op het bord terecht kwam. Zelf was ik als eerste klaar. In een voor mij prettig ogende stelling gaf mijn tegenstander vrij makkelijk een pion cadeau. Vervolgens liet hij door te rokeren een voor mij winnende combinatie toe. Desondanks erg leuk om uit te voeren.

Peter van den Berg - Bas West
Stand na 18....0–0. Het vervolg is simpel. 19.Pxg6 fxg6 20.Lxf6 Lxf6 21.Lc4+ en opgegeven door zwart die de dame verliest.
Lars was goed uit de opening gekomen en stond prettig. Hij ging naarstig op zoek naar de winstvariant. Het gevolg was dat hij zeeën van tijd gebruikte en zijn voordeel steeds verder verdampte. Zijn tegenstander dacht nauwelijks na en had nog zeeën van tijd over. Erg vervelend om tegen te schaken. Met luttele seconden en een beroerde stelling stond het resultaat vast. Het is niet prettig om zo te verliezen.

Jack kwam met zwart wat minder uit de opening. In het vervolg bleef hij wat gedrukt staan. Halverwege de partij werd hem remise aangeboden. Jack stond nog steeds een beetje minder en zag voor zichzelf geen winstkansen. Dus accepteerde hij (na overleg met de teamleider) het aanbod.

De spanning nam toe en het was halverwege moeilijk te zeggen hoe het af zou lopen. Jeroen had nauwelijks voordeel in zijn partij. Toch spraken we af dat hij (verantwoord) op winst zou blijven spelen. Langzaam voerde hij de druk op en na wat gemanoeuvreer won hij een pion.

M Roseboom - Jeroen Clermonts
Stand na 23.The8. Jeroen had met zwart de openingsproblemen zodanig opgelost dat hij in deze stelling een klein maar prettig plusje had. Met zetten als 21.f4 en Lb1 of misschien wel a4 wordt het nog een hele klus voor hem om de partij in zijn voordeel te beslissen. 21.b3 Deze zet geeft Jeroen meer aanknopingspunten voor een goed vervolg. 21...cxb3 22.Lxb3 Te7? Met 22....Te3 wint Jeroen een pion en behoud de betere stelling 23.Kc2 Tae8 24.Pd4 Lxd4 25.Txd4 Pa6 26.Tf1 Te2+ 27.Td2 Pc5 28.Tf2 T2e3 29.La2 f5 30.Td1 Tc8 31.Kd2 Td3+ 32.Kc2 Txd1 33.Kxd1 Pa4 34.c4 Pc3+ 35.Kc1 Pxa2+ 36.Txa2 Txc4+ Na wat mindere zetten van wit wint zwart alsnog de pion met behoud van de betere stelling. Wit geeft op. Alweer een overwinning voor Jeroen die ook erg welkom was.
Pieter kwam met zwart in een potremisestelling terecht. Gezien de onzekerheid over de afloop besloten we dat het remiseaanbied niet geaccepteerd zou worden. Hij kon doorspelen hoewel de stelling nauwelijks perspectief biedt. Toch loop je daarbij de nodige de nodige risico's. Nadat hij door zijn paard in de penning te zetten een stuk verloor was de partij voorbij. Had ik hem toch een verkeerd advies gegeven.

Wouter stond naar mijn idee de hele partij al beter, maar ging hij ook winnen? Daar moest nog tot laat op de avond hard voor gewerkt worden. Wouter bleef goed opletten en zijn tegenstander zette vervolgens een aantal keren wat minder voort. Het gevolg was een erg gunstig eindspel wat keurig door Wouter werd uitgeschoven. Helaas is de partij niet in mijn bezit anders had ik zeker wat laten zien.

Jan Willem stond al de hele avond in een voor mij erg vreemde en moeilijk te beoordelen stelling. Er werd me verzekerd dat het nog lange tijd theorie was. Omdat er een scherpe stelling op het bord stond was het niet erg voorstelbaar dat deze pot in remise zou eindigen. Remise had overigens erg goed uitgekomen. Jan Willem brengt dit type stellingen ondanks grote tijdnood vaak tot een goed einde. Deze keer echter niet. Onder grote publiek belangstelling werd het punt verloren.

De beslissing diende te vallen bij Désiré. Hij was in een volkomen evenwichtige stelling uit de opening gekomen. Toch besloten we dat hij door zou spelen om te kijken of er zich nog mogelijkheden aandienden. Dat gebeurde na lang gemanoeuvreer. Met nog geringe tijd op de klok veroverde Désiré een pion.

Désiré Fassaert - Hans Tuijls
Stand na 37…..Pb6. Wit staat niet alleen een pion voor maar zijn stukken staan ook beter. Je zou zeggen rustig uitschuiven die stelling. Beiden waren echter in ernstige tijdnood, en dan kan het alle kanten uit. Wat volgde was snelschaken. Vele zetten in enkele seconden. Begrijpelijkerwijs zijn daarbij kansen gemist. Zo werd me verzekerd dat Désiré een stuk had kunnen winnen, wat mij volledig ontgaan was. Met nog twee seconden op de klok claimde zijn tegenstander remise omdat Désiré niet op winst speelde. Wat Désiré tot die tijd wel had gedaan was keurig drie maal dezelfde stelling voorkomen. Als teamleider (en daardoor ook wedstrijdleider) aan mij de opdracht een besluit te nemen met allerlei geschreeuw en dubieuze adviezen om me heen. Er was al geruime tijd niet meer genoteerd dus was het verloop van de partij moeilijk terug te halen. Ik besluit de partij uit te laten spelen en daarna te bekijken of de claim terecht is. Dit omdat minuten lang praten over een stelling niet leid tot een normale voortgang kan leiden van de partij. Al die tijd kon er nagedacht worden over de voortgang van de ontstane stelling. De klok werd teruggezet op de juiste tijd en de partij ging snel verder. Nadat de vlag voor zwart was gevallen, kwam de vraag aan de orde of Désiré nog op winst had gespeeld of dat hij zijn tegenstander door de vlag wilde jagen. Moeilijk te beoordelen vooral ook onder druk van de belangen die er speelde. Het probleem was in een klap opgelost toen Désiré remise akkoord ging met remise. Een lastig te nemen beslissing werd hiermee voor mij omzeild. We konden er allemaal vrede mee hebben.

    SMB 3    - Ede sv    4-4
1.    C van Ingen    - Pieter van Groenestijn    1-0
2.    Jan Willem Siebers    - S Meijer    0-1
3.    M Roseboom    - Jeroen Clermonts    0-1
4.    Wouter Dinjens    - R Klaassen    1-0
5.    W Slagter    - Lars Kurstjens    1-0
6.    Peter van den Berg    - Bas West    1-0
7.    H Renken    - Jac Ottenheim    0,5-0,5
8.    Désiré Fassaert    - Hans Tuijls    0,5-0,5

Peter van den Berg (teamleider SMB 3)

wachtwoord vergeten?