OSBO cup: SMB 3 bekert verder in na overwinning op PION 2

maandag 11 februari 2008
De uitslag van 2,5-1,5 suggereert een spannende wedstrijd. Dat viel echter reuze mee. Op bord 1 keek Pieter van Groenestijn tegen Arno Arts al snel tegen een saaie remisestand aan. Daartoe werd ook besloten. Jan Willem Siebers kwam tegen Jo de Valk in een onduidelijke stelling terecht waarbij het moeilijk leek te beoordelen wie beter stond. Ook dit werd vroeg op de avond remise gegeven. Het was echter niet zomaar dat Pieter en Jan Willem remise gaven. Onze laatste twee borden stonden beter voor ons. Jeroen Clermonts ging een met een prettige plus het eindspel in. Vantevoren had hij drie kwartier gewacht op een tegenstander die niet op kwam dagen. Rond kwart voor negen schoof als vervanger Jack Janssen aan. Jeroen speelde niet vol op de winst aangezien Lars Kurstjens nog een stukje beter stond. Deze partij bleef hij met veel belangstelling volgen. Lars was goed uit de opening gekomen.

Wit Lars Kurstjens (SMB 3)
Zwart Alexander Bouwman (PION2)
Stand na 22.Lg4

Met bv 22...Pb6 gaat zwart nog een moeilijk eindspel in. De zet die volgt verliest echter op slag. 22...Pg7?? Wit staat natuurlijk prachtig met veel stukken op de koningsvleugel tegen een mindere verdediging. De zwarte heeft met de toren op b2 wat tegenkansen. Echter wit kan in een paar zetten winnend materieel voordeel bereiken. 23.exd6 exd6 24.Lxd7 24.Pf6 was natuurlijk ook winnend. 24...Ph5 25.Pf6+ En na PxPf6 en LxPa4 blijft wit een stuk voor. 1-0

Na deze partij bood Jeroen op bord 3 remise aan om de zege veilig te stellen. Zijn tegenstander kon dit aanbod gezien de stand op het bord niet weigeren.

Een goede overwinning die de hele avond al in de lucht hing. Met deze teamspirit moet dit team nog een eind kunnen komen.

Peter van den Berg