home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Topklasse AB – speeldag 1

maandag 18 februari 2008
Op zaterdag 15 februari was het tijd voor de eerste speeldag in de OSBO Topklasse, waarvoor wij (SMB AB2) ons gekwalificeerd hadden. Hiervoor moesten we weer naar Arnhem. We waren er 50 minuten te vroeg, maar toch hadden we al gezelschap van een ander jongetje bij het dichte hek. We besloten wat rond te lopen, en voor we het wisten bevonden we ons aan de andere kant van dat dichte hek. Jeroen van Onzen geloofde niet in onze teleporteergaven, maar we mochten toch naar binnen. Hessel kwam in hoogsteigen persoon toekijken, en probeerde ons de regels uit te leggen. Ondanks dat weinigen er iets van begrepen, kon de eerste ronde beginnen.

Ronde 1: SMB AB2 – Pallas AB
In de eerste ronde mochten we meteen tegen een degradant uit de promotieklasse. De Deventenaren van Pallas waren de tegenstander. Anderhalf jaar geleden gooiden zij nog roet in het eten in de allerlaatste ronde van de reguliere competitie, waardoor wij net de Topklasse misliepen. Zoiets vergeet ik natuurlijk nooit, en daarom was het nu tijd voor sportieve wraak. Op bord 1 speelde Jelle tegen Jan Willem Gerth van Wijk, naar wie hopelijk nooit een opening genoemd hoeft te worden. Jelle schoof alles weer heerlijk dicht, zoals we inmiddels van Jelle gewend waren. Een remise was het logische gevolg. Op bord 2 kreeg ik niet bepaald mijn favoriete antwoord op het Koningsgambiet, namelijk 2. … d5. Toch leek ik me er aardig uit te worstelen, als ik niet een mat over het hoofd had gezien. Geen goed begin dus. Rijk stond echter wel flink gewonnen tegen Stan Lambrechts, na een mooie aftrekschaakcombinatie. Cliff moest op bord 4 de overwinning binnenhalen, maar gaf plotseling zijn toren weg. Zijn tegenstander mocht toen zeker na gaan denken over remise claimen, maar als c-speler was hij hiervan niet op de hoogte, en Cliff profiteerde dankbaar door hem te vlaggen. Met 2½-1½ was de (on)sportieve wraak bewerkstelligd, en bovendien goed begonnen aan de Topklasse.

Ronde 2: De Toren AB1 – SMB AB2
Op papier een zeer lastige opgave. De sterkste tegenstander uit de poule kwam uit Arnhem. In een ander verslag zag ik iemand een schaakteam vergelijken met Sparta. Ik zou zo ver niet willen gaan, maar wij waren hier zeker niet een Heerenveen dat altijd wel een puntje scoort. Bovendien konden wij de overgang van Alves niet opvangen met een nieuwe topscorer. Enfin, terug naar het schaken. Op bord 1 was Sjoerd van Willigen aangeschoven, maar vanzelfsprekend hield Jelle hem op remise. Op bord 2 mocht ik tegen Justin Gunther. Bij het lezen van deze naam zal Dennis nog wel even de wenkbrauwen fronsen, maar de partij zelf was best interessant. Dit keer zorgde ik zelf voor een spannende opening, en ik won een pion. Kanttekening hierbij was dat ik wel 10 minuten meer nodig had dan Justin. In een eindspel dat 100% remise leek, ging ik met minder dan 2 minuten dan ook in de fout, wat een onnodig verlies tot gevolg had. Rijk stond al na een paar zetten een loper achter, en kwam dit nooit meer te boven. Cliff hield het dit keer langer uit dan een paar maanden geleden tegen Mees, maar ook hij moest opgeven, en zo werden we afgedroogd met 3½-½.

Ronde 3: SMB AB2 – De Toren AB2
Weer een sterkere opponent, waarvan we eerder met 3½-½ verloren hadden in de reguliere competitie. Dit keer zat er zeker meer in. Ik kwam weer een pion voor, maar kwam ook weer in de problemen. Net als vier maanden geleden verloor ik van Koen Rieksen, en zo eindigde ik de dag met 0 punten. Dat hadden er zeker 1½ moeten zijn. Cliff was toen zelfs al klaar, hij had het niet kunnen waarmaken tegen Nadia Bloemendaal. Op de laatste 2 borden zag ik wel winstkansen voor ons, en zeker Jelle stond er prima voor na P×e5 in de stelling hiernaast. Jelle kwam echter in tijdnood, en maakte met nog 2 minuten over een grote fout door remise aan te bieden, in plaats van een matcombinatie te beginnen die nog hooguit 5 zetten zou duren. Jelle zegt zelf hierover: "Het was uit binnen 5 ****** zetten!! Heb de hele nacht niet geslapen." Gelukkig voor Jelle, en voor zijn nachtrust, wist Rijk zijn pion voorsprong ook niet te benutten, en met twee remises en twee nederlagen was de nederlaag dus een feit.

Individuele uitslagen
Jan Willem Gerth van Wijk (1783) - Jelle ½-½
Jelle - Sjoerd van Willigen (1755) ½-½
Noud Lentjes (1596) - Jelle ½-½

Robin - Stijn Kiers (1737) 0-1
Justin Gunther (1660) - Robin 1-0
Robin - Koen Rieksen (1597) 0-1

Stan Lambrechts (1424) - Rijk 0-1
Rijk - Richard Rieksen (1636) 0-1
Marcella Gunther (1645) - Rijk ½-½

Cliff - Jop Rouwhorst (984) 1-0
Mees van Osch (1600) - Cliff 1-0
Cliff - Nadia Bloemendaal (1554) 0-1

Robin

wachtwoord vergeten?