Koker 50

vrijdag 4 april 2008
Nummer 50. Op de ranglijst van deze week is dat Evert Niessen. Had ik niet verwacht. Hij zou hoger moeten staan. Een week of wat geleden zag ik hem op een dinsdagavond een nagenoeg verloren stelling met strakke blik en ijzeren vuist langzaam maar zeker ombuigen naar winst.

Evert is dit seizoen het merg van het zevende. Dat team degradeerde vorig jaar naar de vierde klas OSBO en wil daar graag zo snel mogelijk uit. In zes ronden scoorde Henny weliswaar vier hele en twee halve punten, maar Evert overtroefde hem: één halfje en vijf volle punten. Ik vermoed dat hij daarmee dit seizoen bij SMB topscorer is in de externe competitie. Als het team er volgende week in slaagt kampioen te worden (hun tegenstander Millingen wil ook zo graag, maar heeft bij gelijke matchpunten een bordpunt minder), moeten ze op de eerstvolgende clubavond Evert op de schouders nemen.

Dat team waarin Evert schittert heette vroeger (nu ook nog?) het veteranenteam. Bij veteranen zie ik Wageningen voor me, en snorren, en een borst vol onderscheidingen, en prins Bernhard (maar die leeft geloof ik niet meer) en stramme passen. Stel je Evert zo voor, en Henny, en Jan, en Martien, en Peter, en teamleider Willem. Hoe oud moet je zijn voor een veteranenteam? Vijf en zestig, zeventig, vijf en zeventig? We hebben ze nog ouder, maar je kunt ze niet allemaal in een team van zes proppen.

Er is nog een nummer 50. Deze aflevering van KOKER. Dat is over een week voorbij. Verdient dus geen bijzondere aandacht. Maar het wil toch even gezegd zijn. Met dank aan Gerard, ‘vader’ van de koker (voor wie het niet meer weet: zie aflevering 1), onvermoeibare organisator van de interne competitie en alle rompslomp die daarbij komt. Neem hem meteen ook maar op de schouders! Als er tenminste zoveel schouders zijn die deze weelde kunnen dragen.

Koker