home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag externe competitie 2007-2008

donderdag 11 september 2008
Het seizoen voor SMB 1, na de degradatie uit de Meesterklasse een jaar eerder, verliep aanvankelijk zeer voorspoedig. In de vierde en vijfde ronde liep het team echter tegen nederlagen aan tegen minder hoog ingeschatte tegenstanders en de achterstand bleek later niet meer in te lopen, ondanks een mooie overwinning op de latere kampioen Voerendaal. Uiteindelijk eindigde SMB 1 op een verdienstelijke tweede plek in de eerste klasse KNSB. Er waren ook een paar mooie individuele scores te noteren na afloop van de competitie; Erik van Heeswijk behaalde een uitzonderlijke TPR van boven de 2500, scoorde 6 punten uit 7 partijen en was daarmee de beste SMB’er in de externe competitie.

De spelers van SMB 2 wisten vooraf dat het een zwaar seizoen zou worden in de tweede klasse KNSB en dit vermoeden werd ook bewaarheid: alleen in de laatste ronde werd een matchpunt gescoord en het team eindigde kansloos onderaan. Vanuit individueel oogpunt waren de resultaten nog niet zo slecht, maar het team kwam als geheel kwaliteit tekort om zich op dit niveau te handhaven.

SMB 3 maakte er in de eerste klasse OSBO een spannend seizoen van. Een drietal wedstrijden eindigde gelijk en aan het einde van de rit was een tweede plaats goed voor promotie. Een mooi resultaat, behaald met een hechte groep die nauwelijks invallers nodig had.

Voor SMB 4 verliep het seizoen minder florissant in dezelfde eerste klasse. Het team wisselde noodgedwongen voortdurend van samenstelling en bijna niemand van de vaste kern behaalde zijn normale niveau. Het resultaat was een laatste plaats zonder overwinningen en degradatie.

SMB 5 behaalde na een regelmatig seizoen een mooie derde plek in de tweede klasse OSBO. Het gelijkspel tegen kampioen Het Kasteel 2 had gemakkelijk een overwinning kunnen zijn en daarmee was een kampioenschap mogelijk geweest. Het vijfde was onder de bezielende leiding van Gerard van Pelt opnieuw een vriendenteam.

SMB 6, een team met een aantal uit de SMB-jeugd afkomstige spelers, wist in de laatste ronde te ontsnappen aan degradatie in de derde klasse OSBO. Een goede prestatie van een jong team dat enkele veelbelovende talenten herbergt.

De veteranen van SMB 7 kenden een prachtig seizoen onder leiding van Wim Dentz. Goede persoonlijke resultaten leidden als vanzelf naar een reeks overwinningen, bekroond met een zege in de laatste ronde op mede-promotiekandidaat Millingen. Het kampioenschap was daarmee binnen en het team mag het opnieuw gaan proberen in de derde klasse OSBO.

SMB 8, een team dat al jaren in een betrekkelijk vaste samenstelling opereert, presteerde volgens verwachting met een middenmootpositie in de vierde klasse OSBO. Twee overwinningen waren voldoende voor deze klassering.

In de KNSB Beker-competitie werd het team van SMB, na een bye in de eerste ronde, uitgeschakeld door Eindhoven in de tweede ronde. Het OSBO Beker-team versloeg PION 2 in de tweede ronde, na ook een bye in de eerste ronde, maar kwam daarna tekort tegen Pallas.

In het algemeen kan worden geconstateerd dat acht externe teams voor het huidige ledenbestand te veel is van het goede. Het is vermoedelijk beter de teams ruimer te bezetten en zo nu en dan een overschot aan spelers op de koop te nemen. Het zal wel betekenen dat sommige teams bijna geheel opnieuw moeten worden samengesteld en dat bestaande vaste kernen in zes- of achttallen wellicht worden opgesplitst.

Een ander punt van aandacht betreft de gewenste doorstroming van jongere spelers naar de hogere teams. Daartoe is het een vereiste dat SMB 2 (derde klasse KNSB) en SMB 3 (promotieklasse OSBO) zich handhaven en uitgroeien tot broedplaatsen van schaaktalent. Overigens heeft SMB genoeg talent onder haar jeugdige leden, de ontwikkeling daarvan door enerzijds training en anderzijds het spelen op zo hoog mogelijk niveau is een prioriteit van het bestuur. Door de afwezigheid van spelers van SMB 1 in de interne competitie wordt de noodzaak van talentontwikkeling nog meer gevoeld; de spelers van het tweede en derde team vormen immers in de huidige situatie de sterkste groep in het interne clubleven.

Huub Jansen
Extern Competitieleider

wachtwoord vergeten?