home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 redt het net niet

maandag 29 september 2008
Zaterdag 27 september was het zover, de KNSB competitie 2008 – 2009 stond op het punt van beginnen. Eindelijk kon SMB 2 laten zien wat het waard is. Na de degradatie van vorig jaar, is er heel hard gewerkt om goed voorbereid aan het nieuwe seizoen te kunnen beginnen. Er zijn twee nieuwe spelers aangetrokken en er is zelfs een trainingsstage gehouden in Lent.

Maar helaas werd twee weken voor de start van de competitie duidelijk dat de mannen van SMB 1 versterking nodig hadden van het beloftenteam. Er werd afgesproken dat onze kopvrouw Martine en captain Wouter K. het 1ste zouden gaan versterken. Gelukkig konden we twee toppers oproepen uit SMB 3 om de lege plaatsen in te nemen. Toen vervolgens bleek dat Ruben verhinderd was en Wouter D. de plaats in moest nemen van de zieke Erik, werd het toch wel een lastige situatie voor het 2de. Gelukkig werden er nog twee goede invallers gevonden, maar met vier invallers tegen een op papier toch al betere tegenstander is geen leuke start van het nieuwe seizoen.

Ondanks de personele problemen begon SMB 2 vol vertrouwen en tot de tanden gewapend aan de wedstrijd. En de eerste 20 minuten bleek dat ook meteen te werken, want de tegenstander was nergens te bekennen… Nadat de heren van Euwe 2 de lange weg vanuit Amsterdam hadden afgerond kon er dan echt geschaakt worden. Na twee uur zag het er allemaal prima uit. Aan het eerste bord zat Jaap te "Pircen". Ik kan niet begrijpen dat iemand zich vrijwillig onder vuur laat nemen, maar Jaap is beter als hij slecht staat, dus had ik hier alle vertouwen in. Bram had op bord twee zijn favoriete BD op het bord, dus dat punt was al binnen! Op bord drie had Jan Willem een prettige stelling bereikt met zwart en misschien nog wel belangrijker voor hem hij had tijdvoordeel! Op vier is Roy met wit bezig om zijn tegenstander lekker onder druk te zetten, waardoor deze erg veel tijd nodig heeft om de juiste zetten te vinden. Onze voorzitter heeft de moeilijke taak om op bord 5 een resultaat neer te zetten tegen een veel sterkere tegenstander. Maar dit lijkt hem aardig af te gaan, want hij heeft een interessante stelling waar veel mogelijkheden inzitten. Lars speelt op bord 6 tegen degene met de hoogste Fide-rating van Euwe 2, namelijk 2173. Misschien een beetje een ongelijke strijd!? Op 7 heeft Henk een solide stelling bereikt en hij wacht rustig af op wat er komen gaat. Dennis heeft aan bord 8 een prettig ruimte voordeel, en gaat proberen dit om te zetten in een aanval.

Vrij snel hiernaar staakt de tegenstander van Henk de strijd en word remise overeengekomen. Een prima prestatie van Henk! Als even later ook Jan Willem een half punt laat bijtekenen ziet het er goed uit, 2 remise met zwart is geen slecht begin. Helaas mist Jacques een aantal goed kansen en wordt hij verrast door een mooi dameoffer. Deze schok komt hij niet meer te boven. Ondertussen is Bram in een eindspel gekomen met een loperpaar tegen een paardenpaar. De lopers blijken veel sterker, dus dat is snel afgelopen. Stand 2 – 2.

Net na de tijdcontrole moet Lars helaas het onderspit delven in zijn partij. Roy heeft inmiddels een kwaliteit geofferd. Met behulp van zijn techniek en een beetje door de tijdnood van zijn tegenstander, weet Roy op zet 40 een toren te winnen! Stand 3 – 3.

Er zijn nog twee partijen bezig en we hebben nog 1 punt nodig om een mooi gelijkspel te halen. Dennis is in zijn enthousiasme iets te ver naar voren gelopen en heeft een tegen aanval te verduren gehad. Nadat de wolken van de tijdnoodfase zijn opgetrokken kijkt hij tegen een eindspel met 3 pionnen minder aan. Dit is niet meer te redden. Het is nu de taak aan Jaap om in ieder geval nog één matchpunt in Nijmegen te houden. Hij heeft een heel lastig eindspel, waarin hij moet hopen op dat ene kansje. Helaas weet zijn tegenstander het prima uit te spelen, zodat Jaap met lege handen blijft staan. Hiermee komt er een eind aan deze wedstrijd.

Wouter Knoop

SMB 2    - Euwe 2    3 - 5
Jaap Houben    - Francis Lesman    0 - 1
Bram Rijkschroeff    - Helmer Wieringa    1 - 0
Jan Willem Siebers    - Abe Douwe Willemsma    rem
Roy van den Hatert    - Evert Jan Straat    1 - 0
Jacques Ottenheim    - Rik Salomons    0 - 1
Lars Kurstjens    - Aad Roemersma    0 - 1
Henk van den Berg    - Rob Bodicker    rem
Dennis Jaheruddin    - Hubrecht van den Brekel    0 - 1

wachtwoord vergeten?