home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

"Waar is mijn tas?"

dinsdag 14 oktober 2008
Verloren tassen, tegenstanders die niet op kwamen dagen, lekkere Subway broodjes, te laat komen en grote overwinningen. De eerste speeldag van de AB-jeugd bevatte weer veel noemenswaardige momenten die ik hieronder zal proberen op een rijtje te zetten.

Zaterdag 11 oktober was de eerste speeldag van de AB-jeugd. Met vijf man (Dennis, Guus, Robin, Roel en Rijk) vertrokken we om 9 uur naar de centrale speellocatie van de OSBO: Zwolle. Ja, u leest het goed: Zwolle. Welke knuppel binnen de OSBO-organisatie hiervoor verantwoordelijk is weet ik niet, maar een korte blik op een landkaart leert me dat Zwolle bijna het noordelijkste puntje van het OSBO-gebied is. Waarom dan in vredesnaam anderhalf uur moeten reizen voor deze competitie is mij dan ook een raadsel. Temeer er geen enkel deelnemend team in de 1e klasse uit Zwolle zelf komt.

Er loopt gelukkig een rechtstreekse verbinding tussen Nijmegen en Zwolle en de speellocatie ligt letterlijk op een steenworp afstand van het station. Teamleider Robin besloot dan ook al snel na het bekend maken van de locatie om met de trein te gaan. Veel goede herinneringen beleef ik hier niet aan (zie verslag tweede speeldag KNSB AB, 2007-2008), maar met goede hoop stapte ik in de trein. De (verwachtte) OV-problemen bleven gelukkig uit, maar een heel ander probleem trof één van de teamleden.

In de trein had Rijk uitgebreid verteld over zijn vorige treinreizen. Zo heeft hij een keer zijn jas laten liggen en is hij ook eens zijn tas kwijt geraakt. We gaven hem dan ook als tip dat hij alles maar moest vast nieten aan zijn lichaam. Dan kon hij ook niets vergeten. Maar ondanks onze goede adviezen kreeg Rijk het toch voor elkaar iets kwijt te raken. Toen we de speellocatie betraden, sprak hij de nu al legendarische woorden: “Waar is mijn tas?”

Die tas lag niet binnen, niet op straat, niet op het station, maar in de trein. In de trein waar we hem nog hadden gewaarschuwd alles vast te nieten. Juist in die trein kreeg Rijk het voor elkaar om zijn tas (met daarin zijn complete lunch en schaakboekje) te vergeten. Verwoedde pogingen van Rijk om de tas terug te krijgen mislukte jammerlijk. De trein bleek namelijk al weer weg te zijn toen hij terug was op het station. Jammer maar helaas. Meestal wordt een tas wel terug gebracht, maar die kans acht ik klein als er met grote koeienletters RIJK op staat.

Gelukkig hadden we al gepland dat Rijk de eerste ronde niet zou spelen (we waren met vijf in een viermanscompetitie) zodat hij het verlies van zijn tas kon verwerken. Hij kreeg daarbij steun van Guus en mij, omdat De Schakel maar mee twee man op kwam dagen. Het duurde overigens niet lang voordat we allemaal Rijk konden gaan troosten. Dennis veegde in een half uur en 61 zetten (record?) Cas Hollaar van het bord. Robin leek moeilijk te beginnen met zijn meest gehate variant van het Koningsgambiet. Omdat hij ook nog puur theorie aan het spelen was zag hij een loper over het hoofd op g5 die hij zo had kunnen slaan. Dit alles bracht Robin echter niet van de wijs en een kwartiertje na de zege van Dennis was de eerste 4-0 al een feit!

Omdat Rijk geen lunch meer had en we nog anderhalf uur moesten wachten op de volgende ronde, besloten we centrum van Zwolle in te duiken. Daar zijn we gezellig over de markt heen gewandeld, waarna Robin, Rijk en ik een heerlijk broodje bij de Subway hebben gegeten. Guus had zijn eigen boterhammen bij en Dennis wilde perse weer tegendraads zijn. Hij kocht ergens bij een bakker een hamkaas croissant.

Op de terugweg naar de locatie liepen we allemaal achter teamleider Robin aan. Hij liet zich echter makkelijk in de war leiden door Rijk, die riep dat we naar rechts moesten waar links beter was. Daarna weigerde Robin ook nog het goede advies van Dennis op te volgen om een stuk af te snijden via het park. Het resulteerde in het feit dat we tien minuten te laat terug waren voor onze partij tegen Zutphen. Dit weerhield ons er echter niet van om ook onze tweede tegenstander met gemak over de knie te leggen.

Guus speelde op bord vier zijn eerste echte partij op dit niveau. Ook zijn tegenstander was een debutant. Hij leek zo weggelopen te zijn uit het Stenen Tijdperk en wist dan ook niet dat je met een Dame achterstand ook gerust mag opgeven. Rijk had ondertussen al geen spaan heel gelaten Timbé (of Tim B.) Heldens. Ook hij weigerde op te geven, waardoor de partij langer duurde dan nodig. Maar er was dus al een comfortabele en toch ook verwachtte 2-0 tussenstand. Ondertussen was ik in een franse partij tegen André Sahakian al gevorderd tot in het eindspel. Één pionnetje voorsprong leek niet genoeg, maar na het opgeven van dit voordeel kon ik uiteindelijk promoveren. Gelukkig gaf André wel snel op, waardoor de zege al weer een feit was. André zal zich overigens nog wel eens achter de oren krabben bij een eventuele analyse, want de regels schrijven voor dat je remise mag claimen als de stelling voor de derde keer herhaald wordt. Helaas was het uitgerekend de sterkste uit het team, Dennis, die de 100% score verknalde. Tegen de zwakkere tegenstander Lennaert Stronks wist hij met wit niet meer dan remise te halen. Robin heeft dan ook al de verwachting uitgesproken dat hij dit in de volgende partijen goed gaat maken.

De derde ronde was voor ons een bye, waardoor we al weer vroeg aan de terugreis naar Nijmegen konden beginnen. Terwijl Rijk en Dennis nog druk aan het analyseren waren, probeerde Guus te begrijpen wat nou precies het verschil is tussen Meesterklasse, Promotieklasse en 1e klasse. Hij begrijpt het nog steeds niet helemaal, maar voor de duidelijkheid: Wij spelen 1e klasse en ons doel is promotie af te dwingen naar de promotieklasse.

Over drie weken mogen we weer aan de bak. Hopelijk spelen we dan partijen die iets interessanter zijn, zodat er ook meer schaaktechnische details in het verslag kunnen. O ja en Rijk: Niet de volgende keer voordat je de trein in stapt letterlijk alles aan je vast! Dat scheelt je ook weer wat flauwe grappen bij het uitstappen van de trein: “Iedereen al z’n tassen bij zich?”

Roel

wachtwoord vergeten?