home algemeen nieuws agenda externe competitie interne competitie jeugd interactief contact
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Open Schaakkampioenschap van Arnhem van start

zaterdag 4 september 2004
Opening
Met het doen van de eerste zet aan het bord van titelverdediger Martin Becker verrichtte Jeroen Tolmeijer, directeur van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum, de opening van het Open Schaakkampioenschap van Arnhem. In zijn openingswoord gaf ASV-Voorzitter Erik Wille aan blij te zijn voor het derde jaar op rij van deze schitterende accommodatie gebruik te maken: "ASV is enthousiast over deze locatie en gelukkig is Lorentz enthousiast over schaken. Dat blijkt wel uit het feit dat de eerste vier teams van ASV ook hier haar competitiewedstrijden gaan spelen." Jeroen Tolmeijer legde een link tussen het schaken en de ondernemers die in zijn centrum huizen. "Door de weeks wordt hier door ondernemers nagedacht; ik vind het heel leuk dat het denken dit weekend op het sportieve vlak gebeurt."

In de loop van deze week leek het deelnemersaantal over de 100 uit te komen. De laatste twee dagen regende het echter afmeldingen, waardoor het aantal rond de 90 bleef steken. Geen groei derhalve in aantal, maar qua sterkte is het zeker het grootste toernooi uit de geschiedenis van het Open Schaakkampioenschap van Arnhem.

In de eerste ronde stuit titelverdediger Martin Becker uit Bochum op Rudy Simons uit Veldhoven. Medewinnaar van het toernooi uit 2003, Martin Senff, opent dit toernooi tegen Andrzej Pietrow van Hillegersberg. De hoogstgesplaatste speler, Martin Schebler, heeft een bye genomen.

Alarm aan de top
Een opmerkelijk moment in de eerste ronde was zo rond kwart voor elf. Ineens ging in een van de kantoren in de aan de speelzaal grenzende vleugel van het gebouw het alarm af. Nog opvallender was wellicht dat de schakers slechts een moment afgeleid waren en vervolgens doorspeelden alsof er niets aan de hand was. Na een minuut stopte het alarm en de rust keerde weer.

Althans qua geluid. Op de borden was dat geenszins het geval. Het was duidelijk dat niet alle toppers zonder kleerscheuren de eerste ronde door zouden komen. Dat gold niet voor Joost Michielsen. De speler van DSC Delft had maar nauwelijks meer dan twee uur nodig om de Brunssummer Ady Nelissen te vloeren. Sterke vrijpionnen beslisten dit gevecht. Michielsen was daarmee de eerste van de toppers die profiteerde van de bye die zowel Gerhard Schebler als Rob van Helvoort hadden opgenomen. Of ook de Duitsers Martin Becker en Martin Senff een half punt voorsprong gaan nemen op dit duo was toen nog maar de vraag. De 16-jarige titelverdediger Becker werd door Rudy Simons van tweedeklasser Veldhoven zwaar aan de tand gevoeld. In het laatste half uur bleek Becker echter te kunnen profiteren van een overwicht op de damevleugel. In de tijdnoodfase kon de dapper strijdende Simons promotie van de b-pion niet meer verhinderen. Intussen had Martin Senff al ingezien dat er geen doorkomen aan was tegen Andrzej Pietrow. De Duitse meester bleef zo op remise steken.

Ook de Arnhemmers lieten volop steken vallen. Zo kwam de niet helemaal fitte ASV-er Wouter van Rijn niet langs Leo Hovestadt en kon de kopman van De Toren, Bob Beeke niet verder dan remise tegen stadgenoot Gonzalo Tangarife. Hierdoor is Siert Huizinga de enige speler van een Arnhemse club die tot winst kwam. In een fraaie partij deed hij dat ten koste van Anthony Migchels van De Toren.

De B-groep telt een enorm aantal jeugdige spelers. Het is elk jaar weer spannend welke jeugdspelers een rol van betekenis gaan spelen. In de eerste ronde bleven de sterkste spelers merendeels wel overeind. Alleen de Duitser Herbert Janssen kwam niet langs Leendert Hartgers uit Alkmaar. Ook de remise van Jeffrey van Renswoude tegen Janssens clubgenoot Tilke Swalve viel tegen. Spijkenissespeler Paul de Freytas maakte geen fout tegen Sebastian Muer, ook al van het Duitse SV Norden. Michel Auwens won na een lang gevecht, terwijl Eric de Winter uit Velp juist snel leek te gaan winnen. De Winter behield het vroeg verkregen voordeel tegen Frank Wiendels, maar het duurde tot in het vierde uur voor de zege een feit was.

Deel van de toppers laat het afweten
Nadat vrijdagavond de Serviër Sasa Jovanovic zonder enig bericht wegbleef, maakte Gerhard Schebler het zaterdagochtend nog bonter. Vrijdagmiddag meldde hij de organisatie nog telefonisch dat hij die avond een bye nam om vervolgens zaterdagochtend Orgibold Suhbat tevergeefs een uur te laten wachten. Het Doetinchemse talent kwam zo heel eenvoudig aan zijn tweede punt. Ruim drie uur later kreeg Suhbat gezelschap op de eerste plaats van Joost Michielsen. De Delftenaar kreeg van Kees Stap een stukoffer voorgeschoteld. De Wageninger kreeg daarvoor nog wel twee pionnen, maar Michielsen voorkwam verdere compensatie. Snel daarna profiteerde de 17-jarige eersteklasser van zijn materiaalvoordeel. Mark Smits was de derde speler die twee ronden zonder kleerscheuren doorkwam. Lange tijd kon Siert Huizinga de speler van Paul Keres uit Utrecht bijbenen. Enkele mindere zetten van de ASV-er werden door Smits genadeloos afgestraft.

Martin Becker kreeg tegen Ivo Wantola dezelfde variant op het bord als afgelopen toernooi tegen Martijn Dambacher. Dat duel eindigde in 2003 vrij snel in remise. Nu bleek Becker wel door te willen voor het volle punt. De Leidenaar verdedigde zich echter hardnekkig en daardoor kwam Becker ook nu niet verder dan remise. In het treffen tussen Stefan Kuipers en Sander van Eijk werd het evenwicht nooit echt verbroken. Kuipers van De Schaakmaat snoepte zo na zijn schitterende tijdnoodzege op John Cornelisse in de eerste ronde opnieuw van een Wageningenspeler ditmaal een half punt af. Het leidende trio Joost Michielsen, Mark Smits en Orgibold Suhbat voelt de hete adem in de nek van een heel leger aan spelers met 1½ punt.

Onder hen titelverdediger Martin Becker en diens coach IM Martin Senff, alsmede de lokale helden Bob Beeke, Michel Teunissen (De Toren), Fred Reulink, Gonzalo Tangarife en Wouter van Rijn (ASV).

In de B-groep had Paul de Freytas geen kind aan opponent Gilbert Leentjens. De Limburger gaf De Freytas alle gelegenheid te gaan aanvallen. De speler van Spijkenisse greep die kans met beide handen aan en overliep Leentjens. Ook Darrel Kho won dankzij een koningsaanval. Ook hier gold dat de Tsjech Jiri Nigrin de jonge Amstelvener te ver komen. Kwaliteitswinst bracht de winst. Nog veel eerder kwam de Doetinchemmer Philippe Friesen op twee punten. De Arnhemmer Bobak Zahmat ging al vroeg in de fout. PION-speler Michel Auwens won vrij eenvoudig van de clubgenoot van Friesen, Frans Kuggeleijn. Auwens raapte door actief spel steeds meer pionnen op, hetgeen tot een eenvoudige zege leidde. Als vijfde en laatste kwam de Doetinchemmer Henk Hamer op de maximale score. In de tijdnoodfase met ieder nog zo’n twee minuten op de klok vond opponent Murat Duman nog maar weinig goede zetten. Hamer profiteerde dankbaar. Voorlopig dus vijf koplopers in deze groep. De beste ASV-ers in deze groep zijn Robert Naasz en Murat Duman met één punt.

17-jarige Delftenaar Michielsen laat het hele veld de hielen zien
Joost Michielsen is na drie ronden van het Open Schaakkampioenschap van Arnhem de enige speler in de A-groep zonder puntverlies. Met zwartspelend trof de speler van DSC de nog veel jongere Orgibald Suhbat. Het Doetinchemse talent leek tevreden met een remise en liet het initiatief dan ook aan Michielsen. Dat resulteerde in kansen op de koningsvleugel. Uiteindelijk leverde dat materiaalwinst op. Mark Smits slaagde er niet in zijn topscore te handhaven. Tegen de Duitser Martin Senff was de positie van de Utrechtse koning op f6 lang kwetsbaar. De koning van Smits kwam nog wel veilig weg, maar dat ging ten koste van een pion. Het verloren eindspel liet Smits zich niet meer bewijzen.

Behalve de IM Senff zijn er nog vier directe achtervolgers, die Michielsen proberen te achterhalen. Ook titelverdediger Martin Becker behoort tot die groep. Een schijnoffer bracht de Duitser winnend voordeel tegen de ASV-er Fred Reulink. Het ASV-treffen tussen Gonzalo Tangarife en Wouter van Rijn was een botsing van speelstijlen. De van nature wat aanvallendere spelopvatting van Van Rijn won het ditmaal van het positiespel van Tangarife. Materiaalwinst besliste het gevecht. Sander van Eijk sloot als vierde aan bij de achtervolgende groep. De Edenaar in Wageningse dienst kwam met voordeel uit de opening en had vervolgens weinig moeite meer met Ivo Wantola van LSG (Leiden). Het onderonsje tussen Michel Teunissen en Bob Beeke van De Toren werd in het voordeel van laatstgenoemde beslist. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Pionwinst bracht Beeke voordeel, maar Teunissen vocht terug. Beide spelers kregen een vrijpion, maar Beeke bleek toen veel sneller.

Het spectaculairste duel van de ronde kwam op naam van Stefan Kuipers. De speler van de Schaakmaat offerde al op de vijfde zet een stuk tegen Robin Swinkels. De 15-jarige Brabander, die komend seizoen voor eersteklasser SMB gaat spelen, leek aanvankelijk alle aanvallen bekwaam af te slaan. Kuipers wist er met fraai spel uiteindelijk toch in te slagen om het stuk terug te winnen. Wat restte was een dame-eindspel dat in eeuwig schaak eindigde.

In de B-groep bleven drie spelers zonder averij. Althans voor nu, want Darrel Kho en Michel Auwens hebben in de vierde ronde een bye genomen, zodat slechts Philippe Friesen ongeslagen kan blijven. Darrel Kho was tegen Paul de Freytas handiger en vooral minder planloos in een gesloten stelling. De Amstelveense jongelig bestookte de zwaktes op de damevleugel van De Freytas en dat leverde uiteindelijk materiaalvoordeel op. Dat voordeel zette Kho om in winst. Michel Auwens had geen kind aan Henk Hamer. De Doetinchemmer raakte al vroeg een pion kwijt. PION-speler Auwens zette zijn stukken actief neer en won meer pionnen, waarna de winst snel binnen was. Dat wat Henk Hamer niet lukte, deed clubgenoot Philippe Friesen wel. Tegen Velp-voorzitter Eric de Winter kreeg Friesen makkelijk het initiatief. Dat leverde een kwaliteit en de partij op. Het leidende trio kent ook een trio achtervolgers: Ferdinand van Bavel, Chris de Weert en Gerard Burgers. De Fries Ferdinand van Bavel had de Veenendaler Marcel Hoogesteger. De Leidenaar Chris de Weert klopte Theo Koeweiden, terwijl Gerard Burgers van Pallas een andere Leidenaar Peter van der Hoeven kansloos liet.

Stand groep A na drie ronden
No.    PNo.    Name     Score    WP    SB    PS    rat.    TPR    W-We
1.    3    Michielsen, Joost    3.0    4.5    4.50    6.0    2276    2599    +0.33
2.    4    Becker, Martin.    2.5    4.5    3.75    5.0    2251    2244    -0.02
    6    Rijn, Wouter van    2.5    4.5    3.75    4.5    2219    2236    +0.07
    2    Senff, Martin    2.5    4.0    3.50    4.5    2430    2312    -0.23
    9    Beeke, Bob    2.5    4.0    3.25    4.5    2159    2195    +0.10
    7    Eijk, Sander van    2.5    4.0    3.00    5.0    2200    2236    +0.10
7.    34    Kuipers, Stefan    2.0    6.0    3.75    4.5    1901    2289    +1.46
    8    Swinkels, Robin    2.0    5.5    3.50    4.0    2183    2127    -0.12
    42    Suhbat, Orgibold    2.0    5.5    1.75    5.0    1761    2071    +0.72
    11    Smits, Mark    2.0    5.0    2.50    5.0    2135    2205    +0.26
    35    Huizinga, Siert    2.0    4.5    2.50    4.0    1896    2207    +1.22
    17    Stap, Kees    2.0    4.5    1.50    4.0    2027    2126    +0.38
    5    Helvoort, Rob van    2.0    4.0    2.50    3.5    2224    2175    -0.10
    10    Rothuis, Vincent    2.0    4.0    2.50    3.5    2159    2079    -0.28
15.    30    Tangarife, Gonzalo    1.5    6.0    2.25    3.5    1948    2165    +0.84
    29    Heine, Ivar    1.5    5.0    2.50    3.0    1953    2135    +0.48
    37    Teunissen. Michel    1.5    5.0    2.00    3.5    1865    2063    +0.78
    31    Reulink, Fred    1.5    5.0    1.50    3.5    1922    2158    +0.90
    18    Wantola, Ivo    1.5    5.0    1.25    4.0    2024    2084    +0.24
    24    Sprangers, Remco    1.5    4.5    1.25    2.5    1974    2008    +0.10
    25    Simons, Rudy    1.5    4.5    1.25    2.0    1967    2158    +0.50
    26    Hovestadt, Leo    1.5    4.5    1.25    2.5    1966    2068    +0.42
    13    Cornelisse, John    1.5    4.0    1.25    2.5    2110    1883    -0.87
    14    Migchels, Anthony    1.5    4.0    1.25    2.0    2082    1905    -0.46
    36    Leerdam, Robin van    1.5    3.5    1.75    3.0    1893    2038    +0.38
    41    Vosshard, Stefan    1.5    3.5    1.75    3.0    1786    2049    +0.96
    20    Bruning, Olivier    1.5    3.5    1.25    2.5    2002    1871    -0.54
    19    Onzen, Jeroen van    1.5    3.0    1.50    3.0    2012    1864    -0.60
29.    22    Pietrow, Andrzej    1.0    6.5    2.25    2.5    1986    2146    +0.52
    23    Nelissen, Andy    1.0    5.5    0.50    2.0    1977    1982    +0.04
    16    Lommen, Frank    1.0    5.0    1.50    2.5    2029    1724    -1.22
    33    Pragt, Arjen    1.0    4.5    1.25    2.5    1904    1827    -0.18
    21    Swinkels, Jos    1.0    4.5    1.00    2.0    1996    1999    +0.00
    28    Doorn, Hans van    1.0    4.5    1.00    2.0    1953    1885    -0.16
    44    Wille, Ruud    1.0    4.0    2.00    2.0    1917    2479    +0.34
    12    Maduro, Sherman    1.0    4.0    1.25    2.0    2116    1674    -1.12
37.    1    Schebler, Gerhard    0.5    4.5    2.25    1.5    2470    -    +0.00
    15    Zahiruddin, Asefi    0.5    4.5    0.75    1.5    2064    1654    -1.54
    38    Clevers, Egbert    0.5    4.5    0.75    0.5    1822    1751    -0.22
    40    Brussen, Mark    0.5    4.5    0.75    1.5    1796    1759    -0.10
    27    Hogenhout, Ruben    0.5    4.5    0.25    1.0    1963    1424    -0.62
    32    Borst, Filip    0.5    4.0    0.25    1.0    1913    1432    -0.50
    45    Roosmalen, Sjoerd van    0.5    3.5    1.75    0.5    2067    1822    -0.30
44.    39    Philips, Gordon    0.0    5.0    0.00    0.0    1802    1292    -0.84
    43    Jurrius, Theo    0.0    3.5    1.00    0.0    1865    1084    -0.64

Stand groep B na drie ronden
No.    PNo.    Name     Score    WP    SB    PS    rat.    TPR    W-We
1.    7    Kho, Darrell    3.0    5.0    5.00    6.0    1750    2363    +1.23
    3    Auwens, Michel    3.0    4.5    4.50    6.0    1812    2325    +0.84
    18    Friesen, Philippe    3.0    3.5    3.50    6.0    1672    2322    +0.92
4.    4    Bavel, Ferdinand van    2.5    5.5    4.25    4.5    1810    2260    +0.42
    24    Burgers, Gerard    2.5    4.5    3.25    5.0    1639    2388    +0.60
    11    Weert, Chris de    2.5    3.5    2.75    4.5    1716    1835    +0.37
7.    2    Freytas, Paul de    2.0    6.0    3.00    5.0    1816    1802    -0.07
    1    Janssen, Herbert    2.0    5.5    3.50    4.0    1829    1783    -0.19
    23    Hamer, Henk    2.0    5.5    2.50    5.0    1645    1701    +0.20
    19    Kuggeleijn, Frans    2.0    5.0    2.00    4.0    1669    1685    +0.05
    25    Hartgers, Leendert    2.0    4.5    2.75    3.5    1639    1704    +0.26
    35    Bes, Roland    2.0    4.5    2.75    3.5    1556    1711    +0.21
    16    Naasz, Robert    2.0    4.0    2.50    3.5    1692    1707    +0.05
    15    Sylbing, Garth.    2.0    4.0    2.25    4.5    1696    1761    +0.26
    20    Leentjens, Gilbert    2.0    4.0    2.00    4.0    1652    1661    +0.02
    8    Renswoude, Jeffrey va    2.0    3.0    2.00    3.5    1744    1661    -0.31
    14    Gijsbers, Egon    2.0    3.0    2.00    3.5    1697    1646    -0.19
18.    34    Jaarsveld, P.F. van    1.5    6.0    3.00    3.0    1558    1730    +0.46
    36    Koeweiden, Theo    1.5    6.0    2.50    4.0    1554    1705    +0.60
    39    Hinz, Arne    1.5    5.5    2.75    3.0    1524    1703    +0.69
    21    Nigrin, Jiri    1.5    5.5    1.75    3.5    1652    1571    -0.22
    5    Flohr, Ron    1.5    5.0    2.50    3.0    1806    1605    -0.52
    10    Fokker, Bjorn    1.5    5.0    2.50    3.0    1719    1582    -0.36
    22    Hoogesteger, Marcel    1.5    5.0    1.75    4.0    1648    1658    +0.03
    40    Vries, Carsten de    1.5    5.0    1.75    3.5    1517    1766    +0.93
    12    Hoeven, Peter van der    1.5    5.0    1.50    3.5    1711    1578    -0.54
    6    de Winter, Eric    1.5    5.0    1.25    4.0    1790    1639    -0.60
    30    Simons, Victor    1.5    5.0    1.25    2.0    1590    1638    +0.14
    26    Jong, Migchiel de    1.5    4.0    1.25    2.5    1639    1702    +0.18
    13    Boog, Stef    1.5    3.5    1.25    2.0    1703    1547    -0.42
    9    Duman, Murat    1.5    3.5    0.75    3.5    1727    1606    -0.32
32.    41    Bergh, Joop van den    1.0    6.0    1.00    2.0    1500    1541    +0.16
    48    Zahmat, Bobak    1.0    5.5    0.50    3.0    0000    1476    0    
    42    Mohr, Fides    1.0    5.0    1.00    2.0    1475    1574    +0.34
    43    Hamers, Peter    1.0    4.5    0.50    2.0    1417    1522    +0.37
    44    Minderman, Rienk    1.0    4.0    0.50    2.0    1392    1525    +0.46
    45    Segers, Tjeu    1.0    4.0    0.50    2.0    1375    1500    +0.43
    46    Lubbers, Rob    1.0    4.0    0.00    2.0    1189    1492    +0.79
    17    Zahmat, Bijan    1.0    3.0    0.50    1.0    1683    819    -1.48
    27    Muer, Sebastian    1.0    3.0    0.00    1.0    1630    1502    -0.50
41.    32    Swalve, Tilko    0.5    6.0    1.00    1.5    1574    1427    -0.49
    37    Akker, Bart van den    0.5    5.0    1.00    1.5    1540    1431    -0.34
    47    Jacopucci, Enrique    0.5    5.0    0.75    1.0    0000    1320    0    
    28    Landman, Akko    0.5    4.5    0.25    0.5    1629    1327    -1.12
    38    Duman, Umit    0.5    4.0    0.25    1.0    1526    966    -0.68
    49    Groot, Andre de    0.5    3.5    1.75    1.0    1458    -    +0.00
    29    Wiendels, Frank    0.5    3.0    0.25    0.5    1596    1339    -0.94
    31    Looijen, Jan    0.5    2.5    0.25    0.5    1575    698    -0.76
49.    33    Hinz, Lothar    0.0    3.5    0.00    0.0    1566    838    -1.71

[bron: asv-schaken.nl]

wachtwoord vergeten?